Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neschopná práce

Od: nikc® odpovědí: 9 změna:

Dobrý den. Prosím, poraďte. Jsem nemocná se zády. Udělala jsem si to v práci a tam jsem skončila ke konci březnu na Dohodu o rozvázání prac. poměru. Právě kvůli zádům. Nevěděla jsem, že budu tak dlouho nemocná a že je to tak zablokovaný. Myslela jsem, že půjdu pak někam do práce. Byla jsem převčírem na Ortopedii a mám zablokovaný záda a ještě něco. Musím na rehabilace. Čekají mě až v červnu. Jinak mají plno. Tzn. že nemůžu jít pracovat. Jsem stále na neschopence od 22.3.. Za týden bude kontrola u mé praktické lékařky. Když mě nechá na neschopence, tak moc peněz nedostanu, když už nejsem v ochranné lhůtě. Nebylo by lepší jít na úřad práce, kvůli více penězům. Ale nejsem práce schopná. Když seženu práci, pošlou mě na zdravotní prohlídku, jestli jsem práce schopná. Praxi v administrativě nemám, tak tam místo neseženu a fyz. náročnou práci nemůžu dělat. Možná jedině brigádu u třeba bezp. agentury. Co byste dělali? Děkuju za rady.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

atreus*
hodnocení

4x

Od 5. dubna vám vyplácí nemocenské dávky stát (ve stejné výši, jaké by je vyplácel, pokud byste zůstala v pracovním poměru) - tak dlouho, pokud bude pracovní neschopnost trvat.

"Když mě nechá na neschopence, tak moc peněz nedostanu, když už nejsem v ochranné lhůtě" - v tom se mýlíte.

pohanka*
hodnocení

3x

Co byste dělali? Odpověď: Já bych sama sebe nejdříve nafackovala. Rozvázat pracovní poměr dohodou a nejít marodit, jste sama sobě strašně ublížila. Jak správně píšete, na ÚP se lidé hlásí, když jsou schopni nastoupit okamžitě do práce.

Tedy nejdříve se vyléčit. Pokud to bude s následnými problémy, budete žádat o invalidní důchod, nebo alespoň o status osoba zdravotně znevýhodněná. V bezpečnostních agenturách totiž zaměstnávají převážně tyto osoby, protože na ně mají příspěvky, dotace, úlevy na daních. Jinak, pro fyzicky pracující se moc práce, která je ,,lehčího rázu,, nenajde. To vím z vlastní zkušenosti.

Máte záznamy z minulého zaměstnání, co se Vám kdy stalo, při jaké práci? Máte ve zdravotní dokumentaci léčbu a poznámku, že se to stalo při výkonu povolání? Absolvovala jste výstupní lékařskou prohlídku, kde je uvedeno, co Vám je, kdy se Vám to stalo? Potom byste měla nějakou šanci uplatnit vůči bývalému zaměstnavateli nějaké finanční vyrovnání. Dodatečně budou potřeba svědkové. A pokud by to byli kolegové, tak se budou bát vypovídat proti zaměstnavateli, aby nepřišli o práci.

Abyste z tohoto problému vyšla co nejlépe, doporučuji se obráti na poradnu - AK, kde se zabývají ,,pracovním právem,,. Zde většinou platíte. Já jsem před lety našla paní Blažkovou z firmy Aditus, která mě poradila zdarma, ale pohledala jsem a vidím, že je dnes již všechno jinak. Ale třeba na internetu najdete ještě i jinou pomoc zdarma.

Také Česká advokátní komora nabízí konzultace zdarma, ale bude problém se na ně dostat. Na www.odchazim.cz si můžete vybrat podle místa svého bydliště.

Protože Vy se musíte vrátit tam, kde problém vznikl. Tedy dokázat, že jste si zdraví zničila v původním zaměstnání.

hodnocení

Já marodím od toho 22.3. a ukončila jsem to ke konci března. Jinak děkuji za radu. O ty záda postupně jsem přišla. Nebylo to náhle. A svědkové u toho nebyli.

amo

Jak jste mohla ukoncit prac.pomer, kdyz jste na neschopence? Zamestnavatel musi nemocenskou respektovat a vyplacet dale plat jako nemocnemu pracovnikovi, dokud nebude neschopnost lekarem ukoncena. Nejaky pravnik urcite poradi.

doplněno 14.04.17 12:02:

Jestli se situace zmenila za to nemuzete, mohla byste treba tezce onemocnet az po odchodu z prace, ale kdyz je to jeste v ochranne lhute tak je zamestnavatel platce nemocenske.

hodnocení

Hned první den neschopnosti jsem tam jela. Byla to asi blbost, to vím teď taky. Ale víc lidí mi to poradilo i doktorka. Protože kdybych tam zůstala, opět by mě pak mohli dát na tu těžkou práci, na jiné oddělení. Myslela jsem, že to bude neschopenka na 2-3 týdny. Doktorka také.

