Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Živnost - zprostředkování

Od: marram odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat - dostala jsem nabídku na práci na ŽL.

Jde o to, že do firmy by docházeli 3 muži a firma by fakturovala všechen jejich výdělek mě za řemeslné práce a já bych je dále fakturovala 3 mužům za jejich řemeslné práce. (část by zůstala mě jako zprostředkovateli).

Já i všichni chlapi budeme vše fakturovat na své živnosti. Žádná část penez by nebyla "černota".

Já se jenom v tomhle moc nevyznám, tak se raději chci zeptat, zda je takto vše v pořádku a legální, popř. jestli když na fa od firmy budou zámečnické služby musím mít já živnost i na toto řemeslo, nebo mi stačí zprostředkování obchodu a služeb a klukum to pak opet prefakturuji na zamečnictví?

Snad to má hlavu a patu :) Jde mi o to, jakou živnost potřebuji a co musí byt uvedeno ve faktuře jako text, jestli zprostredkovani nebo remeslo :) Samozřejmě si sháním poradce, ale tato nabídka přišla hrozně na rychlo a ještě rychleji chtějí odpoved, tak snad mi nekdo pomuze.

Děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jednak je to rozvinutý "Švarcsystém" a jednak v tom určitě je nějaký zádrhel, který bych na tvém místě rád znal: Na co ta firma potřebuje zprostředkovatele? Nepotřebuje spíš "bílého koně"?

marram
hodnocení

Švarcsystem? :D

Tady znám hodně případů, kdy firma vyfakturuje jednu velkou částku, na jednoho živnostníka a pak si to kluci rozdělte (samozřejmě už si dávaj peníze na ruku bez dalšího papíru). :/

Já jelikož pro firmu plním ještě jinou činnost na můj ŽL, tak už pro mě fakturu dělají a všichni pracanti sou známí, ale nechci právě aby šlo všecko na mě a tím to haslo, tak sem jim řekla, že od firmy vezmu peníze za ně na jednu fakturu, ale jim to dál normálně každému dál vyfakturu a budou si to klasicky danit sami.

Pak bys pouze měla doplnit svou živnost o Zprostředkování. Podle seznamu živností (Příloha 4 k Živnostenskému zákonu), jak jsem ho rychle prolétl, se nejspíš bude jednat o bod 80. Výroba, obchod a služby jinde nezařazené.

marram
hodnocení

Děkuju moc :)

wawe

Ano švarcsystém.

Proto také firma vyfakturuje jednu velkou částku za provedenou práci na jednoho živnostníka a tím se kryje. Problém přenese na něho. Co ale tento živnostník udělá s veškerým příjmem, když nemá žádný výdaj? To mu stačí třeba paušální výdaje? To je docela chudák.

Firma se potřebuje zbavit černého Petra, proto tohle vymyslela. Hrozí jí za to miliónové pokuty. Takže potřebuje najít někoho jako ty, který převezme riziko a případnou pokutu uhradí.

Je to jasné?

marram
hodnocení

Děkuji, takže je to z mé strany zralé akorat tak o prusvih?

Výdaje bych měla to, že trochu bych si z toho nechala ja a zbytek vyfakturovala na ty kluky za jejich praci. A jak bych je v priznani vykazala, zda skutecne nebo pausalni se uvidi.. nejde tam o nějaké statisicové sumy, jednalo by se tak o 30 000 měsíčně

Výdaje má, fakturuje těm řemeslníkům. Ale docela by mě zajímalo, jak je to s DPH? To jsou všichni zúčastnění plátci?

Těch 30.000 je obrat nebo to, co zbyde?

marram
hodnocení

Plátcem právě není nikdo.

Ze zacátku by firma mě fakturovala těch 30 000, postupem času okolo 50 000 měsíčně a to bych fakturovala dál.

Nešel bych do toho. Ta firma je určitě plátce DPH a ty a ti řemeslníci jí to DPH zaplatíte ve fakturovaných částkách. A navíc je tu to, co říká tedy případná hrozba velké pokuty.

A ty pokud máš ještě vlastní živnost, tak tě tohle mezi plátce DPH strhne.

iz*
hodnocení

0x

"Práce na ŽL" neexistuje → jde o tzv. Švarc systém, tedy o podvod. Takže v pořádku ani legální to není, všechno by byla "černota".

Kromě problémů s obcházením zákoníku práce Vám mohou vzniknout další problémy: Jak byste např. řešila situaci, kdy Vám firma nezaplatí včas, ale Vy byste přesto musela zaplatit řemeslníkům?

Poznámka: Nefakturovala by firma Vám, ale Vy byste musela fakturovat jí. Vám by zase fakturovali zmínění řemeslníci. (Fakturuje ten, kdo něco dodává, nikoliv příjemce.)

doplněno 24.04.17 15:03:

Kvůli "smajlíkům" (špatně se mi texty s nimi čtou) jsem přehlédla závěr otázky: Jako text faktury musíte uvádět to, co budete vykonávat. Jestli pro firmu budete něco zprostředkovávat, budete fakturovat zprostředkování. Jestli pro ni budete vykonávat řemeslné práce, budete fakturovat řemeslné práce.

marram
hodnocení

Ještě sem zapomněla podotknout, že od firmy bych měla smlouvu o výpomoci, ve které je uvedené, že by docházeli práve ti tři kluci.. Nevím jestli se tím neco mení, nebo furt je to spatna nabidka :D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]