Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč chtějí neschopenku?

Od: barcelona odpovědí: 21 změna:

dobrý den,nastoupila jsem do nového zaměstnání,před tím jsem byla nemocná,chtějí kopii neschopenky,-proč? díky

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

technikjirik*
hodnocení

2x

nemá právo to po vás vyžadovat, stejně jako nesmí chtít vědět kolik a zda máte děti, ani nic dalšího z vašeho soukromého života. Pokud tím podminují nástup do zaměstnání a tím přijetí do stavu, pak je nahlaste na úřadu úráce... všechno jsou to šmejdi

brendi1982

Jasně, zaměstnavatel má jediné právo - držet hubu a krok. Ujišťuji vás, že zaměstnanců šmejdů je nesrovnatelně více, než v případě zaměstnavatelů. A vaše rady odpovídají vaší inteligenci a dosaženému vzdělání. Samozřejmě, že na údaj o nemocnosti má zaměstnavatel právo a pokud jej nezíská od zaměstnance, lehce jej získá na Okresní správě sociálního zabezpečení. Chápete šmejde?

technikjirik*

brendi1982, jestli jste mne tituloval žádám od vás omluvu. Nejsem šmejd a ani se tak necítím. Uráží mě to...Toto je první varování.

brendi1982

Jak se do lesa, tak se z lesa. Jako první jste urazil jako zaměstnavatele vy mě. Příště važte slova a druzí se k vám budou chovat taky slušně. Jinak ÚP s podobnými problémy nemá nic společného. Pokud to někdo vůbec bude řešit, tak jedině Inspektorát práce - učte se a vzdělávejte, ať tady neplácáte takové nesmysly.

technikjirik*

Já nebyl narozdíl od vás adresný... a nemáte pravdu zaměstnanec má odvolací instanci úřad práce... a se zaměstnavatelem si to vyřídí už někdo jiný. Takže se dovzdělajte vy.

Varování druhé - omluvte se mi za to, že jste mne nazval slovem šmejd... pokud tak neučiníte, podám na vás trestní oznámení jako na neznámého pachatele...Myslím to vážně.

brendi1982

Omluva za časovou prodlevu - v práci se vyskytly nějaké problémy. Jinak vaše příspěvky potvrzují vaší neznalost všeho, k čemu se vyjadřujete. Úřad práce neřeší prakticky nic z pracovně právních vztahů vzniklých mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem (jen práci "na černo", problematiku výplat mezd při insolvenci zaměstnavatele, a to je tak asi všechno).

Teď k vašemu varování. nechci vám kazit radost, ale trestní oznámení se podává v případě podezření ze spáchání trestného činu. Jak je vidět, i tato problematika je pro vás španělskou vesnicí, přesto vám to nebrání plácat další nesmysly.

P.S.

Ürčitě mi nedělá problém komukoliv se omluvit a i ve vašem případě to rád udělám ihned poté, kdy by se omluvíte všem slušným a korektním zaměstnavatelům, tedy i mě.

technikjirik*

Neomluvím se nikomu kdo se dopouští podvodného, protiprávního jednání. Vás jsem neurazil tedy se vám ani neomluvím.

Dopustil jste se trestného činu pomluvy. Na své odpovědi trvám. A to i za předpokladu že by byla nepřesná dle litery zákona. Co si myslíte o mých dalších odpovědích je jen a pouze váš názor. Nakolik jsem prospěšný zdejším lidem vím, jen já sám a ti lidé kteří se mne ptají a obracejí se ne mne o radu i mimo veřejnou diskusi.

brendi1982, varuji a vyzývám vás potřetí a naposled, abyste se mi omluvil za to, že jste mne tituloval slovem šmejd. Pokud tak neučiníte do dnešní půlnoci provedu všechny právní kroku, aby byla odhalena vaše identita a vy jste se zpovídal před soudem za jednání ve smyslu pomluvy a urážky mé osoby. Myslím to opravdu vážně.

výtka
Upozornění od sys maverick 15. 11. 2009 07:34:52
Jiříku, být Váma tak si přečtu Vaší první odpověď, v závěru píšete: ... všechno jsou to šmejdiTedy když to vezmu tak vážněně jako Vy tak je to s tím omlouváním tak nějak oboustranné ;)Pro oba: prosím řeště si příště tyto záležitosti vnitřní poštou
technikjirik*
tak aby nedocházelo k mylnému pochopení, doplnuju svoje tvrzení. Snad už to bude jasné opravdu Každému
Cituji původní text: nemá právo to po vás vyžadovat, stejně jako nesmí chtít vědět kolik a zda máte děti, ani nic dalšího z vašeho soukromého života. Pokud tím podminují nástup do zaměstnání a tím přijetí do stavu, pak je nahlaste na úřadu úráce... všechno jsou to šmejdi, (doplňuji původní text) kteří vyžadují a podmiňují zaměstnanost na základě protiprávního a neetického jednání.

Bych se vetřela do diskuze... tím doplněním jste si moc nepomohl... tím vlastně předjímáte, že všichni zaměstnavatelé jsou (nejenom) šmejdi, ale taky se chovají neeticky a protiprávně :D Správně by souvětí mělo znít nějak takto:

Zaměstnavatelé, kteří vyžadují a podmiňují zaměstnanost na základě protiprávního a neetického jednání, jsou šmejdi.

brendi1982

Tímto se hluboce omlouvám osobě, která na těchto stránkách poskytuje neocenitelné rady a publikuje své skvělé názory (např. že všichni zaměstnavatelé jsou šmejdi) pod nickem technikjiri a současně prohlašuji, že není šmejd. Navíc uznávám výlučné právo osoby s nickem technikjiri, že pouze on je oprávněn zcela bezdůvodně urážet kohokoliv.

