Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
už několik týdnů mám problém se svým krkem. Týká se to přední části. V určitých polohách cítím jakoby tah nebo tlak. Pozoruju to od doby, kdy jsem párkrát cvičila na míči-ležela na zádech a hlavu měla ve vzduchu, takže ty šlachy/svaly na řední straně byly zatnuté. Necvičím už dlouho, přesto ten problém pořád mám. Dnes ráno jsem si hmatala krk a zdá se mi, že mám větší štítnou žlázu, ale já jsem starý hypochondr a mohla jsem si to vsugerovat. V podstatě nevím, co s tím. Měla bych jít k lékaři, ať mi udělají testy na štítnou žlázu? Nechci působit jak hypochondr. Před pár lety mi obvodní dělala testy krve a hormony štítky byly OK (chtěla jsem to preventivně, protože problémy se štítkou máme v rodině). Jinak ale na sobě nepozoruju žádné příznaky, které s problémy štítné žlázy souvisí. Kdykoli jsem měla problémy s krkem, tak to bylo vzadu, krční páteř a tamty svaly. Ve předu je to novinka. Když předkloním hlavu, cítím jakoby tlak.
Mám to hrotit? Nebo neřešit?
"Jakoby tlak" může být i od mírného nachlazení - zvláště v místech strojního větrání nebo klimatizace je toto běžné. Cvičit se má pravidelně - nárazové cvičení může uškodit.
Štítná žláza v případě rodinné anamnézy - častějším problémům - se má sledovat pravidelně, zvláště od určitého věku. Jednou za dva roky bych neviděl jako častou kontrolu... je to prevence. Jistě ale lépe poradí lékař podle jemu dostupných informací o vás i rodině.
Nehroťte, ale řeště s obvodním lékařem, který pošle na příslušná vyšetření.
"Nechci působit jak hypochondr."
Nic ve zlém ale právě tak působíte. Nezvyklou zátěží krčních svalů je velice snadno namůžete a ty ptom bolí. Je to normální úkaz a varování, že nemáte nárazově dělat něco, na co nejsou vaše svaly připravené. Bolest může trvat poměrně dlouho (i když několik týdnů je přece jen dost). Tím, že se nepřiměřeně hlídáte, si dokážete bolest vsugerovat, i když už dávno odezněla.
"Před pár lety mi obvodní dělala testy krve a hormony štítky byly OK"
To je úsměvné , preventivní prohlídka by měla probíhat každý rok, zvlášť jestli máte nějaké genetické zatížení. Za "pár let" může být všechno jinak.
Jestli máte nějaké obavy, zajděte k lékaři. Ale nejspíš by Vám pomohlo, kdybyste na problém přestala myslet, pro příště začala s nezvyklým cvičením pozvolna a netrénované svaly nenamáhala jednorázově víc, než je zdrávo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.