Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dá se nějak pomoct kamarádce?

Od: pinkbunny* odpovědí: 19 změna:

Ahoj,

pár let si píšu s jednou kamarádkou z internetu a voláme si. Je z druhého konce republiky. Svěřila se mi, že má doma peklo. Že ji do mala rodiče bili, otec týral psychicky, že ji několikrát vyhodili z domu na noc ven. Že od mala se rodiče jen hádali, že jí a sestře téměř nic nekoupili a nedali. Říkala mi, že teď, když začala pracovat, po ní rodiče chtějí polovinu nájmu a peněz za jídlo plus to, aby platila jídlo i své mladší sestře. Dělají si z ní služku, matka doma neuklízí nevaří. I pro podání ovladače k tv si volá mou kamarádku, která když neuposlechne, je bita nebo psychicky zdeptána. Má prý pořád úctu k rodičům a strach, proto nikdy o tom nikde neřekla a svěřila se jen mě, asi proto, že ví, že nejsem z okolí. Je mi jí děsně líto a ráda bych jí pomohla, ale nevím jak. Nelíbí se mi, že je ve 20 letech někdo takhle psychicky zdeptaný, vyděšený, zničený, obraný o peníze a celkově nic nesmí. Doma si nesmí nic, co nekoupila, vzít. Nesmí si přivést návštěvu, nesmí chodit pryč, protože musí doma uklízet a obsluhovat rodiče.

Má tohle řešení?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, ano, má to řešení - opustit to (údajné) peklo a postavit se na vlastní nohy. Vaše kamarádka je už dospělá žena a nemusí žít někde, kde je to pro ní neúnosné. Najde si vlastní bydlení nebo spolubydlení (případně chlapce s bydlením). Zkrátka se vrhne do vlastního života (možná sobecky, ale jinak se z toho nedostane - rodiče nepředělá). Zdravím!

doplněno 24.04.17 12:08:

pinkbunny - jestli chcete pomoci nějakou vlastní aktivitou, tak musíte mít informace ověřené (nikoliv pouze od jedné vzdálené kamarádky, kterou znáte jen z internetu). Ono to může být v té rodině vše trochu či hodně jinak.

Jenže tak, jak je "vychovaná", tak byť je dospělá, bude mít tolik psychických zábran, že se k tomu bez pomoci neodhodlá. Proto jsem výše doporučil tu poradnu.

iz*
hodnocení

3x

A Vy tomu věříte? Opravdu věříte tomu, že by se kamarádka nejpozději po první výplatě ze zaměstnání z toho "pekla" neodstěhovala?

Všude kauce nepožadují a pro začátek si může najít spolubydlení, které je navíc i dost levné. Myslím si, že Vás "kamarádka tahá za nohu" a dobře se baví, jak jí to "baštíte".

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. Napadá mě jediná účinná věc. Bude dobře obrátit se na "Modrou linku důvěry nejen pro děti a mládež"mrkni tady: zkraceno.cz/... Volání je bezplatné a jsou tu odborníci, kteří mají s tímto velké zkušenosti. Možná bys mohla zavolat nejdříve sama, vysvětlit situaci a oni už by věděli, co dál. Držím palce. Ida

vilik*
hodnocení

1x
Tohle je přece jednoduché.
Vlastní podnájem. Jestli už teď platí polovinu nájmu většího bytu a jídlo pro 2 osoby, zvládne to finančně i jinde. Navíc se k ní sestra hned po škole ráda přidá.
Jako facka, že?
pinkbunny*
hodnocení

Hledá, ale všude chtějí kauce, na které nemá. A omlouvám se, napsala jsem to s tím nájmem špatně, platí prostě polovinu výdajů. Její rodiče vlastní dům. Takže ona platí polovinu energií a za internet a tv.

A to nemá žádné známé, kamarádky apod., které by jí pomohli třeba s dočasným ubytováním?

asd1

Polovina energií/ provozních výdajů je OK - neplatí ten zbytek výdajů na dům, takže to rozhodně není tak že by je sponzorovala, např. střecha stojí 300 tisíc a vydrží 30 let atd..

Jako první bych hned zarazil bití - prostě "Nebudete mě bít a tečka". Aktivně se bránit stejně jako by jí napadl někdo cizí na ulici. Klidně bijce vystříkat pepřákem a zdrhnout na policii oznámit napadení.

Podobně slušně ale asertivně odmítat "dělat služku", samozřejmě pomáhat s údržbou domu ano. Ovšem podílet se neznamená dělat to za ně. Pěkně jednou vařim ty jednou já.

A co nejdřív najít bydlení - kromě bytů jsou i ubytovny, kamarádky, babičky, přítel atd.

hodnocení

1x

Nejrozumější řešení je rychle si najít bydlení a z toho pekla zmizet. Pokud je doma bita a neumí se bránit, ohlásit napadení na Policii a trvat na dořešení, k tomu musí mít ale podklady, lékařské vyšetření, popř. svědka, svědky.

Asi nejdřív bych ale doporučil nějakou poradnu pro týrané osoby, kde by jí mohli účinně pomoci.

asd1
hodnocení

1x

Je dospělá a svéprávná. Může si dělat co sama chce. Ven si může chodit kdy se jí chce. Co si koupí si může brát kdy a jak chce, doma nemusí nikomu sloužit ani se nechat bít. Při pokusu o zbití se může aktivně bránit nebo zavolat policii.

V každém případě by měla sebrat věci a odstěhovat se. Rodiče bych postavil před hotovou věc až při odjezdu (vhodná je asistence chlapa, aby jí rodiče nezkusili zabránit v odstěhování). Důležité věci bych v tichosti vyklidil předem.

