Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Facebook - pořád nějaké ověřování, proč?

Od: petra1 odpovědí: 13 změna:

Pěkný den, dnes jsem se registrovala na facebook, zhruba po hodině mi to hlásilo, že byla zaznamenána podezřelá aktivita a chtělo to pro ověření telefon, na něj mi pak přišla sms s ověřovacím kódem. To mi nevadilo, ale teď to ze stejného důvodu chce po mně fotku obličeje a prý ji zkontrolují a pak smažou... to budou takhle buzerovat pořád nebo je to nějaká výjimka? Děkuji

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mariohlas*
hodnocení

3x

Milá "petra1", doporučuji : Hned si zrušte si na FB svůj nynější profil a založte a provozujte úplně nový za těchto podmínek : Osobní údaje, fotku, mail. schránku a telefon udat musíte - ale jako fotku si můžete dát bernardýna (kdyby to neprošlo, tak fotku úplně cizí osoby, okopírovanou třeba z některého zahraničního webu), můžete být Bla Bla z Horní Dolní, povoláním OSVČ - výroba chrastítek pro neslyšící. Pro FB si založte novou mail. schránku (třeba na Seznamu) a používejte ji výhradně jen pro příjem těch přitroublých oznámení z FB ("... se toho mnoho událo ..."). A jak to udělat bezpečně s telefonem, to se dovíte na konci dalšího odstavce. "Přátele" si raději nepřidávejte žádné (to Vám smysluplné využívání FB nezhorší - můžete přece i bez "přátel" vkládat příspěvky k existujícím tématům i zakládat nová, lajkovat). A jestli se bez pár "přátel" nemůžete obejít (ale proč vlastně - protože je všichni mají?), tak jen pár a důsledně jen ty, které osobně znáte a plně jim důvěřujete ; na naléhání neznámých lidí o "přátelství" vůbec nereagujte. (A můžete si z legrace překlopit i pohlaví - třeba na hlustvisihák99 a přitom psát v ženském rodě ; chytřejší to pobaví a budou na Vaše příspěvky hojně reagovat už jen z tohoto důvodu ; nevymyslel jsem to, ale viděl na jednom zahraničním FB, patentováno to není.)

Já jsem se zaregistroval na Facebooku jen a jen proto, že (1) mnohé webové "radírny" šíří bludy [mohl bych těch pitomostí jmenovat neurékom], které škodí - od zbytečného zklamání přes ztrátu času a hmotnou škodu až ke škodám na zdraví, a přitom (2) ty "radírny" neumožňují přispět do diskuze jinak, než přes sociální sítě, hlavně přes Facebook a Twitter. Já se bavím, ale je mně těch obětí suverenních neználků líto, proto se tam snažím občas chodit, a věci, kterým dobře rozumím, se snažím uvádět na pravou míru. Nevím jak Twitter, ale FB má velmi mizerné zabezpečení, takže se mezi něčí "přátele" může vetřít i podprůměrný hacker ; a převzít něčí identitu a dělat nositeli té "správné identity" ostudu a různé podrazy taky není velký problém. FB o své zranitelnosti ví a neschopnost svých programátorů a adminů nahražuje tvrdým vyžadováním údajů (jméno, adresa, fotka, email [založil jsem si novou schránku výhradně pro oznámení z FB], firma, funkce v ní, telefon). Jedině to poslední si může FB bez velkých nákladů občas ověřit, a to taky občas dělá, aby se mohla chlubit, co vše pro bezpečnost FB koná ; mně to nevadí, můj mobilní operátor o mně žádné osobní údaje nemá, protože mám předplacenku a dobíjím ji v hotovosti na poště.

