Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se mohu domoci práva na ušlou nemocenskou

Od: dalibor odpovědí: 6 změna:

Dobrý den nevím jestli je tu někdo kdo má právnické vzdělání mám takový problém s kterým si nevím rady. Letos začátkem roku a to od 10.1.2017 jsem nastoupil do firmy Dyas v Uh.Ostrohu jako překližkář do lisovny. Bohužel mě mistr z neznámého důvodu dne 30.1.2017 dal ústní výpověd ve zkušební době a já jsem byl zaměstnanec pracovní agentury James.s.r.o se sídlem v Brně od které jsem do dnešního dne oficiální písemnou výpověd neobdržel ani obdržet nemohu a to z důvodu že jsem se z toho lepidla klihového původu s kterým jsem denně přicházel do styku osypal a musel jsem ode dne 31.1.2017 nastoupit pracovní neschopnost u svého dermatologického lékaře tedy ještě v sedmidenní ochranné lhůtě podle zákona. Na tom by nebylo nic divného kdyby můj zaměstnavatel tedy agentury James.s.r.o zastoupená panem Burkoněm který je velice arogantní a odmítá se semnou bavit o jakémkoliv vyplacení nemocenské dávky kterou by měl od 4. do 14. dne pracovní neschopnosti platit zaměstnavatel! Vymlouvá se na to že semnou nemá nic společného a že jsem byl propuštěn z důvodu dočasně přidělené práce což není žádná pravda žádné takové písemné ujednání mezi mnou a zaměstnavatelem nikdy nebylo a měl jsem pracovní smlouvu na 12 měsíců! Navíc aby toho nebylo málo tak mi nahlásil na státní sociální zprávu Brno venkov naprosto nesmyslný denní průměr mého výdělku jako vyměřovací základ pro výpočet mé nemocenské a to 91Kč na den jako nemocenskou dávku místo 396Kč na den podle pracovní smlouvy na které mám sazbu 90Kč na hodinu z mého průměrného denního výdělku 660Kč! To znamená že jsem díky tomuto jeho podvodu přišel o poměrnou část své nemocenské a díky tomuto jeho podvodu jsem obdržel za měsíc Unor 2017 celkem 1341Kč jako celkový můj měsíční příjem! Kdyby jsem neměl oba rodiče kteří mi pomohly finančně, neměl bych na inkaso, alimenty, domovní dan, poplatek za komunální odpad a ani na stravu a dnešního dne by jsem se jisto jistě nedožil! Obrátil jsem se na občanskoprávní poradnu ve Veselí nad Moravou kde mi paní magistra poradila na základě pracovní smlouvy že celou záležitost mám předat oblastnímu inspektorátu práce v Brně se všemi potřebnými doklady v četně mého výpisu s účtu! To jsem taky udělal a to jak poštovní formou doporučeně tak meilem v četně naskenování všech důležitých dokladů a dokumentů! Odepsaly mě meilem že tuto pracovní agenturu letos už dvakrát kontrolovaly a našly u ní hrubé porušení zákona a zákoníku práce a že se už nebudou nadále touto agenturou zabývat a nadále kontrolovat. Jen mi napsaly že v podstatě mám pravdu a že pokud zaměstnavatel semnou nesepsal další přílohu k pracovní smlouvě kde by se mělo uvádět dočasné přidělení práce a to do data toho a toho, tak je tedy povinen respektovat ochrannou sedmidenní lhůtu a je povinen mi vyplatit nemocenskou dávku od 4. do 14. dne pracovní neschopnosti podle zákona a od 15. dne to vyplácí státní sociální zpráva! Víc se s tímto případem nic nedělo. Paní magistra mi poradila s občanskoprávní poradny to samé že mám na nemocenskou od svého zaměstnavatele nárok a že pokud mi to smete inspektorát práce ze stolu mám na něj podat žalobu a řešit to soudní cestou! Pak jsem to znovu zoušel jsem se obrátit o pomoc na státní sociální zprávu do Uh.Hradiště a tam mému zaměstnavateli daly plně za pravdu s tím že nemám na nic nárok a v podstatě ten jeho podvod ještě kryly. Pak jsem se obrátil na státní sociální zprávu Brno venkov kde mě mají v evidenci jako práce neschopného aani tam se semnou nechtěly a nechtějí o ničem bavit když jsem urgoval mou nemocenskou dávku která je nepravdivá a nesouhlasí vyměřovací základ s pracovní smlouvou i přesto že jsem jim tam poslal veškeré doklady i z České spořitelny jako výpis s účtu a ani toto nepomohlo. Prostě věří jen dacanům a podvodníkům kteří mají v tomto státě zelenou jen aby se napakovaly na obyčejných lidech! Jen mi pak napsaly že můj zaměstnavatel nahlásil nový výměr pro výpočet mé nemocenské a to v celkové výši 205Kč jakožto už částka vypočítaná na den jako denní nemocenská což zase neodpovídá pravdě a je to zase další podvod ze strany mého zaměstnavatele! Zase jsem tam poslal veškeré podklady a písemnou žádost na opravu mé nemocenské dávky a to z částky 9600Kč za 14 pracovních dnů které jsem si vydělal tady 90Kč na hodinu. Státní sociální zpráva v Brně mi odepsala na mou žádost že za měsíc Unor 2017 mi doplatí zase na základě lživých a nepravdivých údajů mého zaměstnavatele pouze částku 1695Kč a správně podle smlouvy by to mělo být doplatek ve výši cca 4575Kč. Takže zase další podvod a já už nevím co s tímto dál mám udělat jak se proti této úřednické zvůli a nespravedlivosti bránit! Zvažuji podat žalobu na agenturu James.s.r.o o vyplacení nemocenské od 4. do 14. dne mé pracovní neschopnosti ve výši 60% z mé průměrné mzdy dle pracovní smlouvy 90Kč na hodinu a dále k tomu dodat ještě opravu a doplatek za ušlou nemocenskou dávku díky jeho podvodným údajům které nahlásil můj zaměstnavatel na státní sociální zprávu a celkovou ušlou nemocenskou soudně vymáhat po mém zaměstnavateli tedy agenturu James.s.r.o! Trochu se toho bojím nevím jak takovou rozsáhlou žalobu vůbec zvládnu nikdy jsem to nedělala a na právníka nemám. K tomuto bych ještě požádal soud o přidělení bezplatného právního zástupce a o osvobození od soudních poplatků. Pomozte mi prosím nevím co mám vlastně udělat úřady už semnou nechtějí komunikovat ohledně tohoto problému a já vůbec nevím jaké mám vlastně šance tento soudní spor vyhrát? Hodně mě toto trápí a jsem už psychicky totálně vyčerpaný ale bránit se člověk nějak musí a nelze si všechno jen tak nechat líbit jen kvůli špatným a děravým zákonům! Co mi tedy doporučíte jako další krok mám se tedy obrátit na soud? Je to správná cesta v mém případě? Předem vám moc děkuji za vaši radu a podporu. Mějte se hezky a přeji hezký zbytek dne. S pozdravem Dalibor.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Dobrý večer, Dalibore, příště prosím text rozdělte do odstavců, takhle se mi v něm špatně orientuje, snadno lze něco důležitého přehlédnout → v takovém případě doplňte v reakci na odpověď/odpovědi.

