Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč úřady nepoužívají datovou schránku?

Od: janlauryn* odpovědí: 6 změna:

Když jsem si před pár lety zřizoval datovou schránku, myslel jsem si, že si ulevím od častého docházení na poštu a obíhání úřadů.

Některé instituce datovou schránku opravdu používají.

Avšak poslední dobou se mi stává až příliš často, že mi korespondence chodí poštou.

Např. se to týká dopisů ohledně příspěvku na péči, kde jsem jim jasně sděloval číslo datové schránky.

Když jsem posílal odvolání na Ministerstvo práce a s.v., přišlo mi potvrzení o přijetí opět poštou.

K čemu ty datové schránky jsou, když je instituce nepoužívají.

Tyto dopisy jsou do vlastních rukou a nemůže mi je vyzvednout ani rodinný příslušník na základě plné moci.

Když pojedu do zahraničí, budu se muset každý týden vracet do Prahy, jestli tu nemám poštu?

Mám zákaznickou kartu České pošty a upozornění o uložené zásilce někdy přijde, někdy ne.

Je mi z toho na nic.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Zákon o datové schránce hovoří tak, že pokud máte DS, tak doručení papírové je neplatné. Takže teoreticky můžete na každou tahle doručenou písemnost dávat námitku, že je doručená neplatně. Asi vám nezbyde než takhle prudit úřad.

asd1
hodnocení

0x

Pokud máš datovou schránku, tak stát/úřad má povinnost doručit do ní. Papírové pošty si nemusíš všímat - co ti nepřišlo do datové schránky, to ti nebylo doručeno.

mp*
hodnocení

0x

S tím jsou problémy, protože úředník je taky člověk (obyčejně). Měl by si správně ověřit, jestli máte datovou schránku. To ale každý neudělá. V každém případě považuji datové schránky za cestu správným směrem. Mají sice své chybky - musíte zprávu příjmout do 5ti dnů, to v dopise je 10. Pak se tam zprávy vymažou za 90 dnů (pokud si teda nedoplatíte). Ale mě se docela líbí. Připadám si i tak nějak zvráceně důležitý, když takto komunikuji se státními institucemi.

rv*
hodnocení

0x

Možná je poslání poštou stojí méně, než poslání do datové schránky.

pt®
hodnocení

0x

Poněvadž jsme v tomtom, sto let za opicema. No, nepomohla jsem, jen snad objasnila...*nevi*

z6
hodnocení

0x

Mám bohužel úplně stejné zkušenosti. Každou žádost posílám přes datovku a vyjádření mi chodí poštou. Vzhledem k tomu, že se zdržuji jinde než mám trvalé bydliště je to hodně velká pruda. Dokonce finanční úřad, kterému toho posílám datovkou hafo, tak mi poslal dopis poštou, paní jsem na to upozornil a druhý týden opět dopis.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]