Když se zhrzený milenec pomstí ženě, která se s ním rozešla, vložením intimních fotek na její profil, je to jen velká (a snadno prokazatelná a žalovatelná) špinavost. Ale když nějaký anonym nebo nějaká anonymní smečka šikanuje školačku až tak, že ta si vezme život, to už je na kriminál. Jenže šikana se obecně velmi těžko dokazuje, policie ji ve většině případů ani při velké snaze nedokáže na FB vyšetřit (díky nepřehlednosti FB, jeho řízení ze zahraniční, atd.), a když někoho přece jen usvědčí, tresty jsou směšně mírné. Nepřeháním, těch případů přibývá nejen v zahraničí, bulvár je jich plný (a nemusí si je vymýšlet). Pubertální dcera mých známých se kvůli šikaně na FB pokusila otrávit, dospělí se naštěstí vrátili předčasně domů (koncert se pro náhlé onemocnění dirigenta nekonal) a našli ji včas. Ale v nemocnici si pobyla a dlouho se léčila z deprese. Ta dívčina má naštěstí znalého a obětavého dědečka, který její starý FB profil zrušil, založil nový a ten hlídá a promazává, rozhodného otce, který ji při sebemenším pokusu o vybočení z mantinelů stanovených dědou profackuje a mámu - bývalou amatérskou horolezkyni, která svou zálibu kvůli dceři oprášila a tahá ji po horách. Žábě nadělil Ježíšek drahý blbuvzdorný mobil s foťákem (ale děda z něj FB vyhodil a rozchodil GPSku, kompas, přidal "fotodalekohled", kvalitní mapy, krokoměr s výpočtem spálených kalorií atd.). Ta turistika se žábě líbí čím dál víc a FB zanedbává, už tam chodí jen občas umístit nějakou zajímavou fotku z hor [třeba s lidským pozadím v popředí, ale bez obličejů] a po čase spočíst lajky. A dědovi dělá pomyšlení, aby ji naučil natáčet i krátká videa a mapové záznamy z tůr a vkládat je do FB. Ale kolik je takových šťastných konců?

A jestli jste dočetla až sem : FB nezaložil a neprovozuje lidumil - je to jen komerční zábavná činnost, která přináší zisky. Proto nepřikládejte své činnosti na FB větší důležitost než třeba koupi nových ponožek, trička, kabelky, co já vím ...

patronka*

Hodnotit příspěvek nemůžu, protože se mi stále ještě nezdařilo z Edge přihlásit, takže *palec*, přesně takhle jsem to udělala. Dalo to trochu koumání, ale už mi to funguje víc než rok a bez větších problémů. Zpočátku mi sice na novou mailovou adresu chodila spousta upozornění a žádostí o doplnění ( jednou jsem jich mazala 240 naráz ), ale po čase mi dali pokoj. V přátelích mám pouze 1 osobu, protože má profil neveřejný a já chtěla vidět fotky a navíc Fb využíváme k rychlé komunikaci. Hlavně tomu nepropadnout... :). Patronka

doplněno 05.06.17 06:24:

Telefon po mně snad ani nechtěli, co když žádný nemám? :)

petra1
hodnocení

Zajímavé je, že mě na email přišel jen aktivační kód a od té doby nic, ani info o tom, že mám zablokovaný účet a proč vlastně. Telefon nechtěli do doby prvního ověření a v té době jsem na fb ještě nic nedělala, jen jsem stihla nahrát fotku. Kamarádka se také divila, prý je na fb přes 5 let a telefon tam nemá a nevadí to.

mot
to ze jsi paranoik jeste neznamena, ze po tobe nejdou,co?
petra1
hodnocení

Děkuji. Já jsem si nový email založila, jen telefon je můj standardní, ale také dobíjecí neb už mě nebavilo platit pravidelně operátorům. Jako obrázek jsem měla kytku co mám doma. Takto to má spousta mých známých, ale jen po mě to chtělo fotku obličeje a do té doby, že je fb zablokovaný a tudíž se ani nedá zrušit. Četla jsem, že po někom chtějí i OP. Chtěla jsem tam jen prodat zbytečnosti do domácnosti co nevyužívám a to se jim zřejmě nelíbilo, jen by mě zajímalo zda mě kontroluje fb jako takový nebo zda mě nějaký dobrák nahlásil.

petra1
hodnocení

Tak jen doplním, že má účet deaktivovaný, fotka jim nestačila. Nevím proč, nevím co jsem udělala, nevím vůbec nic, nepřišel žádný email, vysvětlení, prostě nic. Přitom potom nahrání fota se zobrazilo, že mě budou kontaktovat - nestalo se. Takže pravé jméno a foto mi bylo na nic. Se nedivím, že má spousta lidí vymyšlená jména, mě bylo pravé na dvě věci.

