Nejste přihlášen/a.
Je pravda, ze se dnes uz nesmi pohrbivat do hrobu telo neboztika v rakvi, ale pouze popel po kremaci? Mate zkusenosti co vsechno se muze udelat s popelem, kdyz neni hrob?
Zkuste si pročíst zákon o pohřebnictví zakonyprolidi.cz/...
Pokud nikdo z pozůstalých není proti tomu provést rozptyl zpopelněných ostatků na jakémkoliv místětě, pak Vám postačí souhlas majitele pozemku, na kterém chcete rozptyl provést. Vlastní rozptyl můžete provést i sám, nutno však jej provést pietně a takovým způsobem, aby nebyla dotčena důstojnost zemřelého a mravní cítění pozůstalých a veřejnosti. (cit. z roku 1999). Co vše se s popelem může dělat? Pokud vím, nabízí se např. výroba diamantu, nebo rozprášení z balonu.
Urnu se zpopelněnými ostatky můžete mít doma bez obav. Popel můžete rosypat na vlastním pozemku bez povolení. Zákon to nezakazuje. (cit. 2010)
Do země se pohřbívat smí, pohřbívalo se tak vždycky. Jenom platí nějaké nařízení, kolik let musí uplynout od předchozího pohřbu, aby se hrob směl znovu otevřít. Nevím, kolik let to je, ale tělo musí mít čas zetlít. Nemůže se pochovat další člověk do téhož hrobu třeba po 2 letech.
Jinak - dnes se dělají takové maličké urnové hrobečky. Zhruba 1 x 1 m a pomníček. Dole pod kamenem je šachtička na 4 až 8 uren, podle přání zákazníka. Tento hrobeček stojí u nás okolo 15 tisíc korun. A je vystaráno až pro 8 členů rodiny. Jaga.
Je to rozhodně důstojnější, než nechat urnu s popelem povalovat někde v prachu na skříni.
Jako dítě jsem byla u toho, když kopali hrob pro mého dědečka. Narazili na kosti několika lidí. Všechno naskládali do bílého šátku. Naši vzpomínali, kdo to je a jaký to byl člověk. Pomodlili se a pro kosti v šátku vykopali větší jamku do nohou rakve. Nevím, kdo to byl, ale vím, že jejich DNA žije ve mně a i v mých potomcích.
My jsme narazili na celého člověka - bez rakve, ale kompletně zalitého v asfaltu. Dotyčný podle všeho musel umřít před 2. světovou válkou, ale kdo to byl, to nevím, protože naše rodina zde dřív nebydlela a potom byl dům dlouho prázdný.
Jenyku, Pokud by to byla hrobka, pak není žádný problém. Pokud je to klasický hrob, tedy pohřbení do země, tak je možno pohřbít další rakev v tlecí době jen, je-li možno nad druhou rakví dodržet zasypání zeminou ve výši 1,20 m. První rakev tedy musí být pohřbena do prohloubeného hrobu. V tlecí době (běžně je stanovena na 10 let) se s pohřbením třetí rakve již nedá počítat.
Samozřejmě že se může pohřbívat tělo v rakvi. Já osobně jsem zásadně proti kremaci – je to tedy osobní záležitost každého, ale domnívat se, že to jinak nejde...?
-
Popel můžete rozptýlit i na vlastním pozemku.
Jenyku, není jediný, ale určitě se mu dává přednost. A já osobně považuji kremaci za trochu nedůstojnou (
můj názor).
Dekuji za informace, bohuzel nektere pribuzenstvo schvalne mystifikuje Musi se vybrane misto rozptylu popele po kremaci nekam hlasit nebo mit k tomu nejake povoleni s poplatkem?
Po kremaci je zadavatel pohřbu (plátce) vyzván k vyzvednutí urny s popelem a pak je již na vás, co s popelem uděláte. Žádná povolení nepotřebujete, nic se už neplatí. Jen za vysypání popela na rozsypovou loučku spravovanou obcí se platí jako za každou službu. Urnu s popelem si můžete nechat doma nebo jej rozptýlit na vámi zvoleném místě.
Když najdete místo na hřbitově, kde se pohřbívá do země, tak není problém. Moje tchýně měla pod postelí, v krabici od margarinu, asi 5 nádob s popelem předků a svého muže. Když zemřela její sestřenice, která si za život zajistila pěkné, suché, slunné místo na hřbitově, s výhledem na Porubu, v tom prostůrku se všichni sešli. A ona k nim, po několika letech, přibyla, protože nikdo neprotestoval.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.