"Ústní výpověď" je nesmysl, výpověď vždy musí být písemná. Totéž platí pro zrušení pracovního poměru ve zkušební době → to byl pravděpodobně (ve zkušební době se nedává výpověď) Váš případ.

Při nemoci v ochranné době není nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele, protože ta náleží pouze za naplánované pracovní směny. Po skončení zaměstnání už nikdo nemá naplánovány žádné pracovní směny, proto je nárok až od 15. dne nemoci na nemocenské, které vyplácí OSSZ. Podklady je potřeba předávat bývalému zaměstnavateli.

Můžete sem vložit scan své pracovní smlouvy (nejlépe všechny dokumenty, které od firmy máte) se znečitelněnými osobními údaji? Bez znalosti podkladů těžko říct, jestli máte pravdu Vy nebo pan Burkoň. [Co znám praxi agentur, bývají dost časté smlouvy na dobu určitou, a to na dobu přidělení k jinému zaměstnavateli.]

Otázkou je, jestli zaměstnání opravdu skončilo toho 30. ledna → podle toho, co uvádíte, to vypadá, že nikoliv. Ale protože se v některých bodech nevyjadřujete jednoznačně, nedokážu bez nahlédnutí do dokumentů posoudit, kdo z Vás má pravdu.

Jestli zaměstnání skončilo, máte od 15. dne nemoci nárok na nemocenské. Jestli neskončilo, máte nárok i na náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele.

