Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ukončení pracovního poměru dohodou a nemoc

Od: anicka* odpovědí: 1 změna:

Dobrý den,

donutili mě podepsat ukončení pracovního poměru dohodou k 31.5.2017. Od 1.4.2017 jsem na neschopence, neboť jsem podstoupila operaci. Bude li neschopnost trvat i v červnu, bude termín ukončení poměru k 31.5.2017 platný? Mám se pak hned 1.6.2017 přihlásit na úřad práce jako nezaměstnaná? A ještě dotaz, kolik % mzdy bude tvořit podpora v nezaměstnanosti? Děkuji za odpověď. Anička

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Nemáte-li donucení (nátlak) ze strany zaměstnavatele jak prokázat, platí, že jste se s ním na rozvázání pracovního poměru dohodla dobrovolně.

Nemoc nemá na dohodu o rozvázání pracovního poměru žádný vliv, zaměstnání skončí dnem uvedeným v písemné dohodě.

Evidence na ÚP bude možná až po skončení nemoci → do té doby nebudete uchazečem o zaměstnání. Za osoby pobírající nemocenské hradí zdravotní pojištění stát. Po skončení zaměstnání se do 8 kalendářních dnů přihlašte u své zdravotní pojišťovny a doložte jí, že pobíráte nemocenské (potvrzením od OSSZ).

Výše podpory:

Obsahuje-li písemná vážný důvod skončení zaměstnání podle zákona o zaměstnanosti, budete mít nárok na podporu ve standardní výši (65, 50 a 45 % průměrného čistého výdělku).

Jestli jste uzavřela dohodo bez uvedení důvodu, vyhodnotí ji ÚP jako dobrovolné ukončení zaměstnání bez vážného důvodu a podpora se bude po celou podpůrčí dobu krátit na 45 % průměrného čistého výdělku za měsíce leden až březen t.r.

Na toto se neptáte, ale mohlo by Vás zajímat, že i po skončení zaměstnání budete mít nárok na nemocenské → až do konce nemoci nebo do konce podpůrčí doby (podle toho, co nastane dříve).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]