Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chci pomoct bezdomovci z ulice

Od: dreamliner* odpovědí: 64 změna:

Dobrý den,

dozvěděla jsem se o jednom bezdomovci, který žije v Praze, že by se rád dostal nazpět do normálního života. Rozhodla jsem se mu pomoci už jen proto, že je to mladý člověk a jeho přesvědčení vypadá věrohodně (ukradli mu nedávno baťoh s občankou a vyřídil si novou (nevykašlal se na to), je hotová, jen nemá teď jak si pro ni zajet, protože nebydlel před tím v Praze a musí pro ni osobně ). Setkala jsem se s ním, nedala jsem mu žádné peníze, ale nakoupila mu jídlo a nějaké drobné hygienické potřeby. Je to ten typ bezdomovce, který nebyl schopen fungovat v normálním životě po opuštění dětského domova. Nebere drogy, nepije, jen kouří a v hlavě to má docela srovnané, až je to ku podivu, má více než dobré vyjadřovací schopnosti. + Má lupénku a ta by potřebovala nějakou tu zdravotní péči. Jeho příbuzní jsou pasé... Na ulici je už nějakou tu dobu, takže tam bude problém, pochopitelně, zorientovat se na úřadech a ve vyřizování různých záležitostí a v tom bych mu právě chtěla pomoci - někdy to není lehké ani pro "normálně" žijící lidi. Chtěla bych mu pomoci a postup, který mě napadl je:

1. Vyzvednutí OP

2. Přihlášení na ÚP(tj. stát by za něj prozatím platil pojištění), vyřízení dávek (dávky v hmotné nouzi), hledání práce, třeba i žádost o rekvalifikaci

3. Kontaktování sociálního kurátora

4. S bodem 2 současně zajistit přístřeší

5. Hledání zaměstnání (určitě lepší, než pobírat dávky, už jen z důvodu rychlejší socializace a navrácení pracovních návyků)

6. Přihlášení k lékaři - komplexní zdravotní prohlídka, krevní testy, uvést lupénku do lepšího stavu

7. Zjištění dluhů na zdravotní pojišťovně, sociálce, případně dopravním podniku a zažádat o prominutí dluhu nebo alespoň jeho části + domluvit splácení vzhledem k výši aktuálního příjmu a výdajům na živobytí

To je postup, který bych volila a moc prosím o radu, napadá vás ještě něco jiného? Event. na jaká úskalí můžeme narazit.

Dlouho jsem se rozmýšlela, zda mu pomáhat, protože když už do něčeho jdu, jdu do toho na 100% a chci to dotáhnout do zdárného konce. V tomto případě do takového, aby mohl žít jako člověk. Pokud se to totiž nepodaří teď (blíží se léto, teplo, naděje na práce je větší, protože lze i nějakou sezónní brigádu a nároky na přístřeší také nejsou takové jako v zimě), jeho šance budou mizivé, protože, povězme si to na rovinu, kdy mu zase někdo podá pomocnou ruku..., že? A jeho dluh vůči státu se bude nabalovat a pak už nebude mít žádnou motivaci se vracet nazpět.

Ještě mě napadlo, myslíte, že by pomohlo jeho případ zmedializovat, nebo byste to spíše nechali v utajení. Napadá mě, že by možná ta medializace (Youtube, Facebook atd. ) mohla přispět k tomu, aby získal lepší práci atd. Myslím, že ač né vždycky se to hodí, v mnoha případech to lidem pomohlo...

Děkuji předem dobrým lidem za jakoukoliv radu.

Katka

64 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

3x

Vážení rádci. Většina z nás tady vyrostla v rodině. Více či méně fungující rodině. Měli jsme možnost se něčemu naučit. Byl kolem nás někdo, kdo nás pochválil, ale i třeba nám dal facku, když jsme chybovali. Naučili jsme se základy hospodaření s kapesným, jednání s lidmi atd... A teď si představte dítě z děcáku. Ano, mnohdy mají více hraček, knížek, výletů, než děti ze sociálně slabších rodin. Ale nemají VZOR. V 18ti letech je hodí do vody a plavte. Někteří plavou a jiní v tom plavou. Když by měly za zadkem rodiče, tak ti jim trošku pomůžou. Ale těmhle "dětem" nepomůže skoro nikdo. Někdy je to ztracený případ, jindy stačí jen trošku popostrčit.