Problém je v tom, že byste musel zaměstnavateli bez zbytečného prodlení (nejpozději do dvou měsíců ode dne, kdy mělo zaměstnání skončit) písemně sdělit, že zaměstnání neskončilo (neobdržel jste písemné zrušení pracovního poměru) a že trváte na dalším zaměstnávání. Ve stejné době byste se byl musel obrátit na soud.

[Jestli bylo zaměstnání ukončeno neplatně, mohlo by to být i jinak – ale jak už jsem napsala, těžko situaci posuzovat bez podkladů.]

Máte-li výplatní pásku za leden a vložíte-li sem její scan, mohu Vám výpočet zkontrolovat.

Uvádíte několik částek za den, ale neuvádíte, kolik hodin jste denně odpracoval. Nebo jste uvedl částku 9.600 Kč za 14 dnů. To znamená 9.600 Kč hrubého nebo čistého? A za kolik odpracovaných hodin a dnů? Mně od 10. do 30. ledna vychází 15 pracovních dnů. Po 8 hodinách by to činilo 120 odpracovaných hodin. Je to tak?

Do zaměstnání jste nastoupil 10. ledna, nemoc začala 31. ledna. Kdybyste odpracoval alespoň 21 pracovních směn, bylo by možné stanovit průměrný výdělek. Takto musel zaměstnavatel použít výdělek pravděpodobný → kolik byste si asi vydělal, kdybyste odpracoval celý měsíc.

Průměrný i pravděpodobný výdělek se redukuje a náhrada mzdy za nemoc od zaměstnavatele i nemocenské od OSSZ činí 60 % tohoto redukovaného základu (nejde o 60 % čistého výdělku).

_______

Podle mne zákony v této oblasti děravé nejsou. Samozřejmě, že některý zaměstnavatel dokáže porušovat leccos, ale za to nemohou zákony.

Odhaduji, že si některé věci mylně vysvětlujete (viz např. "nemocenská od zaměstnavatele" místo náhrady mzdy za nemoc za naplánované pracovní směny → nejsou-li žádné směny naplánovány, není na náhradu mzdy nárok → to není díra v zákoně, zaměstnavatel nemůže vyplácet náhradu mzdy po skončení zaměstnání).