hodnocení

2x
K čemu vlastně mít FB? K životu není vůbec potřeba.
petra1
hodnocení

Je dobrý pro ty co mají nízký tlak, stačí hodina a hned se Vám zvedne a o fb už nemáte valné mínění (pokud jste ho tedy někdy měli). ;)

an*

Já účet na Facebooku nemám, ale známá tam má účet pod falešným jménem a fotografii psa. Už se ale nemůže přihlásit, protože ji to pustí na účet teprve až naskenuje občanku. To samozřejmě nikdo kdo trochu uvažuje neudělá. :-D Ten fejs už vážně neví coby, chce mít všechny pěkně zmapované a v evidenci. Považuji to za zásah do soukromí, je to jako mít čip.

mot
vetsina veci kolem nas neni k zivotu vubec potreba...

iz*
hodnocení

1x

Nesouhlasím s částí první odpovědi. Skutečnost, že pravidla Facebooku porušuje spousta lidí, neznamená, že bychom zde měli navádět k témuž. ! Pravidlo Z7: je zakázáno poskytovat návod k páchání trestných činů nebo nečestnému (podvodnému) jednání a také nelegálního šíření softwaru, autorských děl atd.

Podle pravidel Facebooku je nutné vložit svou fotografii, nikoliv bernardýna apod. Další možnost je nevložit fotku žádnou, Facebook potom použije "obecného uživatele".

Já bych spíše zvážila možnost založit "spamový" e-mail a ten používat pouze pro registrace. Pro Facebook by snad mohlo jít použít i tzv. "jednorázový" e-mail, potvrdit jej a po aktivaci účtu na FB e-mail zrušit (toto jako porušení pravidel nevnímám v době založení účtu i potvrzení kódu půjde o existující adresu).

K přátelům na FB: Sociální sítě mají svůj smysl mj. právě v těch přátelích. Já jich tam mám pár desítek, ale mám je "schované" → ani přátelé nevidí, koho mám mezi přáteli.

Další dvě věci, které považuji za důležité:

1) Na FB si lze nastavit, kdo člověku může zaslat žádost o přátelství → doporučuji nastavit "přátelé přátel" nebo "nikdo" (výchozí možnost je – jestli se nemýlím – "všichni").

2) FB umožňuje zakázat vyhledání profilu např. na Google apod. → doporučuji využít. Bylo možné zakázat i vyhledání prostřednictvím e-mailové adresy, ale nevím, jestli to už FB nezrušil. Každopádně v případě použití jednorázové nebo spamové adresy toto nehrozí (nikdo ze skutečných přátel či známých nebude tyto adresy znát).

mariohlas*

Vaše citace z FB "Pravidlo Z7: je zakázáno poskytovat návod k páchání trestných činů nebo nečestnému (podvodnému) jednání a také nelegálního šíření softwaru, autorských děl atd."(zdroj: poradte.cz/... mne rozesmála div jsem nespadl ze židle.

Když se přihodil ten pubertální pokus o sebevraždu v rodině mých známých, zeptal jsem se na centrále FB ( advertise@facebook.com ), proč vyžadují tolik osobních údajů, když na celém světě roste počet sebevražd ze stolkingu apod. (také u nezletilých uživatelek FB). Přišla odpověď, že slušný člověk nemá co skrývat. To je odpověď idiota (já o koze, ty o voze), v tom smyslu jsem jim zdvořile poděkoval.

Nevšimla jste si, že poskytování návodů k trestným činům a to vše další, co jste uvedla, je nejen nemorální, ale také trestné? A přesto se trestné činy páchají, vyšetřují a soudně trestají ... FB nemůže cenzorovat všechny příspěvky ; jeho bepečnostní zajištění není (a při takovém objemu dat ani nemůže být) dokonalé. Proto je žádoucí, aby se každý účastník FB staral o svou bezpečnost sám. Samozřejmě je na Vás, jak dalece svou bezpečnost berete vážně, ale nemystifikujte ostatní, prosím.

iz*

Hlavně, že jste nespadl doopravdy, nerada bych měla na svědomí něčí zranění.

Škoda, že Vás porušování pravidel nepřimělo k zamyšlení...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]