Dnes koluje na internetu kraťoučké video. Kdosi na zastávce napadne sedmdesátiletého pána. Prostě ho tam zbije. A kolem stojí "slušní" spoluobčané, kteří se ani neobtěžují vzít telefon a zavolat o pomoc. Ne, nepíšu o tom, aby se šli prát, to ne. Jen aby zavolali o pomoc. NIKDO z nich se ale neobtěžoval. Všichni "vzorní, spořádaní" lidé. Proč to píšu? No, protože až sem nás dovedla naše lhostejnost !

pt®

"sebod", je to smutné, ale lidstvo je po krk v morálních sračkách...

sebod*

pt. Krátké, ale výstižné.

mp*

To jsem přesně viděl. Taky nejsem žádná odvaha (zase vlastním zbrojní pas i držím zbraň, to je spíše asi chyba), ale když jsem viděl to napadení tak mám chuť se naučit alespoň nějaké základní chvaty.

sebod*

mp. Tak to já jsem takovej blbec, že bych vzala třeba tašku a toho hajzla bych s ní přetáhla. Nojo, no, kamarádi mi říkají, že se jednou přimotám krávě do žrádla :-D

dreamliner*
hodnocení

No já tedy na tom nevidím nic špatného, taky bych ho vzala igelitkou. Je fakt smutný, jak jsou k sobě dneska lidi lhostejní. Začínám se bát, že kdyby někdo takto zbil jednoho z mých synů, že mu také nikdo nepomůže a to je děsný. Kdybychom žili v ideální společnosti stačilo by, aby si každý zametl před svým prahem, ale tak to tady bohužel nefunguje a nikdy fungovat nebude.

figurek*
hodnocení

3x

no. Mě tuhle nedávno jeden zastavil a povídal, jestli nemám nějaký drobný. Dal jsem mu všechny co jsem měl, asi 45 KČ. Ani nepoděkoval a rovnou se zeptal, jestli mu nedám aspoň blbý dvě stovky.

Proto vám radím : Hlavně si předem promyslete co budete dělat, až se na vás ten váš chudák bezďák přilepí a bude vás obtěžovat každý den.

No a jinak vám přeji vám mnoho zdaru a životního optimismu. Budete ho potřebovat. *palec*

dreamliner*
hodnocení

Já ale nikomu nedávám žádné peníze a ani nehodlám, už jsem to tu psala.

hodnocení

3x

Napadla mě ještě jedna forma pomoci. On teď potřebuje hlavně tu občanku. Dělají mu ji někde u Kladna, jak píšete. On nemá peníze, aby si tam pro ni zajel. A právě od OP se všechno odvíjí dál.

Protože podnikáte, jistě máte k dispozici auto. Dovezte mladíka pro OP k tomu Kladnu. Tak mu pomůžete vystartovat. Na úřad můžete jít s ním, pokud v jednání není sám zběhlý.

A tím mu hodně pomůžete. Je to pro Vás jako nic,cesta z Prahy do Kladna je kousek, nějakých 30 km. A vy se ptáte, co dělat. Tohle je první rada, aby si vyzvedl tu občanku. Možná Vás to už napadlo taky, ale třeba jste ze skromnosti o tom nenapsala. Tak tam spolu zajeďte, všechno pak už půjde líp. Je to pro něj velká pomoc, peníze mu dávat nehodláte /což chápu/, ale tenhle Váš a jeho "výlet" mu zaručeně pomůže. Jaga.

dreamliner*
hodnocení

Vždyť ano, už jsem to sem radši nepsala a napsala jsem, že napíši, jak to dopadlo :) . Jsme domluveni, že ho pro občanku a na ÚP zavezu, počkám, až si to vyřídí a nastoupím jen pokud bude nějaký problém v jednání s úřednicí, jinak ho nechám si to vyřídit. Držte nám palce, ať pochodíme. *modla*

hodnocení

2x

V ČR jsou desítky "neziskovek" které se pomocí těmto lidem mají zabývat a berou za to desítky milionů z našich daní. Proč chcete zadarmo suplovat práci někoho, kdo je za to štědře placený? Jediné co pro něj můžete udělat - najděte mu několik těchto neziskovek a alespoň do jedné z nich ho dotáhněte.

dreamliner*
hodnocení

Tak pro toho, kdo je líný si přečíst to, co jsem zde již napsala ještě jednou a naposledy: Nezizkovky nabízejí jen poradenství. Velké organizace zase skutečnou pomoc sociálních pracovníků, ale na jednoho soc. pracovníka připadne tolik lidí bez domova, že se mu jen těžko bude věnovat individuálně, čili proces může být tak pomalý, že to člověka bez domova odradí. Pro upřesnění jen v Praze je přes 9,5 tisíce lidí bez domova a to jistě nejsou čísla konečná. Kolik myslíte že na toto číslo připadne sociálních pracovníků?