Musíte si to někde zjistit, protože byste se mohla připravit o hodně peněz za nemocenskou? penize.cz/...

hodnocení

0x

Neporadím v tom, v čem potřebujete poradit. Ale s tou rehabilitací: zajděte za nimi, že to potřebujete akutně, a jestli by si tam nenechali Vaše tel. číslo a nezavolali Vám, až jim někdo rychle odvolá proceduru. Nemají proč nevyhovět ;)

A nezkoušela jste jinou rehabilitaci? Nevím, kde bydlíte, ale pokud je jich víc, mohou mít volno. Já vždy dostala termín do 3-4 týdnů a to to byly kvalitní a vyhlášené rehabilitace. Mimo nemocnici, pravda. (Ale pořád na pojišťovnu.)

doplněno 14.04.17 18:57:

Bohužel nejsem. Ale v Praze toho bude plno. Hledejte, "vopich" není pro tělo žádná slast, ty dávky dost škodí a fakt to jen posouvá problém, neřeší ho...

doplněno 14.04.17 18:58:

Nikc - napadá mě - vopich by měla být schopná Vám udělat praktická doktorka. Mně ho tedy dělala. Hned, jak jsem k ní prišla, už jsem totiž brečela bolestí. Ale možná máte se zády něco jiného, co potřebuje ortopeda... nevím?

hodnocení

A jste z Prahy? Pokud ano, mohla byste mi napsat, kam zajít? Jinak jsem objednaná k jinýmu ortopedovi, aby mi dal injekci na bolesti. Vopich se tomu říká. Ale taky až za dva týdny.

doplněno 14.04.17 19:05:

Jsem objednaná ještě k jinýmu, je to doktor mámy. Ta moje mi řekla, že rahabilitace. A je tam jen jednou za týden. Pak jsem tam šla se objednat na tu elektroléčbu a rehabilitace. Byl to pro mě šok. Až za dva měsíce. Pracovat s tím nejde. Bolí to v sedě, při chůzi, při stání.

pohanka*

Podívejte se na rehabilitace Poliklinika Palackého 5, Praha 1.

Na jejich stránkách máte službu - Okamžitá pomoc. Řešení akutních potíží. Již za několik hodin po kontaktu.

Jinak v modrém označení vpravo jsou nejbližší termíny na rehabilitaci.

Ženské domovy 14.4.2017 /to je pryč/, tedy předpoklad je asi toho 18.4. První pracovní den po svátcích.

Ještě se vrátím k problému - Takhle se pracovní a zdravotní problémy neřeší. Marodíte déle se zády, tedy jste měla marodit a léčit se a rehabilitovat. Zaměstnavatel je povinnen Vás přeřadit na pozici, která pro Vás bude vhodná, musí přihlédnout k vašemu zdravotnímu stavu.

Pokud přinesete do zaměstnání papír, že tato práce je pro Vás nevhodná, tak na pracovišti Vám musí přidělit práci, kterou zvládnete. Samozřejmě by to obnášelo absolvování vyšetření na klinice pracovního lékařství. To, že ji /vhodnou práci/ nemají, Vás nemá vůbec zajímat. I kdybyste celou pracovní dobu proseděla v kanceláři a nic nedělala, nebo jenom sponkovala papíry.

Udělala jste neuvážené, zbrklé kroky. Máte pracovní povinnosti, ale i práva. Bylo by dobré se předem poradit, nebo si přečíst Zákoník práce. ZP je i na ochranu zaměstnanců.

Myslím ale, že zacházení s pracovníky v bývalém podniku není právě férové. Nadřízený si měl na Vás udělat čas a trošku si vše nechat vysvětlit. Oni tam nejsou tak hloupí, aby nevěděli, že si ubližujete a zřejmě neznáte následky toho kvapného rozhodnutí.

doplněno 14.04.17 21:47:

Až se dáte do kupy a přihlásíte se na ÚP, tak si pořádně přečtěte informační dokumenty, které tam dostanete. Abyste věděla, jak máte postupovat a nic neopomněla. Na ÚP dosti přitvrdili, a nejsou tak benevolentní, jako dřív.

Pracovníci jsou kontrolováni od svých nadřízených a nemohou si dovolit dělat chyby jak u sebe, tak přehlížet nějaké opomenutí, nedodržení termínů u klientů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]