dalibor
hodnocení

Dobrý den vážená paní děkuji vám za vaši odpověd ale myslím si že to není tak docela pravda jak jste mi odpověděla. Takže pro upřesnění uvádím že jsem byl agenturou James.s.r.o zaměstnán u firmy Dyas.E:U.a.s. a to od 10.1.2017 do 30.1.2017 tak tedy celkem jsem odpracoval 14 směn tedy 108.75 hodin které jsem měl odpracovaných a za tyto hodiny jsem si vydělal cca 9600Kč čistého a můj zaměstnavatel přiznal Státní zprávě sociálního zabezpečení v Brně venkov které má můj případ na starost přiznal pouze že jsem si vydělal 3520Kč a z této částky mi zpočítaly 60% jako můj vyměřovací denní základ tedy 91Kč na den a spočítaly mi to z čisté mzdy nikoliv z hrubé! Pak to navýšil ted nevím o jakou částku ale prostě pak mi Státní sociální zpráva v Brně přiznaly další vyšší částku mého denního vyměřovacího základu a to cca 204Kč na den jako má denní nemocenská což je druhý podvod a toto není v pořádku a nevím co by bylo tak pro soud nepochopitelné to je jasný podvod ze strany zaměstnavatele a ten rozdíl co bych měl správně dostat jako mou nemocenskou a to co jsem dostal na základě lživých a nepravdivých údajů ze strany mého zaměstnavatele se nedá nijak jinak řešit než soudní cestou i kdybych to měl prohrát budu se odvolávat! Taky si nejsem uplně jistý vašim tvrzením když říkáte že po propuštění zaměstnance ze zaměstnání v ochranné sedmidenní lhůtě nevzniká žádný nárok na náhradu mzdy tedy jako nemocenská ze strany zaměstnavatele a to od 4. do 14. dne pracovní neschopnosti protože na co by byla tedy ochranná lhůta bylo by to uplně na nic a zbyteční. Potvrdila mi mé tvrzení paní magistra v občanskoprávní poradně, potvrdil mi to taky oblastní inspektorát práce a 2 instituce se nemohou mýlit! Kdo by mi to tedy vyplatil tu náhradu mzdy když ne zaměstnavatel na toto znáte nějakou odpověd? Jak může být někdo 14 nebo 15 dnů bez nároku na finanční prostředky tedy na nule to je nějaký nesmysl! Ty peníze tomu člověku pak prostě schází. Tohle bude muset rozřešit a rozhodnout soud a k tomu budu žádat o přidělení bezplatného právního zástupce! Dále nerozumím výrazu jak píšete naplánované pracovní směny jak tomuto mám rozumět? Co toto má společného s náhradou mzdy za nemoc v ochranné lhůtě? Tady jsou určitá fakta a to takové že mě dal ústní výpověd z firmy Dyas pouze mistr a žádnou písemnou výpověd jsem neobdržel od agentury James.sr.o jakožto můj zaměstnavatel i když uvádí že jsem byl propuštěný, poslaly mi jen potvrzení o délce zaměstnání, zápočtový list ale žádnou písemnou platnou výpověd! Dobu zaměstnání tam zase myslně uvádí do dokumentů od 10.do 31.1.2017 což zase neodpovídá pravdě protožeod 31.1.2017 jsem byl na neschopence i když v podstatě toto by mi hrálo do karet protože 30.1.2017 jsem byl v zaměstnaneckém poměru a jako výpověd údajně jsem dostal i když fiktivně 31.1.2017 to znamená logicky když se nad tímto člověk selským rozumem zamyslí tak by měl mít nárok na náhradu mzdy za nemoc a to od4.do 14. dne pracovní neschopnosti! No dává to logiku a smysl! Nevím pokud mi chcete nějak pomoct nevím kdo jste píšete že mám vám naskenovat a poslat nějaké podklady že se na to podíváte neznám váš meil vy jste advokát? Děkuji vám moc za vyši snahu mi nějak pomoct možná jste něco opoměla a nebo nějakou důležitou zkutečnost jste v dopise přehlédla! Toto budu muset řešit jen soudní cestou ale přesto vám děkuji za vaši radu jste moc hodná. Nejvíc mě dokáže vytočit když takové instituce se jako je Státní zpráva sociálního zabezpečení dávají zelenou takovým podvodníkům a dacanům jakou je třeba tato agentura u které jsem byl zaměstnaný to je na tom nejsmutnější! Obyčejný člověk prostě žádné dovolání práva a spravedlnosti v tomto státě zřejmě žádné nemá. Děkuji mějte se hezky přeji hezký zbytek dne. S pozdravem Dalibor.

mnd®

To se nedá číst *ee*

iz*

Dobrý den, pane Dalibore, ještě jednou Vás poprosím o členění textu do odstavců (po každých třech až pěti větách použijte klávesu "ENTER").

Tak dlouhé nečleněné texty se mi špatně čtou (snadno bych mohla něco přehlédnout).

Scany můžete do svého PC uložit jako obrázky JPG, které je zde možné vložit do odpovědi. Kvůli tomu jsem zdůraznila znečitelnění osobních údajů. (Email zde nezveřejním.)

Částky, jež uvádíte, nelze posoudit bez výplatní pásky. Řada zaměstnavatelů "oficiálně"vyplácí nějakou mzdu a "zbytek na ruku". Vše se ale odvozuje (počítá) z oficiálně přiznané mzdy → z toho, z čeho zaměstnavatel i zaměstnanec odvedou sociální a zdravotní pojištění.

Náhrada za nemoc od zaměstnavatele náleží jenom zaměstnancům. Náhradu mzdy za nemoc zaměstnavatel vyplácí za pracovní směny naplánované do 14. dne nemoci. Tomu, jehož zaměstnání skončilo, už žádné pracovní směny naplánovány nebyly. Mzda mu neuchází z důvodu nemoci. Na mzdu nemá nárok, nikoliv kvůli nemoci, ale kvůli tomu, že už není zaměstnán.

Pro posouzení, jestli máte nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele je rozhodující to, jestli v době onemocnění ještě trvalo zaměstnání. Jestli ano, máte na ni nárok. Jestli ale zaměstnání skončilo, máte až od 15. dne nemoci nárok na nemocenské.

Trvání/skončení zaměstnání nelze posoudit bez pracovní smlouvy a/nebo výpovědi. Např. zaměstnání sjednané na dobu určitou skončí uplynutím sjednané doby bez ohledu na nemoc či další skutečnosti (okolnosti).

Dokud se vyplácelo pouze nemocenské, byl nárok na nemocenské po celou dobu nemoci. Se změnou zákona, kdy část platby přešla na zaměstnavatele, se toto změnilo.

