Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Mám úvazek na 30 hodin-zkrácený úvazek. Ve smlouvě mám ale napsáno, že souhlasím s přesčasy. Dle zákona mi ale přeci přesčasy nemůžou u zkráceného úvazku nařídit. Takže co platí?
(Situace, kdy přesčasy nechci dobrovolně vykonávat. nemusím tedy?).
Děkuji
Pracovní smlouva "se nepíše", ale sjednává a uzavírá. Jestli jste s prací nad sjednaný úvazek nesouhlasil, mohl jste si smlouvu se zaměstnavatelem sjednat jinak.
Platí samozřejmě obojí → to, co stojí v zákoníku práce (zaměstnavatel Vám nemůže nařídit práci přesčas), i to, co jste si se zaměstnavatelem sjednal.
I kdybyste v pracovní smlouvě nesouhlasil, mohl by po Vás zaměstnavatel vyžadovat (a samozřejmě za ni zaplatit) práci až do stanovené týdenní pracovní doby.
Práce nad rámec sjednaného úvazku nebude prací přesčas, tou by byla i v případě kratšího úvazku teprve práce nad stanovenou týdenní pracovní dobu. Tzn., že bude mít nárok na mzdu, ale už ne na příplatek za práci přesčas.
Práce nad sjednaný pracovní úvazek ještě není prací přesčas, tou by i v případě zkráceného úvazku byla až práce nad stanovenou týdenní pracovní dobu.
Při úvazku 30 hodin týdně po Vás může zaměstnavatel chtít až 40 hodin týdně. Zaplatit musí za všechny odpracované hodiny, ale protože nepůjde o přesčas, bude to bez příplatku za přesčas.
Je-li u Vašeho zaměstnavatele stanovená týdenní pracovní doba 40 hodin, může po Vás zaměstnavatel chtít práci max. 40 hodin týdně. Nesmí Vám nařídit práci nad 40 hodin týdně. O práci přesčas se s Vámi ale může písemně dohodnout... (Píšete, že jste v pracovní smlouvě souhlasil s prací přesčas.)
Neumím to lépe vysvětlit, mně se to zdá jednoznačné.
Neměl byste překrucovat, co jsem napsala. Pokud byste si v pracovní smlouvě sjednal něco, čím byste se vzdával svého práva, nebo něco, co zákoník práce nepřipouští, bylo by toto ujednání neplatné.
16 hodin každý den by bylo porušováním zákoníku práce, podle něhož nesmí pracovní směna překročit 12 hodin. Zaměstnavatel by dále nedodržoval dobu odpočinku mezi pracovními směnami ani dobu souvislého odpočinku v týdnu.
Podle mne ujednání o přesčasech v pracovní smlouvě neplatné není, protože zákoník práce dohodu o práci přesčas umožňuje.
Zákoník práce neříká, že práce přesčas není možná, ale že ji nelze nařídit. To je podle mne něco jiného. Já tomu rozumím tak, že dohodu o práci přesčas lze uzavřít i v případě zkráceného úvazku.
Ale doporučuji se o tom poradit ještě s někým dalším.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.