Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Otékání prstů na rukou při delší námaze

Od: martin8 odpovědí: 8 změna:

Zdravím, pravidelně chodím po horách (někdy i náročnější trasy) a při delší námaze mi někdy začínají otékat prsty na rukou - většinou po šesti a více hodinách chůze. Jde to poznat i na pohled, prsty jsou o dost hrubší, ale netuším, co je příčinou. Kondici mám v normálu a dokážu chodit i svižnějším tempem bez většího zadýchání. Jiné potíže při chůzi nemám, jen s těmi prsty. Nemám žádné jiné zdravotní problémy nebo alergie, normálně se stravuji. Čím to může být způsobeno? Díky za radu.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

2x

Problémy s oběhem krve - krev se městná v rukách. Víc používej ruce, ideální jsou hůlky. Pomůže i hýbat rukama jako při běhu, nabo třeba každou půlhodinu ruce procvičit - zjednodušeně dát nad hlavu aby žilní krev z rukou vytekla.

Obecně jak jdeš, tak tělo směruje energii = krev do nohou a ruce "vypíná", proto to městnání krve = natékání.

Vhodné by bylo pořídit ty hůlky, lehké kvalitní (hlavně teleskopické - spolehlivé štelování, např. Leki Makalu Sherpa). Navíc odlehčí kolenům.

Údajně na cévy je dobré jíst kroupy...

martin8
18.04.17 22:22
hodnocení

Díky!

albatros498022*
hodnocení

1x

Tohle dost často způsobuje nevhodný nebo špatně nastavený batoh, který stlačuje cévy rukou.

albatros498022® Nevšimla jsem si Vaší odpovědi. Souhlasím.

hodnocení

0x

Co příliš utažené nebo nepohodlné a tvrdé popruhy u batohu? Způsobí útlak cévní pleteně a následuje otok prstů. Přemýšlejte, jestli máte tyto potíže při každé delší námaze, nejen na horách (třeba i bez zátěže). Pokud ano, nechte se vyšetřit.

liska*
hodnocení

0x

Na otoky má vliv srdce, cévní systém a ledviny .S věkem častější jev. Mně to začalo kolem šedesáti. Taky jsem před tím dost sportovala. Ale asi to mám v genech. Někde jsem četla, že dobré je na otoky často pít odvary z petržele. A taky, že tohle zlobí častěji lidi s nedostatkem železa. To je v mase/ játrech/ a v list. zelenině. A to si zas dokážeme přisvojit, pokud máme příjem C vitamínu a Cu. Obecně mají méně železa lidé, co konzumují hodně mléka a mléč. výrobků.

Jen doplním - železo a vápník se nesnášejí, pokud něco jíme, je dobré potraviny s vysokým obsahem železa jíst více hodin od jídel s vysokým obsahem vápníku. Kdo pije kravské mléko, ten si železo doslova vyluxuje z organizmu. Nedostatek železa potom způsobuje ukládání vody v organizmu, tloustnutí (typicky břicho a pas), problémy s krevním oběhem, játry, s mozkem, cukrovku, plešatění. Doporučuji zásadně omezit cukr a vše s kyselou reakcí, potom není potřeba ani tolik vápníku na vyrovnání překyselení. Nejíst silně solené potraviny, uzeniny, vyhnout se glukózo-fruktózovému sirupu a umělým sladidlům.

hodnocení

0x

Jestli to není batohem, mohl to být problém s ledvinami. Kdysi nás na pajdáku učili, že děti nesmí příliš dlouho chodit, žádné túry, protože je to obrovská zátěž pro ledviny. Když děti lítají třeba po zahradě nebo po hřišti, nic se neděje. Jen je problém s dlouhou chůzí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]