Nejste přihlášen/a.
Po rozvodu na mě bývalá manželka zanevřela. Nesnáší mě a vytěsnila mě úplně ze svého života. /Což mi zase tak moc nevadí/. Nicméně uvažuju, jestli by byla má účast vhodná na jejím eventuálním pohřbu. Přece jen jsme spolu měli dvě děti a prožili kus života. Je to vhodné nebo ne? Popř. může mi to někdo zakázat?
Jak byste to řešili? děkuji
Asi by se obracela v hrobě - když vás nesnášela -co byste na jejím pohřbu dělal...zakázat vám tzo nikdo nemůže.Jen nevím co byste tam hledal...rozloučit se s ní můžete na hřbitově až bude pohřbená... sám mimo obřad, pokud byste po tom tak toužil.
Dobrý den, jde zatím o budoucnost, kterou nikdo z nás nezná (možná zemřete dříve Vy a tento problém pomine). Vysloveně (úředně) zakázat Vám to nikdo nemůže, možná si to nebude přát někdo z rodiny (a dá to pocítit), ale na pohřeb má přístup každý (jenom asi nebudete sedět v první řadě s rodinou). Více Vám k tomu řeknou zřejmě i Vaše děti - ptejte se potom na jejich názor. Zdravím!
Podle mne to není vhodné. Pokud byste spolu vycházeli a stýkali se přátelsky i po rozvodu, bylo by to jiné..Ale takto, pokud víte, že Vás nesnáší a nechce o Vás ani slyšet, by to bylo hloupé, chodit jí na pohřeb. Chodit můžete potom na hřbitov... Ale třeba myslíte zbytečně hodně dopředu a Vaše bývalka Vás přežije. To neberte ve zlém, ale někdy to tak bývá, když člověk řeší dopředu co by bylo, kdyby...Jak se zachováte záleží vždy jen na Vás!
Pokud je vaše bývalá paní zdravá, jsou úvahy o pohřbu předčasné a zbytečné. Pokud je nemocná a ona i širší rodina už od lékařů ví, kolik měsíců života jí přibližně zbývá, tak už je dotaz mnohem pochopitelnější.
Za těchto okolností je vhodné, aby se umírající co nejvíce smířil se všemi kolem sebe. Aby odpustil cizí křívdy a požádal o odpuštění ty, kterým ublížil on sám. Ve vašem případě by mohly ono vzájemné odpuštění zprostředkovat děti. Když se to podaří a paní se té hořkosti vůči vám zbaví, bude vaše případná účast na pohřbu odůvodněnější. Třeba někde v zadních řadách smutečních hostů.
Pokud se na vás bude do smrti velmi zlobit, zavzpomínejte na ni v soukromí sám.
Já bych v tom měl ,sám za sebe jasno! Já bych nešel na pohřeb již nikomu,ale ,žel ze společenského hlediska a úcty k nim,toto se nedá, Takže bývalce (nemám, jsem jednou ženat ) bych nešel .Ale na Vašem místě-neřešil bych to tady ale s dětmi-oni jistě ví jaké jste měli vztahy a sdělí-ano chceme Tě tam táto vidět -ne nechceme, nebo jak chceš!
Protože podle statistiky umírají muži většinou dříve než ženy,tak toto by měla spíše řešit vaše,,bývalka,,ale myslím,že ženská by na takové ,,blbinky,,ani neměla čas. :--))
S dětmi mám úzké a dobré vztahy. S tím problém nebude. Ona už rodiče taky nemá, takže asi by problém nebyl. Spíš jen morální hledisko. Mě to přijde lidsky normální, rozloučit se s člověkem kterého jsem kdysi opravdu miloval. Navíc pokud po smrti něco je, určitě člověku nezůstanou vlastnosti co měl na zemi, takže se nebude v hrobě obracet. Pokud půjde s radostí ona mě na pohřeb, nebudu s tím mít problém.
Pokud paní zemře dříve než Vy a zemře rychle, myslím, že byste se mohl jít s ní rozloučit a položit ji kytičku k rakvi. Vždyť nemusíte sedět a stát v první a druhé řadě, ale někde více vzadu. Prostě být jen účasten.
Život píše ne romány v tomto případě úmrtí. Možná, že když bude paní umírat déle, bude bojovat s nějakou nemocí, tak se s ní dojdete třeba ještě rozloučit k poslednímu loži. Člověk ke konci zpytuje své svědomí a přehodnocuje dosavadní život.
A nakonec nikdy nevíte, jestli paní nepřežije Vás. Tak je na Vás, abyste napsal dopis, který rozlepí děti po vašem skonu a tam se dočtou, že budete rád, když se bývalka přijde s Vámi rozloučit a zavzpomínat. Myslím, že pozůstalí to budou mít jednodušší, když se dozví co a jak si přejete.
Nepřemýšlejte dopředu o věcech, které tu ještě nejsou a dlouho nebudou. Nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko?
Je docela možné, že nebudete tento problém řešit Vy, ale Vaše bývalá žena, zda Vám má jít na funus. Nikdo neznáme dne ani hodiny. Tak proč o tom dlouze uvažovat? Jaga.
Prostě jsem plánovací typ. Vadí vám to hodně? Až se to stane, budu mít jiné myšlenky a nebude čas. Chci být připraven na všechno včas.
Na pohřeb určitě jděte. A nezapomenout na hezkou kytku. Teda fakt nevím co Vás k této otázce vedlo , když je vaše "bejvalka" ještě živá. Ale někdy má člověk divné nápady. Tak máte pravdu, připravte se. Ale také se může stát, že jí na pohřeb jít nebudete moci, i kdybyste sebevíc chtěl a byl na to perfektně připravený dopředu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.