Nejste přihlášen/a.
dobrý den,nastoupila jsem do nového zaměstnání,před tím jsem byla nemocná,chtějí kopii neschopenky,-proč? díky
nemá právo to po vás vyžadovat, stejně jako nesmí chtít vědět kolik a zda máte děti, ani nic dalšího z vašeho soukromého života. Pokud tím podminují nástup do zaměstnání a tím přijetí do stavu, pak je nahlaste na úřadu úráce... všechno jsou to šmejdi
Jasně, zaměstnavatel má jediné právo - držet hubu a krok. Ujišťuji vás, že zaměstnanců šmejdů je nesrovnatelně více, než v případě zaměstnavatelů. A vaše rady odpovídají vaší inteligenci a dosaženému vzdělání. Samozřejmě, že na údaj o nemocnosti má zaměstnavatel právo a pokud jej nezíská od zaměstnance, lehce jej získá na Okresní správě sociálního zabezpečení. Chápete šmejde?
brendi1982, jestli jste mne tituloval žádám od vás omluvu. Nejsem šmejd a ani se tak necítím. Uráží mě to...Toto je první varování.
Jak se do lesa, tak se z lesa. Jako první jste urazil jako zaměstnavatele vy mě. Příště važte slova a druzí se k vám budou chovat taky slušně. Jinak ÚP s podobnými problémy nemá nic společného. Pokud to někdo vůbec bude řešit, tak jedině Inspektorát práce - učte se a vzdělávejte, ať tady neplácáte takové nesmysly.
Já nebyl narozdíl od vás adresný... a nemáte pravdu zaměstnanec má odvolací instanci úřad práce... a se zaměstnavatelem si to vyřídí už někdo jiný. Takže se dovzdělajte vy.
Varování druhé - omluvte se mi za to, že jste mne nazval slovem šmejd... pokud tak neučiníte, podám na vás trestní oznámení jako na neznámého pachatele...Myslím to vážně.
Omluva za časovou prodlevu - v práci se vyskytly nějaké problémy. Jinak vaše příspěvky potvrzují vaší neznalost všeho, k čemu se vyjadřujete. Úřad práce neřeší prakticky nic z pracovně právních vztahů vzniklých mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem (jen práci "na černo", problematiku výplat mezd při insolvenci zaměstnavatele, a to je tak asi všechno).
Teď k vašemu varování. nechci vám kazit radost, ale trestní oznámení se podává v případě podezření ze spáchání trestného činu. Jak je vidět, i tato problematika je pro vás španělskou vesnicí, přesto vám to nebrání plácat další nesmysly.
P.S.
Ürčitě mi nedělá problém komukoliv se omluvit a i ve vašem případě to rád udělám ihned poté, kdy by se omluvíte všem slušným a korektním zaměstnavatelům, tedy i mě.
Neomluvím se nikomu kdo se dopouští podvodného, protiprávního jednání. Vás jsem neurazil tedy se vám ani neomluvím.
Dopustil jste se trestného činu pomluvy. Na své odpovědi trvám. A to i za předpokladu že by byla nepřesná dle litery zákona. Co si myslíte o mých dalších odpovědích je jen a pouze váš názor. Nakolik jsem prospěšný zdejším lidem vím, jen já sám a ti lidé kteří se mne ptají a obracejí se ne mne o radu i mimo veřejnou diskusi.
brendi1982, varuji a vyzývám vás potřetí a naposled, abyste se mi omluvil za to, že jste mne tituloval slovem šmejd. Pokud tak neučiníte do dnešní půlnoci provedu všechny právní kroku, aby byla odhalena vaše identita a vy jste se zpovídal před soudem za jednání ve smyslu pomluvy a urážky mé osoby. Myslím to opravdu vážně.
Bych se vetřela do diskuze... tím doplněním jste si moc nepomohl... tím vlastně předjímáte, že všichni zaměstnavatelé jsou (nejenom) šmejdi, ale taky se chovají neeticky a protiprávně :D Správně by souvětí mělo znít nějak takto:
Zaměstnavatelé, kteří vyžadují a podmiňují zaměstnanost na základě protiprávního a neetického jednání, jsou šmejdi.