A znovu opakuji, že jsem zde nepokládala dotaz jestli pomáhat, ALE ŽÁDALA JSEM O DOPLNĚNÍ POSTUPU JAK, což mi již bylo zodpovězeno.

Děkuji tedy z celého srdce těm, ze kterých se dobro ještě nevytratilo za rady, které prakticky využiji a za některá konstruktivní varování, která nebudu podceňovat. Na ostatní jsem se neptala. Tím bych to uzavřela.

Ještě jednou díky dobrým lidičkám *srdce* . K.

hodnocení

1x

Dreamliner, kolik je vám let? Pracujete? Studujete? Žijete ve vlastním, za vlastní peníze?

doplněno 24.04.17 16:37:

Ze všeho nejdříve mladého bezdomovce kontrolujte, jak to má s pitím a drogami. "Čistému vše čisté". Až pak můžete pomoci. Člověku pod vlivem, pomoci nemůžete, ikdybyste dělala cokoliv. *hej*Vlastní zkušenost.

dreamliner*
hodnocení

Je mi 35. Mám muže, dvě děti, jsem na RD, podnikám, mám RD, platím hypo... Proč?

dreamliner*
hodnocení

Tohle je mi jasný. Tam by nepomohlo nic.

iz*
hodnocení

1x

Všechny takové příběhy, přesvědčení i motivace působí důvěryhodně a všechny v lidech, kteří nejsou lhostejní, vzbuzují soucit, někdy i snahu pomoci a někdy pomohou i vylákat od lidí finance.

Proč člověk, který to má v hlavě srovnané a který má více než dobré vyjadřovací schopnosti, čekal až na Vaši pomoc? Proč doposud nepodnikl nic sám?

Myslíte, že o narůstajícím dluhu na zdravotním pojištění ani o možnosti státní sociální pomoci nebo pomoci v hmotné nouzi nevěděl?

Ověřila jste si jeho informace? Opravdu "ho bez ničeho vyhodili z dětského domova" (pokud vím, je praxe jiná)? Krádež batohu a osobních dokladů oznámil?

Zmedializování bych pustila z hlavy. Bez jeho písemného souhlasu předem byste neměla zveřejňovat nic.

___

Seznam bych rozdělila do tří bodů, některé věci je potřeba řešit souběžně:

1) OP + lékař (bez lékaře nemusí být jeho stav takový, aby jej někdo zaměstnal) + ÚP (bez evidence na ÚP by nebyl osobou v hmotné nouzi → neměl by nárok na žádné dávky; po pobytu "na ulici" bude podle mne ÚP chtít potvrzení lékaře, že je zdravotně způsobilý vykonávat práci, o kterou se bude ucházet)

2) Zjištění dluhů, pokusit se domluvit splátky, ale hlavně se snažit zastavit narůstání dluhů

3) Hledání práce, ubytování, ...

Pozor na bod 7:

Napřed bude potřeba doplatit dlužné zdravotní pojištění (to pokud vím, prominout nelze). Po doplacení dlužného pojistného lze požádat o prominutí penále. Při platbách dluhu je nutné do zprávy příjemci psát, že jde o dlužné zdravotní pojištění, jinak by platby mohly jít přednostně na penále.

Sociální pojištění není povinné → tam mu žádný dluh nevznikl, jenom se mu nepojištěná doba nezapočte z hlediska nároku na invalidní, starobní nebo pozůstalostní důchod.

Dopravní podnik podle mých zkušeností žádný dluh nepromine, ale za zkoušku dáte jen trochu svého času.

dreamliner*
hodnocení

ivzez - děkuji za pomoc s těmi body, máte pravdu, lékař z důvodu schopnosti pracovat by měl jít ruku v ruce s ÚP. I za to ostatní info jsem ráda.

Peníze ze mě nevytáhne žádné a kdyby se o to pokusil, tak je to pro mě signál, že je tu něco špatně. Jen proto, že chci pomáhat neznamená, že jsem b.bá a naivní. Jeho životní příběh beru také s rezervou, obvykle nevěřím tomu, pro co nemám přímé důkazy. Nejde až tak o to, co bylo, ale o to, ce je a co bude a jak se k tomu sám postaví. T bude dostačujícím důkazem pro to, jak vážně to s návratem do života myslí.

iz*

Ještě mne napadá: Kartičku zdravotní pojišťovny má? Kdyby ne, bylo by dobré si do vystavení nové opatřit potvrzení zdravotní pojišťovny → aby kvůli tomu nemusel odkládat lékaře.