Ochranná lhůta se nevztahuje k náhradě mzdy od zaměstnavatele, ale k nemocenskému. Tomu, kdo onemocní v ochranné lhůtě 7 kalendářních dnů po zániku nemocenského pojištění (po skončení zaměstnání) vznikne od 15. dne nemoci nárok na nemocenské. Není tedy pravda, že by ochranná doba byla k ničemu → bez ní by nebyl nárok na nemocenské.

" Potvrdila mi mé tvrzení paní magistra v občanskoprávní poradně, potvrdil mi to taky oblastní inspektorát práce a 2 instituce se nemohou mýlit!" Souhlasím s Vámi, že by se dvě instutuce neměly mýlit.

Otázka je, na základě čeho Vám tyto instituce odpověděly. Jaké podklady jste jim dal k dispozici a jaké informace jste jim poskytl. Jestli Vám odpověděly na základě neúplných informací nebo jiných informací, než jste uvedl zde, vychází jejich odpovědi z informací, které jste jim poskytl.

I mé odpovědi vycházejí pouze z těch informací, které jste zde poskytnul. Ani v jednom případě nejde o omyl, ale o odpovědi na základě informací, které jste nám dal k dispozici.

Nejsem advokát. Jenom se zajímám o pracovně právní a sociálně právní oblast. Pomoci se Vám pokouším proto, že se mi zdá, že pomoc potřebujete. A není podle mne fér zpochybňovat odpověď, která vycházela z platných zákonů a z informací, které jste poskytl Vy sám...

Nemusíte mi věřit, do internetu může kdokoliv napsat cokoliv. Doporučuji Vám ověřit si náhradu mzdy za nemoc v zákoníku práce (tam najdete mj. také údaj o náhradě mzdy za naplánované pracovní směny). Nemocenské při nemoci v OL najdete v zákoně o nemocens/....

Dobré pořízení!

dalibor
hodnocení

Dobrý den vážená paní a moc děkuji za vaši odpověd. možná máte zkutečně pravdu ale 100% jistotu že to tak je nebo není bych měl až u soudu! Mohu se vás ještě na něco zeptat? Může si zaměstnavatel dovolit podvodným způsobem zfalšovat částku kterou si zaměstnanec za určité období vydělal to znamená může si dovolit nahlásit na Státní sociální zprávu nepravdivou výši průměrného výdělku zaměstnance tak jak to udělal v mém případě? Který zákon ho opravnuje podávat lživé a nepravdivé informace o průměrném výdělku svého zaměstnance? Doufám že v tomto případě už se ho žádný zákon ani paragraf nezastane! Mohu aspon toto uplatnit a vymáhat po mém zaměstnavateli ten rozdíl co jsem měl dostat jako nemocenskou a to co jsem dostal díky jeho lživým údajům? Mám na to doklady a mohu své tvrzení náležitě doložit že se tak zkutečně stalo! Domnívám se, že by jsem s tímto tvrzením u soudu uspěl! Pokud si vydělám za 108.75 hodin částku 9600Kč a podle pracovní smlouvy a výplatního pásku mám 9600Kč a tedy 90Kč na hodinu podle smlouvy, tak mi nemůže žádný zaměstnavatel nahlásit na Správu státní sociální podpory částku 3520Kč to dá rozum! Uřady se semnou nechtějí o tomto bavit a situaci nijak neřeší tak to budu muset dořešit soudní cestou. Děkuji vám za vaši odpověd. Přeji hezký zbytek dne. S pozdravem Dalibor.

mp*
hodnocení

0x

Nezlobte se na mě, ale toto spíše vypadá na nějakou duševní poruchu. Už ty přesně jmenované datumy, jména lidí, firem. To měla moje teta, bohužel schizofrenie. Chápu, že v pracovněprávních vztazích není vše O.K. Ale takto se to teda neřeší. Ale, jestli jste nemocný, tak bezesporu máte dobré vědomosti a znalosti. Jen si je taky dát do kontextu a trocha zdravého rozumu zde taky chybí. Normální člověk rychle pozná, kde o něj nemá zaměstnavatel zájem, a pokud je chytrý, tak rychle pryč. Už jen kvůli vlastní hrdosti. (jó tak ty si nepoznal moje skvělé pracovní vlastnosti - máš smůlu! - jdu za lepším, nazdar!)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]