Nejste přihlášen/a.
Zdravím, pravidelně chodím po horách (někdy i náročnější trasy) a při delší námaze mi někdy začínají otékat prsty na rukou - většinou po šesti a více hodinách chůze. Jde to poznat i na pohled, prsty jsou o dost hrubší, ale netuším, co je příčinou. Kondici mám v normálu a dokážu chodit i svižnějším tempem bez většího zadýchání. Jiné potíže při chůzi nemám, jen s těmi prsty. Nemám žádné jiné zdravotní problémy nebo alergie, normálně se stravuji. Čím to může být způsobeno? Díky za radu.
Problémy s oběhem krve - krev se městná v rukách. Víc používej ruce, ideální jsou hůlky. Pomůže i hýbat rukama jako při běhu, nabo třeba každou půlhodinu ruce procvičit - zjednodušeně dát nad hlavu aby žilní krev z rukou vytekla.
Obecně jak jdeš, tak tělo směruje energii = krev do nohou a ruce "vypíná", proto to městnání krve = natékání.
Vhodné by bylo pořídit ty hůlky, lehké kvalitní (hlavně teleskopické - spolehlivé štelování, např. Leki Makalu Sherpa). Navíc odlehčí kolenům.
Údajně na cévy je dobré jíst kroupy...
Na otoky má vliv srdce, cévní systém a ledviny .S věkem častější jev. Mně to začalo kolem šedesáti. Taky jsem před tím dost sportovala. Ale asi to mám v genech. Někde jsem četla, že dobré je na otoky často pít odvary z petržele. A taky, že tohle zlobí častěji lidi s nedostatkem železa. To je v mase/ játrech/ a v list. zelenině. A to si zas dokážeme přisvojit, pokud máme příjem C vitamínu a Cu. Obecně mají méně železa lidé, co konzumují hodně mléka a mléč. výrobků.
Jen doplním - železo a vápník se nesnášejí, pokud něco jíme, je dobré potraviny s vysokým obsahem železa jíst více hodin od jídel s vysokým obsahem vápníku. Kdo pije kravské mléko, ten si železo doslova vyluxuje z organizmu. Nedostatek železa potom způsobuje ukládání vody v organizmu, tloustnutí (typicky břicho a pas), problémy s krevním oběhem, játry, s mozkem, cukrovku, plešatění. Doporučuji zásadně omezit cukr a vše s kyselou reakcí, potom není potřeba ani tolik vápníku na vyrovnání překyselení. Nejíst silně solené potraviny, uzeniny, vyhnout se glukózo-fruktózovému sirupu a umělým sladidlům.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.