Ubytování: Jestli to myslí vážně, zkusila bych spíše azylový dům → je tam zákaz alkoholu a drog, možná, že by to pro něj bylo vhodnější prostředí, než "klasická ubytovna". Navíc tam pracují sociální pracovníci, kteří pomohou s radou, na co by mohl mít nárok, pomohou s vyplněním formulářů a podáním žádosti, ...

Centrum sociálních služeb Praha vydává brožuru (formát PDF, 484 kB) "V Praze doma bez domova – Pouliční průvodce Prahou"→ je to jakýsi adresář služeb v Praze. Pozor na výši zdravotního pojištění (brožura je z roku 2016), od 1. ledna 2017 jde o částku 1.485 Kč měsíčně.

S hledáním práce může pomoci JOB klub v Ječné ulici (pár kroků nad Karlovým náměstím), kde je možné si s pomocí zaměstnanců sestavit životopis, získat rady, jak se ucházet o místo, bezplatný přístup k internetu, ...

Obrátit se můžete i na poradny pro mezilidské vztahy → spousta lidí je považuje za manželské poradny, ale pomáhají v nejrůznějších životních situacích.

dreamliner*
24.04.17 18:05
hodnocení

Děkuji!:)

hodnocení

1x

Dreamliner, já Vám taky fandím (ale bohužel neporadím, protože zrovna s tímto nemám zkušenosti). Nenechte se odradit hloupými názory a řečmi. Když to dopadne dobře, budete mít do konce života dobrý pocit, že jste pomohla člověku "na nohy". A i kdyby to dobře nedopadlo, budete vědět, že jste udělala, co jste mohla – a to má za všech okolností svou cenu.

dreamliner*
hodnocení

ildika - děkuji za povzbuzení. Takhle přesně to cítím i já ;)

hodnocení

0x
Proc si to neresi sam? V CR je tolik organizaci co pomahaji bezdakum , hlavne musi chtit on , najit si tu organizaci a postupovat podle nich... Ten krok musi udelat hlavne on , ne vy.
Ja si myslim , ze ne. Takovych lidi co potrebuji pomoct je tolik , ze lidi uz nemaji ani duveru. Ktomu si za to bezdaci mohou sami.
dreamliner*
hodnocení

Proč si to neřeší sám? Protože pokud vím, většina těch "organizací" nabízí právě jen poradenství. Nesouhlasím s vámi, že si za to "bezďáci" můžou sami - né všichni. Vy znáte jeho životní příběh, že můžete soudit?

Se vší úctou neptala jsem se jestli pomáhat, to už mám vyřešena, ale JAK.

asd1

Jak? Předej mu ten seznam a dál to nech na něm. Je předpokládám dospělý a svéprávný.

Můžeš mu s něčím pomoct, např. s ním jít na úřad nebo mu sehnat práci/ brigádu, ale snadno to může být "pro dobrotu na žebrotu" - ty mu domluvíš brigádu (ukecáš známého aby ho vzal) a on to tam vykrade.

Nebo mu zadej práci, např. pokud donese doklad o přihlášení na ÚP, tak si může přijít vyprat věci a vykoupat se. Ale pozor koho si pouštíš do domu.

dreamliner*
hodnocení

Nebojte, nikoho si do baráku pouštět nebudu, nejsem blázen. Měla jsem na mysli právě to vybíhání úřadů, to je, řekla bych , pomoc k nezaplacení.

asd1

Času má dost, je dospělý a svéprávný. Poradit na který úřad si má zajít to ano, ale proč ho tam vodit za ručičku? Buď zájem má a dojde si tam, nebo zájem nemá tak holt zůstane bezdomáč. Jeho volba.

dreamliner*
hodnocení

A dovedete si představit, jak s takovým člověkem na úřadech jednají? Obzvlášť pokud se dobře neorientuje ve svých právech a ve státním sociálním systému...

At si to vybojuje sam , aspon si toho bude vazit. Poradenstvi staci , urady davaji prispevky v nouzi atd... Bydleni socialni za par kacek , taktez na to prispevky... Nedelejte ze sebe socialni pracovnici
kabod*

v českém kráteru tloustne JEDNA NEZISKOVKA na 82 lidí...Takže parazitující juvenilové z neziskovek by měli mít plné ruce pazouru,aby se vlastenecky postarali o bližní Čechy...