Ta poradna není od věci, nejspíš je doma "vycvičená" tak, že sama se k tomuhle neodhodlá...

hodnocení

1x

Říkáte, že si s ní píšete pár let. Dnes je jí podle vašich slov 20 let. S těmito problémy se Vám svěřila až teď, nebo o nich víte už pár let? Nedovedu si představit že by rodiče bili dospělou ženu. To není tak jednoduché. Ale to nevadí, tady jste dostala dobré rady. Dospělý člověk má možnost odejít.

hodnocení

1x

Zvíře je v kleci zavřené tak dlouho, dokud nepřemůže nebo nepřechytračí svého věznitele. Na druhou stranu, tady to spíše zavání podvodem. Dnes není radno nikomu věřit - znal jsem takový případ z okolí. "Chudá holka" takhle vytahala z důvěřivců, kteří jí chtěli pomoci, statisíce. Prostě se takhle živila - vykládala pohádky. Tahala peníze z lidí kteří bydleli dále, v blízkém okolí všichni věděli co je zač. Jestli ta kamarádka přijde s něčím jako "našla jsem si bydlení, ale potřebuji půjčit nutně 10 tisíc na kauci", je to jasné. Kamarádka zmizí a peníze taky. Ale je možnost jak zjistit kde je pravda. Ať řekne kde bydlí a můžete tam zajet někdy tajně "na sledovačku". Hlavně jí předem nic neříkat! Zároveň se dá nenápadně poptat v okolí. A až na základě vlastního šetření se rozhodnout pro další postup.

Dobrý nápad, také mi to včera proletělo hlavou. Tajně tam dojet a trochu se poptat. Teď jde o to, která z nich si tady vymýšlí.

Ta z druheho konce republiky si tady urcite nevymysli, pac sem nepise:)

hodnocení

1x

Známá /okolo 40 let, bezdětná/ se rozchází s druhem, neví, kudy kam. Hledala jsem jí na netu práci a ubytování. Jen tak, nezávazně, aby se mohla sama rozhodnout. Zavrhla jsem zaplivané ubytovny plné přiopilých, většinou cizinců.

Hledala jsem na horách, nějakou horskou chatu či hotel, práci pokojské, nebo pomocné síly v kuchyni. Nevěřili byste, kolik je nabídek. Pak dál vybírat ty, které nabízejí i ubytování, mnoho z nich i stravu. Našla jsem několik, pěkné, třeba pomocná síla v kuchyni /hotel/ - Špindl, ubyt a strav., plat od 16 tisíc. Hlavně, aby to byla pravda, to si už musí prověřit sama. Někdo třeba namítne, že je to malý plat, ale vzhledem k tomu, že by neplatila jídlo a ubytování, se mi to zdá dost. Rozhodně lepší, než můj důchod.

Hledat něco takového. Není už malá, aby se nemohla postavit na vlastní nohy. Proč se nechat otloukat od rodičů?

Ale nějak celkově mám takový divný pocit a nechce se mi všemu věřit. 20 letý člověk je už dospělý a ne žádná hadrová panenka, aby si nechal všechno líbit.

Pozor, aby od Vás dívka nechtěla půjčit na kauci, na stěhování apod. Ale to musíte vědět sama, jaká skutečně je. Pokud je pravda, co píšete, je k politování. Ale musí se rozhodnout sama, to za ni nikdo neudělá. Jaga.

hodnocení

0x
Ať se odstěhuje na ubytovnu.Může tam odejít hned!
Měsíčně zaplatí cca 6000Kč a postupně se vzchopí finančně a pak půjde do nájmu.

pohanka*
hodnocení

0x

Má nějaký profit z Vás?

Může to být potom takové malé psychické vydírání zase Vás.

Možná jsem ovlivněná četbou dobrodružné literatury, ale naplánovala bych tajný útěk. Tajně bych si našla ubytování a práci. Připravila bych si seznam nezbytných, osobních věcí a dokladů a po výplatě bych se sbalila a tajně odjela z domova.

Začala někde sama od začátku, bez negativního vlivu rodiny.

Nikomu se ale nesmí svěřit, protože je velké riziko odhalení. Protože jsou dnes mobilní telefony, vždy se dá rodina dodatečně kontaktovat, nebo informovat písemně.

Musí být ale jistota práce a peněz.

hodnocení

0x

A co najít si práci v jiném městě a tedy i bydleni? Asi bych prvně ještě nehrotila situaci víc, pokud je tatík pruďas, tak se může ještě víc rozzuřit, dojde k ostré, vyhrocené hádce s kdovíjakými následky do budoucna. Co zkusit "ópérku" v cizině? Nebo jiný nápad, než zpřetrhat definitivně vazby. Taky by mohlo odstěhování dopadnout jinak, že by otec pochopil, že přestřelil a trochu se zmírnil. Někdy nás lidi svými reakcemi překvapí, i když si jsme jisti, že je dobře známe. Možná kamarádka zpřetrhat pouta nechce, jen neví, jak z toho ven. To by ji asi napadlo, se odstěhovat za zády rodičů. Kluka nemá, že by s ním šla společně bydlet? To se mi zdá takové normální, nebo ať si nějakého najde, nemusí to ani být tak vážné, hlavně, že se s ním dostane z domu a pak se může sama odstěhovat jinam, kdyby to nebylo to pravé.

hodnocení

0x

Neříkám, že je to zrovna tenhle případ, ale dával bych si pozor. Čistě internetové známosti mohou být velmi nebezpečné. Pokud třeba jen naznačí, že by potřebovala půjčit nějaké peníze (třeba na stěhování, nebo na tu kauci na nájem), okamžitě bych zapomínal její adresu. Je to smutné, ale podobných případů jsou mraky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]