Nejste přihlášen/a.
Synovi zrusil urad trvaly pobyt,vic jak rok v byte nebydli.Trvaly pobyt ma teda ma mestskem urade.Zajimalo by me jestli je jeho povinnost si zmenit i obcanku kvuli trvalemu pobytu.
Pozdeji si bude chtit pronajmout byt a mit v obcance napsano,ze bydli na urade neni moc dobre.Muze to byt pro nej prekazka v hledani bydleni.Co se stane,kdyz obcanku nevymeni?
Se starou adresou je nadále platný. Rozhodnutí o zrušení trvalého pobytu nijak neomezuje platnost tohoto dokladu.
Je ale povinnen podat do 15dní žádost o nový OP, jinak mu hrozí pokuty. Pokud to neudělá, tak ten starý bude nadále platný do vyznačeného data na něm.
Že by byl platný OP s neplatným údajem o trvalém pobytu vidím prvně ... Nebyl by k tomu nějaký odkaz?
Doufala jsem, že šlo o nepatřičný vtip a že situaci uvede napravou míru. )–:
ivzez. S uživatelem jsem neustále vepři, pardon ve při. Podává informace naprosto zkreslené a zavádějící. Nevím, jestli je to z jeho strany vtip, rozhodně to není seriozní
To není pře. To je diskuse, kde každý se může k tématu přidat své a "obohatit" jí.
Já dokáži uznat, že se mohu mýlit(stalo se právě) a nemám problém to napsat. Ale dokuď mě o tom někdo nepřesvědčí, tak si stojím za svým názorem.
Nikdo nemá patent na rozum. Bohužel ani ty. Je potřeba na to myslet a nedělat předčasné soudy.
hmm, tak potom žijeme každý v jiné zemi. Mám to teď za sebou. Změna trvalého bydliště, "vykašlala"jsem se na výměnu OP. Šla jsem na poštu pro doporučený dopis, ale nedostala jsem ho - neplatný OP. V bance na přepážce při ověřování totožnosti to samé - neplatný OP. Tak nevím, no
neřídí se i tyto lidé Tvými vysoce profesionálními radami? moravskoslezsky.denik.cz/...
neřídí se i tito lidé Tvými vysoce profesionálními radami? moravskoslezsky.denik.cz/...
Uvádím informace na pravou míru.
Dnes skutečně již platí, že zrušením trvalého pobytu se ukončuje automaticky platnost i OP. Tím dávám za pravdu sebod.Omlouvám se za špatnou informaci. Zákon se poslední dobou mění každou chvilku a já jsem si pamatoval ještě staré znění. Posledních pár let je 2x ročně novela. Dokonce za cca měsíc tu máme další novelu.
V odkaze, který jsi sem dala, ale ještě platilo, co jsem psal. Nedošlo automaticky k ukončení platnosti OP, proto magistrát musel rozjet další správní řízení, které až následně mohlo ukončit platnost vydaného OP.
Jestli ho lze donutit nechat si udělat novou občanku a strávit na úřadě nějakou dobu a vrážet do toho svoje peníze a za rok zase nanovo nevím.V OP stejně nebude mít napsané,že je adresou evidován na OÚ,ale místo např.Žitná 11,Brno tam bude Husova 3(5) Brno. A on ten syn má doklad o změně nebo doklad potvrzující nový údaj (např. potvrzení o změně místa trvalého pobytu) - tedy dopis o zrušení tr.pobytu apod.? Ale na závěr - povinnost to je do 30-ti dnů,ale nenašel jsem nějaké finanční sankce za nedodržení.
mnd. Odpovídáš dlouze, ale chybně. Jasně že nebude mít na OP napsáno, že je adresou evidován na OÚ. Ale bude mít jinou adrtesu trvalého pobytu. Jakmile Ti úřad změní trvalé bydliště, tak tuto informaci dává do systému. Ty máš 15 dnů (nikoviv 30 jak chybně píšeš) na to, abys požádal o nová OP. Těch 15 dnů je Tvůj starý OP platný. po této lhůtě je zadán do systemu jako neplatný ! Tady si o tom něco přečti finance.cz/... nebo nasepenize.cz/...
Podle zákona o občanských průkazech končí platnost OP nabytím právní moci rozhodnutí o zrušení údaje o místu trvalého pobytu (§ 11, odst. 1 písm. d)
Občan je povinen o nový OP/... po dni, kdy nabylo právní moci rozhodnutí o zrušení údaje o místu trvalého pobytu (§ 14, odst. 1 písm. d, bod 9).
Nesplní-li občan tuto povinnost, dopustí se přestupku (§ 16a, odst. 1, písm. c), za který může být udělena pokuta do 10.000 Kč (§16 a, odst. 3).
Ale píšete o právní moci-čtrnáctý den od vydání rozhodnutí podám odvolání a než se to dostane znovu k projednání,tak mám pořád platný OP s adresou trvalého pobytu.Nic v systému nikdo změnit nemůže bez právoplatného rozhodnutí.A než dojde k nařízení nového řízení a rozhodnutí,tak mám neplatnou adresu? A jsem jak na více těch 30-ti dnech,protože i na ten další se můžu odvolat ( nebo podat odpor ) a skončí to až u soudu a ten taky nerozhoduje za den.A než snad za rok bude ten soud a právoplatné rozhodnutí,tak mám nové bydlení i s novou občankou s jinou adresou.Nebo to takhle v dnešní době už nefunguje?
ivzez: napište konkrétní příklad a nekopírujte odkazy z netu.Ty si umí najít každý.
diesel: děkuji
mnd. Teď jenom hloupě okecáváš svoji mylnou informaci o 30ti dnech.
Jinak motáš jabka s hruškama. Na co že se může tazatelky syn odvolávat? Prosím, konkretně mi to tady napiš, Děkuji Ti.
Jo a ivzez Ti tady nekopíruje nic z netu, ale dává Ti odkazy na určité paragrafy příslušného zákona
sebod: když už si teda tykáme,tak mi napiš zákonou lhůtu pro vyzvednutí si dopisu o zrušení trvalého pobytu.K tomu připočti právě těch patnáct dnů a jseš na třiceti ani nemrkneš.Zrušením trvalého pobytu končí platnost občanského průkazu a ten kterému byl zrušen trvalý pobyt, je povinen požádat o vydání nového občanského průkazu do 15 pracovních dnů po dni, kdy nabylo právní moci rozhodnutí o zrušení údaje o místu trvalého pobytu.A i proti rozhodnutí o zrušení trvalého bydliště se dá odvolat.Takže dalších xxx pracovních dnů a než se skutečně rozhodne,tak je to rok a mám jinou adresu v O.P.Sám si raději přečti nějaké tyto zákony a rozhodnutí.Hlavně co se píše na konci na poslední stránce.Třeba na té fotce od diesla v poučení.Ale jistě to najdeš i na netu a počítat pracovní dny snad umíš.Ono to není zas tak jednoduchý jak si kdo představuje.
Mnd, Vy jste výjimka? Kdybyste si příslušné paragrafy zákona o občanských průkazech vyhledal, nemusela jsem Vám je uvádět já a Vy jste si mohl ušetřit ... (však Vy víte) ...
PS: Příklady neuvádím moc ráda, protože každý příklad řeší jenom určitou situaci. Mnohem radši uvádím odkazy na zákony, které platí pro všechny stejně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.