Chci pomoct bezdomovci z ulice
filipp*

Rádio Jerevan. Největší počet z toho dělají spolky jako dobrovolní hasiči a podobně. Nechápu, proč Vám takové aktivity vadí.

rv*
hodnocení

0x

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @strejc z důvodu porušení pravidel poradny. ]

výtka
Upozornění od sys strejc 24. 04. 2017 16:39:21
K věci, prosím!
dreamliner*
hodnocení

Aha, tak děkuji. Chtěla jsem jen někomu pomoci. Dobré bydlo mě tedy opravdu nepálí, mám svůj život ráda, mám spoustu koníčků... Trochu ale nechápu, proč tady rozebíráte mě!

sebod*

Kateřino, jste úžasná. Nedivte se zdejším reakcím, část lidí má svoje špatné životní zkušenosti, část je ovlivněna názory okolí. Ano, může se stát, že se Vaše pomoc nesetká s dobrým výsledkem, ale s tím počítáte, že ano?

Nejdůležitější je PRÁCE ! Jakákoliv ze začátku. Tím toho kluka vytrhnete z bezmoci, ve které je. Práce se opravdu dá najít i na různých FB skupinách.

Zajděte za probačním pracovníkem ve Vašem městě. Ten má PRAKTICKÉ zkušenosti a může Vám předat řadu dobrých zkušeností.

Připravte se na to, že to bude třeba velice obtížné. Nečekejte jako samozřejmost vděk. Pohlídejte si hlavně ten alkohol a drogy. Držím palce...

dreamliner*
hodnocení

Uffff, to se mi ulevilo, konečně konstruktivní reakce, děkuji za ni i za slova podpory! Žádný vděk od něho nečekám, odměnou mi bude, když se to podaří a když v tom novém životě vytrvá. A že to bude obtížné vím, ale to mě neodradí, není mi 20, mám už něco zasebou. Drogy i alkohol pohlídám, ale nic tomu zatím nenasvědčuje- reakce, vyjadřování, stav pleti...

Mám zkrátka více možností, jak se v tom všem zorientovat, než on a i s tou prací, bydlením - dokážu pohledat lépe, než on. Takže asi tak. Jde o prostou pomoc v začátcích. Počítám i s variantou, že se to vydařit nemusí, pochopitelně.

leeroo
Souhlasim, ze prace je zaklad. Nicmene se obavam, ze clovek bez domova bude mit radku nejruznejsich zavazku, ktere se po par letech dost zvetsily. A pokud zacne pracovat a na vse, krom nezabavitelneho minima mu vlitne exekutor, muze to byt velmi demotivujici. Ani si nejsem.jizda, zda se z toho minima da v Praze (pochopila jsem spravne, ze jde o Prahu?) vyzit. Jinak ja bych hledala praci s ubytovanim, takovych byva ve fabrikach dost.
asd1

Vypadá to sluníčkově. Něco jako zachraň hladové afričánky aby se mohli namnožit a mít zase hlad. Pomoz jim přicestovat do své země, aby tu mohli dělat bordel.

Somrujícím bezdomáčům ("Ztratil jsem peněženku a potřebuju dvacku na autobus") Jsem nabízel že jim lístek koupim u řidiče za posbírání popírků po autobusáku - pokaždé odmítli a na chlast šli somrovat jinam. Já být bez peněz a potřebovat na lístek, tak vemu igelitku a jdu sbírat.

dreamliner*
hodnocení

Já jsem se vás ale na toto neptala. Děkuji.

doplněno 24.04.17 16:47:

Jinak s vámi souhlasím, že dneska je těžké rozlišit, kdo by si pomoc zasloužil a kdo ani náhodou. To snad ale neznamená zanevřít na celý svět a nepomáhat vůbec, ne?

asd1

To jen osobní zkušenost s bezdomovcema.

Už jen to "nemůže dojet vyzvednout občanku" - píšeš že žije v Praze. Předpokládám že si jí má vyzvednout v Praze. Prahu přejde pěšky za půl dne, na to žádnou pomoc nepotřebuje.

Pomoct ano, ale ne to dělat za něj.

dreamliner*
hodnocení

Občanku si má vyzvednout u Kladna. Předpokládáte špatně tedy.

doplněno 24.04.17 16:55:

A to je právě ono. Předpoklady, jak je to všechno pro takového člověka easy...

Jako bezdak co ma cas , neni problem si tam zajit pesky.
dreamliner*
hodnocení

To byl celkem ubohý pokus o vtip...

