Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Muškátový oříšek - léčebné účinky

Od: sebod* odpovědí: 16 změna:

Hezké poledne. Má někdo z vás tady osobní zkušenosti s užíváním muškátového oříšku? Děkuji

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dobrý den. Já ho používám do dvou jídel. Jedno je rybí polévka na Štědrý den, a druhé jsou holandské mleté řízky. Jinak nevím, že bych ho ještě někde používal. A dávám ho opravdu málo.

cesmina*

Zkuste ho přidat do těsta na vánočku či mazanec.Hned má lepší chuť.

hodnocení

0x

Zdravím, já ho někdy přidávám do tvarohové náplně do kynutých koláčů - na jemno nastrouhaný. Stačí maličko, pak nedávám citronovou kůru. Tak dávala moje tchýně na Valašsku.

Muškátový květ používám na dochucení polévek - rybí, zeleninová, porková.

sebod*
hodnocení

Jejky. Já špatně napsala dotaz :-D. Nojo, blbnu. Tak upřesním - myslím tím oříšek a jeho léčebné účinky. Denní užívání.

Ale pochopitelně rádkyním i tak děkuji za jejich odpovědi *slunce* U nás vaří dcera a máme oříšek skoro ve všem :-D

Tak mi zvědavost nedala a našla jsem zajímavé čtení o muškátovém oříšku. Podporuje trávení, omezuje nadýmání, ale opatrně s užíváním, jen na špičku nože. Pro těhotné, děti - nevhodný. V menších dávkách uklidňuje, působí proti nespavosti, ve vyšších dávkách je to DROGA - narkotikum. Jinak strejda google podrobně informuje.

A já si myslela, že je to obyčejné koření. Ještě že máme "PORADTE" *smich*

sebod*
hodnocení

Jano, dcera ho právě užívá asi měsíc a tvrdí mi, jak jí je dobře. Tak bych chtěla slyšet i další poživatele oříšku ;)

Oříšek doma používáme hodně, určitě ne na špičku nože, jak se často píše (mnohem více). Mám dojem, že se mi po něm zlepšila nespavost, kterou jsem měla od raného dětství. Ale dětem bych ho asi opravdu moc nedávala. Tedy užíváním myslím to kuchyňské - ale rozhodně ne nějaké "sváteční"/střídmé.

doplněno 09.05.17 20:13:

Sebod, on má (jako nervový jed) pozitivní vliv na nervovou soustavu. Ovšem děti nejsou ještě vyspělé a přehnané užívání jim může uškodit - nejsem doktor, ale předpokládám možnost vzniku tiků, migrén apod. (u jedinců s nevyzrálou nervovou soustavou).

doplněno 09.05.17 22:22:

:-D Ne, já mám dojem, že jste psala, že má děti - ty to každodenně nejedí?

sebod*
hodnocení

ildiko. Děkuji za odpověď. Tím dítětem myslíš moji dceru? Kdeže ty sněhy jsou, kdy byla dítětem *smich*.

doplněno 09.05.17 22:45:

nene. To jí jenom dcera, moje ;). Její dcera už ne :-D.

Jano, žádné koření není obyčejné, každé má určité léčebné účinky, zrovna tak, jako bylinky. Hodně druhů koření podporuje trávení a má uklidnující účinky, nyní všude chválí kurkumu, jak je léčivá na všechno, tř.bobkový list, pročištuje od usazených solí a jeho dým má také uklidnující účinky a tak bychom mohli brát jedno koření za druhým a všude najdeme různéí působení na naše tělo i duši.

hodnocení

0x

Muškátový oříšek přece do nádivky!

hodnocení

0x

Do květákové polévky, placiček... Ale, mušk. květ. Oříšek do saké.

hodnocení

0x

Osobní zkušenost mám - na špičku nože, léčí průjem. S úspěchem jsem vyzkoušela na svém synkovi, když byl malý (asi 10 - 12 let).

sebod*
hodnocení

Ahojky, inženyrko. No, právě dceři to pomáhá na zažívací potíže. Jí moc špatně pracují játra a ledviny, tak má nějaké zdr. problémy. A chválí si to. A já mám čtyři měsíce kašel, doktoři krčí rameny (jojo, už jsem je oběhala ;)) a kamarádka + dcera mně radí ten oříšek. Proto se ptám, jestli s tím má někdo zkušenost. Já jsem doteď netušila, že on zabírá na tolik nemocí.*sok*

Zkusila jsi ACC? Nejspíš jo... ale já jsem jednou taky tak hrozně dlouho kašlala, k doktorovi jsem ani nešla, a někdo mi doporučil ACC (volně prodejné). Třetí den bylo po kašli.

sebod*
hodnocení

Tak ACC zrovna ne :-D. Zkusím. Díky

Měla jsem jiný kapky a prášky a pak jsem to už vzdala...

hodnocení

0x

Dlouhotrvající kašel může také znamenat přemnožení cizopasníků v těle, jejich jedno stádium vývoje se odehrává v plicích a tam dráždí ke kašli...jsem už mnohokrát o tom četla nebo slyšela. Ale jestli je to pravda ...*sok*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]