Tímto se hluboce omlouvám osobě, která na těchto stránkách poskytuje neocenitelné rady a publikuje své skvělé názory (např. že všichni zaměstnavatelé jsou šmejdi) pod nickem technikjiri a současně prohlašuji, že není šmejd. Navíc uznávám výlučné právo osoby s nickem technikjiri, že pouze on je oprávněn zcela bezdůvodně urážet kohokoliv.
P.S. Takto činím ne proto, že bych se obával vašich pohrůžek (za facku ministrovi se platí 3 000 Kč, cenu slova šmejd si z toho odvoďte sám), ale nemám zájem se s vámi v této věci dále handrkovat. Naopak na nejbližší schůzi komory navrhnu, aby jste byl identifikován vy, vyhledán a zahájeno s vámi přestupkové řízení. Pokud to bude odsouhlaseno, budete mít na krku jen od nás nějakou tu desítku správních řízení. Hezký den.
by mě zajímalo, jak by to bylo pak kdyby /technikjiri/ zapřel že to nepsal on,ale zřejmě někdo cizí, např. že je k PC přístup v práci, netkavárně a někdo se zneužil nějakým způsobem jeho /nicku a hesla/ apod.
Může je zajímat jak dlouho jste byla nemocná, zaměstnavatel může skrývat obavu,
zda se třeba nejedná o nějakou chronickou záležitost a vy jste mu chodila do práce.
Každopádně nevím jestli má na toto počínaní nárok. Předpokládám, že neschopenka už je odevzdaná. O kopii neschopenky slyším prvně údaje o nemoci jsou uvedeny v zápočtovém listě, ledaže byste byla v čase před nástupem bez zaměstnání, což jsou pouze spekulace.
Protože chtějí do všeho vidět a kafrat.Nemají nárok.Ovšem zaměstnavatel by měl před nástupem nového zaměstnance poslat k pracovnímu lékaři pro zjištění zda jeho zdravotní stav je vhodný na nastávající pracovní činnost.A ten může zjišťovat váš zdr.stav u ošetřujícího lékaře.Sociálka nemá právo zdělovat informace o pojištěncích třetím osobám.
Musím se přiznat,že jsem nepochopila smysl celé téhle diskuse.
Asi takhle z Vaší neschopenky z-tel stejně nic nevyčte,snad jen to že od...do... jste byla nemocná,nic víc.Není na ní ani diagnoza a ani četnost Vašich nemocí.
Pokud Vám záleží na tom být u něj zaměstnána /v dnešní době je dar mít práci/ klidně bych mu kopii dala. - atˇ už na ni právně nárok má nebo ne.Třeba je jen zvědavý,kolikrát se my lidé zajímáme o věci,na které "nemáme právní nárok" vědět,ale holt jsme zvědaví.Myslím,že odpíráním té kopie se spíše vystavujete podezření,že není vše jak má být,že máte co tajit.
Im.Smyslem je vyjádřit názor.Myslíte,že zaměstnavatel je Skorobůh,aby se šťáral ve Vašem soukromí.Vidím,že u některých firem to není zaměstnání,ale novodobé otroctví.Akorát nás nemůžou oddělat,ale "pouze vyrazit"což se v 55 letech oddělání rovná.Nebo myslíte,že 260 hodin měsíčně odpracovných v těžkých podmínkách je normální.(I když to sem už nepatří).
Zaměstnavatel jistě není cituji " Skorobůh".A jistě také není každy špatný,jsou to lidé jako my ostatní,někteří dobří,jiní horší a někteří možná i špatní -nazvat je možno i těmi šmejdy.Pracovala jsem 8 let pro soukromníka,který by z nás sedřel kůži,často jsme pracovali od 3 do 15 hodin za cca 10000 kč hrubého,ale šmejd jsem si o něm ani nemyslela.Dnes vím,že jsem byla hloupá,ale byla to cenná zkušenost.
Problém je v tom,že zde jde o nerovné postavení z-nec versus z-tel.Máte to stejné jako učitel x žák, také nemůže Pepíček říci beztrestně o učitelce že je kráva,byť by měl možná 100x pravdu.
Z vašeho dotazu není patrné zda jste nastoupila do nového zaměstnání v domluveném termínu, nebo jste nemocí omlouvala pozdější nástup. Pokud byste nastoupila v dohodnutém termínu, tak proč jste se zmiňovala, že jste byla nemocná. Zaměstnavatel z neschopenky nepozná o jakou nemoc se jednalo a nemá právo se na to ptát, jedná se lékařské tajemství.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.