Proc? Imigrant muze chodit z Recka pesky do Nemecka (Francie) , ale chudacek cesky bezdak nemuze jit par km? ... Jste fakt naivni. Pomuzete mu a stejne zacne chlastat...
liska*

Já Vás chápu. Jednou na jaře jsem objevila pod lesem zamaskovaný stan a pečlivě postavené ohniště. Byli dva muž a žena, kolem žádný nepořádek. Na podzim se ochladilo a já na ně myslela. Nakonec jsem jim zanesla nepotřebné deky a nějaký džem .Byla tam jen paní. Ptám se, co potřebují, jestli mají hlad. Paní / asi 45let blondýnka/ mi řekla, že nepotřebují nic, jedině jestli nemám cigarety... S prvním sněhem zmizeli.

rv*

Znám několik hodných lidí, kteří pomáhají lidem z ulice. Postupně se jim to proplétá s rodinným životem, protože obvykle lidé z ulice potřebují pomoc neustále. Pomůžete jednou, podruhé, potřetí a postupně se z toho pro toho chudáka stává zvyk, že tu pomoc vyžaduje. Ale schválně to zkuste a po čase poreferujte, jak se to povedlo. Držím palce.

dreamliner*
hodnocení

Děkuji, je mi jasný, že nejde, aby se to člověka vůbec nedotklo nebo aby se vůbec citově neangažoval. Svého života si ale vážím a mám dost své práce a ani mě nenapadne nechat si zruinovat svůj pracně vybudovaný život. Dám tomu šanci a uvidíme. Poreferuji.

nomad*
hodnocení

0x

Naplánované to máte slušně a zřejmě jste zvážila i rizika, která Vám tu jiní opakují stále dokola. Vaše snaha je mi sympatická a fandím Vám. Jen tedy pokud byste se rozhodla pro tu medializaci, vykašlete se na youtube a rovnou napište největšímu českému bulváru. Mám samozřejmě na mysli TV Novu. Taková akce jim naplní hlavní zpravodajskou relaci na několik týdnů. :) Hodně štěstí.

dreamliner*
hodnocení

Děkuji i za vaši reakci! Když uvidím, že nespolupracuje, neprojevuje zájem posouvat se dál, tak sama to za něho táhnout nebudu. Dokud ale uvidím, že má snahu, nevidím důvod, proč mu nepodat pomocnou ruku, když mě to bude stát jen čas a výsledek může být dobrý. Díky i za názor k medializaci, to je dobrý nápad.

pohanka*
hodnocení

0x

Já si tedy myslím, že všechnu tuto práci by měli udělat pracovníci charity, Armády spásy, Naděje a podobných organizací. Měli by tam pracovat pracovníci se středo - vysoko školským vzděláním sociálního zaměření. Měli by mít zafixované postupy, co nejdříve a co potom. Zde by měl být Váš chráněnec zaregistrovaný. V případě nezvládnutí určených postupů, pracovník dochází s klientem přímo na úřad a pomáhá mu vše vyřizovat.

V Praze je v Bolzanově ulici Naděje pro mladistvé. Byl tam již někdy? Jak pochodil, jaký byl postup.

Je možné, že si to vše lakuji na růžovo a sociální pracovnice - pracovníci doprovázejí na úřady jenom obzvláště těžké případy. A tohoto mladíka nemuseli takto posuzovat.

Já bych nejdříve prověřila. Kde se kontaktoval, kde požádal o pomoc.

A zašla bych s ním tam, anebo i bez něj. Možná, že byste se něco dozvěděla. A také možná že ne. Protože budou vázáni mlčenlivostí.

Ale za zkoušku to stojí. Když to nezkusíte, nikdy nebudete vědět, jestli je opravdu vše, co mlaďoch říká, pravda.

Byla jsem v kontaktu s Nadějí a Novým Prostorem, takže trošku Vás chápu. Člověk chce pomoci, ale mnohdy je lepší získat alespoň nějaké informace. Možná, že dostanete právě tam radu, jak dále postupovat.