P.S. Takto činím ne proto, že bych se obával vašich pohrůžek (za facku ministrovi se platí 3 000 Kč, cenu slova šmejd si z toho odvoďte sám), ale nemám zájem se s vámi v této věci dále handrkovat. Naopak na nejbližší schůzi komory navrhnu, aby jste byl identifikován vy, vyhledán a zahájeno s vámi přestupkové řízení. Pokud to bude odsouhlaseno, budete mít na krku jen od nás nějakou tu desítku správních řízení. Hezký den.

by mě zajímalo, jak by to bylo pak kdyby /technikjiri/ zapřel že to nepsal on,ale zřejmě někdo cizí, např. že je k PC přístup v práci, netkavárně a někdo se zneužil nějakým způsobem jeho /nicku a hesla/ apod.

*nevi*

doplněno 15.11.09 17:08:
zase mi nepřijde slovo šmejd nějak urážlivé

šmejd
• 1. podřadné zboží, bezcenná věc, brak
• 2. nepoctivé jednání, obchodování
technikjirik*

Vaši omluvu přijímám. Příště budu vhodněji volit formulace.

malvinka*
hodnocení

1x

Může je zajímat jak dlouho jste byla nemocná, zaměstnavatel může skrývat obavu,

zda se třeba nejedná o nějakou chronickou záležitost a vy jste mu chodila do práce.

Každopádně nevím jestli má na toto počínaní nárok. Předpokládám, že neschopenka už je odevzdaná. O kopii neschopenky slyším prvně údaje o nemoci jsou uvedeny v zápočtovém listě, ledaže byste byla v čase před nástupem bez zaměstnání, což jsou pouze spekulace.

amlim*
hodnocení

0x

Na kopii neschopenky nemají nárok. Patrně to na vás zkouší.Zřejmě jste jim tuto informaci sdělila a oni mají obavy, abyste nebyla chronický marodér.

celp*
hodnocení

0x

Protože chtějí do všeho vidět a kafrat.Nemají nárok.Ovšem zaměstnavatel by měl před nástupem nového zaměstnance poslat k pracovnímu lékaři pro zjištění zda jeho zdravotní stav je vhodný na nastávající pracovní činnost.A ten může zjišťovat váš zdr.stav u ošetřujícího lékaře.Sociálka nemá právo zdělovat informace o pojištěncích třetím osobám.

hodnocení

0x

Za komančů existovalo něco jako vstupní prohlídka. ;) Dnes už to není? Zaměstnavatel by měl vyžadovat právě vstupní prohlídku a do minulé nemocenské mu vůbec nic není.*jasne*

hodnocení

0x
Možná, Vás nechce vůbec přijmout a jelikož jsou zaměstnavatelé dost kontrolováni ÚP, tak hledá nějaký důvod, aby mu to ÚP zbaštil. - Podotýkám toho zaměstnavatele neznám, je to jen můj názor.
doplněno 14.11.09 22:33: Podle toho, zda mu ukážete neschopenku taky třeba zjistí, jak si Vás zařadit. Pokud né, bude vědět, že jste osobnost, která ví na co má a na co nemá nárok.

lm®
hodnocení

0x

Musím se přiznat,že jsem nepochopila smysl celé téhle diskuse.

Asi takhle z Vaší neschopenky z-tel stejně nic nevyčte,snad jen to že od...do... jste byla nemocná,nic víc.Není na ní ani diagnoza a ani četnost Vašich nemocí.

Pokud Vám záleží na tom být u něj zaměstnána /v dnešní době je dar mít práci/ klidně bych mu kopii dala. - atˇ už na ni právně nárok má nebo ne.Třeba je jen zvědavý,kolikrát se my lidé zajímáme o věci,na které "nemáme právní nárok" vědět,ale holt jsme zvědaví.Myslím,že odpíráním té kopie se spíše vystavujete podezření,že není vše jak má být,že máte co tajit.

celp*

Im.Smyslem je vyjádřit názor.Myslíte,že zaměstnavatel je Skorobůh,aby se šťáral ve Vašem soukromí.Vidím,že u některých firem to není zaměstnání,ale novodobé otroctví.Akorát nás nemůžou oddělat,ale "pouze vyrazit"což se v 55 letech oddělání rovná.Nebo myslíte,že 260 hodin měsíčně odpracovných v těžkých podmínkách je normální.(I když to sem už nepatří).

lm®

Zaměstnavatel jistě není cituji " Skorobůh".A jistě také není každy špatný,jsou to lidé jako my ostatní,někteří dobří,jiní horší a někteří možná i špatní -nazvat je možno i těmi šmejdy.Pracovala jsem 8 let pro soukromníka,který by z nás sedřel kůži,často jsme pracovali od 3 do 15 hodin za cca 10000 kč hrubého,ale šmejd jsem si o něm ani nemyslela.Dnes vím,že jsem byla hloupá,ale byla to cenná zkušenost.

Problém je v tom,že zde jde o nerovné postavení z-nec versus z-tel.Máte to stejné jako učitel x žák, také nemůže Pepíček říci beztrestně o učitelce že je kráva,byť by měl možná 100x pravdu.

lerak*
hodnocení

0x

Z vašeho dotazu není patrné zda jste nastoupila do nového zaměstnání v domluveném termínu, nebo jste nemocí omlouvala pozdější nástup. Pokud byste nastoupila v dohodnutém termínu, tak proč jste se zmiňovala, že jste byla nemocná. Zaměstnavatel z neschopenky nepozná o jakou nemoc se jednalo a nemá právo se na to ptát, jedná se lékařské tajemství.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]