Protože Vaše pomoc může padnout na úrodnou půdu, mladík pochopí, že to je poslední šance jak z toho ven.

dreamliner*
hodnocení

pohanka - vím pochopitelně o těchto organizacích. On se chodí koupat do Naděje a chodí si tam i pro oblečení. Mluvili jsme spolu krátce, protože když jsem ho našla, pomalu jsem zase musela někde být a je spousta věcí, které se ho ještě musím poptat, abych si vytvořila lepší obrázek. Jde o to, že sociální pracovníci mají tolik klientů, že jsou jen stěží schopni věnovat se jim individuáně - sami to říkají- a to je zásadní problém. Věřím, že pokud jeho zájem potrvá, bude tato cesta rychlejší. Každopádně pozeptat se na Naději zkusím - nemyslím si ale, že mi budou právě z důvody ochrany soukromí schopni něco povědět. Ale vyzkouším.

pt®
hodnocení

0x

"dreamliner", jste v prvé řadě člověk a chováte se lidsky. Jste jedna z mála, která si všimne člověka, který potřebuje pomoct. Děti z děcáku to vážně nemají lehké, moc chybí máma a táta, to mně věřte. Asi si k Vám kluk udělá vztah, bude k Vám mít, jako k jednomu z mála důvěru. Třeba to jednou někam dotáhne a budete pyšná, že jste mu právě pomohla Vy. Ta lupénka je známkou psychiky, brácha jí má také, byli jsme oba v děcáku, ale my měli štěstí, měli jsme zlatou, přezlatou nevlastní babičku. Sebod je zkušená a pomáhá lidem s exekucí na krku, je to její práce a tak radí z praxe. Dobré jsou i praktické rady Ivzez a já Vám moc fandím. Já už jsem stará a bála bych se, spíše se ve svém věku snažím pomoci zvířatům, ale nejsem skoupá ani k bezdomovcům, které vídám a znám delší dobu a asi jim už není pomoci, nevím.

Dám sem jedno video o dětech, které opouští dětské domovy a nemají zkušenost žití v klasické rodině:

doplněno 24.04.17 19:35:

to video je realita...

dreamliner*
hodnocení

pt - děkuji. Já to video viděla už před pár dny, když jsem se snažila dovtípit, jaké důvody člověka mohou takhle vyšoupnout na okraj společnosti. Bylo by dobré ale, aby jej shlédli ti, co zde urážejí bezdomovce a házejí je všechny do jednoho pytle. Vždycky je tam nějaký ten podíl spoluviny, nedá se vše házet na ostatní, na společnost, na životní smůlu. Pravdou ale je, že lidi vůbec netuší, jak lehce se do této situace můžou sami dostat a ti, kteří si myslí, že se jich to netýká, tak těch se to týká obzvlášť! Ale tyhle příběhy dětí z děcáku asi ten, kdo si ti to neprožije sám, nepochopí. Já měla štěstí. Jsem z úplné rodiny, dostala jsem zhruba vše i po sociální stránce. A jsem za to nesmírně vděčná svým rodičům. Dokážu se ale vžít do dětí, které to tak neměly. Co všechno musí v životě dohánět, vše, co jim VINOU NĚKOHO JINÉHO nebylo dáno. A mnohdy je to celoživotní boj. Držím všem takovým mladým lidem palce a doufám, že ta telátka, co odsuzují pokus o pomoc takovému jedinci, se do té situace, kdy nebudou mít střechu nad hlavou, nedostanou taktéž!

hodnocení

0x
Pomoc s úřady je skvělá, ovšem jakmile takovému člověku pomůže s nalezením práce, tak teprve poznáte, jak je na tom. Jestli se už chytí sám nebo bude čekat co Vy.
Dejte pozor, aby se nefixoval jen na Vaši pomoc a sám si nechtěl zařídit nic.
Držím palce ať to dobře dopadne.
A třebas nám tu potom dejte vědět, jak to pokračuje.
dreamliner*
hodnocení

kuky - ano, to je pravda, není třeba ho učit dalšímu nesamostatnému žití. Spíš to vidím tak, že mu poradím, nechám ho, aby vyřídil sám, co bude v jeho silách a pomůžu v případě, že nastane nějaký větší problém. A s tou prací - je to základ. A bude to asi ta nejobtížnější část, protože myslím, že on může mít teď o práci nějaké představy a pak, když pozná realitu pracovního procesu - zalekne se, nebyl by první. V tom už se ale pomoci nedá. Buď pochopí, že je třeba v normálním životě překonávat překážky, nebo si vybere tu "jednodušší" a již vyzkoušenou cestu. To už bude na něm. Můžu ho připravit na to, že to nebude lehké a pomoci mu v začátcích po psychické stránce, protože získání pracovních návyků nebo jejich obnovení je souboj s psychikou. Děkuji za dobře míněnou radu,sand se zadaří a já dám určitě vědět!

dreamliner*
hodnocení

A pro rýpaly a pro ty, kteří si myslí, jak jsou všichni lidé bez domova bezcenní toto:

ceskatelevize.cz/...

Otázkou je - kolik z vás by toto dokázalo? *jasne*

dreamliner*
hodnocení

Dobrý večer,

takže se ozývám po delší době, kdy se stalo mnoho mnoho věcí a událostí, protože jsem to zde v diskuzi slíbila. S "mým" bezdomovcem jsem absolvovala neuvěřitelný proces dostání ho z ulice. Kdybych u toho osobně nebyla, nevěřila bych na jaká úskalí může člověk při takovém procesu narazit. Nechci tady vše rozepisovat, protože je to opravdu obsáhlá kapitola a píšeme o tom společně knížku. Takže jen ve stručnosti: má občanský průkaz, už skoro měsíc pracuje ve firmě pro údržbu zeleně a byť jde o těžší práci, nic nevzdává a je za ní rád. Z první výplaty má v plánu si udělat řidičák a následně požádat na úřadu práce o rozšíření ŘP. Bydlí teď ve stejném městě jako já, zatím tedy v karavanu, který si ve volných chvílích předělává. Je z něj úplně jiný člověk. Už nevypadá zlomeně, ale má plány do budoucna a váží si toho, co má. Prošli jsme spolu mnoha situacemi u kterých jsem byla a troufám si říct, že se z nás stali přátelé. Stihla jsem ho trochu poznat a myslím, že bude pomalu ale jistě pokračovat ve své cestě za lepším životem a že vytrvá, dokud se mu to zcela nepovede. Mám z toho radost a dobrý pocit. Takže se zde mějte fajn. Katka

pt®

Dobrý večer Katko, klobouk dolů, že jste tu pomoc člověku nevzdala a že to má dobrý konec. Taková zpráva se dobře čte...

29.07.17 20:16
sebod*
29.07.17 21:07

*placni*

29.07.17 21:13

*palec*

Nezbývá, než držet pěsti a věřit *zdravi*

jenda2*
hodnocení

0x

V 99 % je taková pomoc naprosto zbytečné mrhání energií, financemi a časem pomáhajícího. Aby člověk žil jako bezdomovec, musí mít k tomu sklony. A to tyto typy mají. Několikrát po mě chtěli bezdomovci peníze na jídlo. Pak jsem jim řekl, že jim jídlo koupím a to nechtěli. Žebrání tedy slouží k nákupu chlastu a to tedy ne.

Buď si pomohou sami a nebo mají smůlu. Nespasíte svět. To je stejné jako posílat peníze do Afriky na hladovějící a že by rodiče těchto hladovějících dětí pouili mozek a neplodili další děti, tak to ne. Pak tedy příroda udělá sama přirozený výběr a ty hloupé jednoduše zapudí. Ono to ani jinak nejde. Pokud se přestěhuje většina "utečenců" do Evropy, končíme a kdo by to chtěl svým potomkům dobrovolně udělat?

PS.: jak požádat o prominutí dluhů, které si ten člověk zavinil sám? Z jakého důvodu mají ostatní platit za jeho činy?

sebod*

jendo a vidíš to, Kateřinu tady také většina odrazovala, ona to naštěstí nevzdala a příběh má šťastný konec. Asi by ses divil, co bezdomovců ještě nedávno žilo naprosto spořádaný život. Potom stačilo málo a padli na dno. A jestliže jim nikdo nepomůže, tak na tom dně setrvají. A někdy není potřeba bůhvíjak velké pomoci...

dreamliner*
hodnocení

Chtěla jsem napsat bez komentáře, ale to nejde, tohle okomentovat musím. Neznáte vůbec osobní příběh toho člověka. Zobecňujete už jen tím, že ve svém skeptismu k pomoci druhému mícháte utečence, bezdomovce, Afričany... Každý to naštěstí vidí jinak. Naštěstí třeba pro člověka, který si pomocnou ruku zaslouží. Ono bezdomovectví může také vzniknout z náhlé svízelné situace, kterou ten člověk nevyřešil úplně skvělým způsobem a "díky" tomu přišel o střechu nad hlavou a někdy je zkrátka těžké dostat se z toho ven. Někdy stačí dát třeba jen impulz a to nic nestojí.
Jo a nemusíte mít strach, že zrovna Vy budete za "mého" již né bezdomovce něco platit. Dluhy mu nikdo nepromine, bude si je muset splácet sám. Žádat se bude o prominutí penále, což jsou úroky, takže se to Vaší peněženky jistě nedotkne. Mějte fajn večer jako já *mnam* . Katka

Katko, přeji vám váš optimismus - ale jak je to dlouho? Pár měsíců. Napište za rok, jak se váš chráněnec vyrovnal s obyčejným životem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]