Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se vyrovnávat s kritikou, ponižující?

Od: postcd® odpovědí: 13 změna:

Když vás rodiče nechválí a spíše vám dávají najevo jak jste nedostateční tak pak můžete (není to pravidlo) mít problémy i později v životě. Chci se zeptat jak se vyrovnat jako dospělý člověk s tím když vám někdo dává záměrně najevo:

- jak se nesnažíte

- že něco nevíte

na mě osobně to působí řekl bych destruktivně, protože mi ještě víc než normálně přijde jak je můj život mizerný, že nejsem dostatečný a také mám jakési návaly zloby se zvýšeným tepem

Na toho člověka jsem bohužel nejdřív reagoval ve zlobě, což asi nikdy nepomáhá, spíš naopak. Pak už jsem se mu to snažil vysvětlit v klidu a upřímě - řekl jsem, že se snažím a že mi ubližuje jakým způsobem mi to říká (Dalo by se říct že jsem se mu to snažil vysvětlit několikrát. No ale nepomáhá to. Přijde mi že si myslí že je sám chytrý dost a žá jsem hloupý (což je v té oblasti pravda, ale nejsem asi hlupák obecně) jako by nebyl schopen pochopit / chtít se vcítit do mé situace.

Jak tedy se vyrovnávat s ponižujícím chováním když nestýkání se s tím člověkem není řešení? Pokud mu budu nějak oplácet stejnou mincí, mám dojem že ho to naopak vybudí ještě k intenzivější aktivitě. Zároveň to velmi špatně snáším a nezdá se že by se to nějak lepšilo. Děkuji

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Přečtěte si knihu od Eduarda Tomáše Milarepa. Na světě to totiž funguje tak, že se máme něco naučit a čím víc nás někdo s...e, tím víc je to náš učitel. Těžko se to vysvětluje, jak říká dcera, jsem těžký teoretik a přitom mám nervy z každé kraviny - ale snažím se. Třeba ještě někdo poradí víc a líp, ale pokud se musíte stýkat s lidmi, kteří vám nějak ubližují, musíte to nějak vytěsnit a smířit se s tím. Nebudu se zase rozepisovat o svém životě, snad jen takové poučky - nikdy se nedomluvíte s lidmi, kteří vám něco závidí nebo jsou psychicky nemocní - což už je dnes skoro třetina populace. Dále, že když se budete chovat slušně dlouho dobu, tak si lidi získáte - další kravina. Vůči některým lidem je nejlepší lhostejnost a vypustit myšlenky, které ná s nutí o nich přemýšlet.

figurek*
hodnocení

3x

Hmmmm. Mě taky doma zrovna nechválili. Spíš naopak. Co jsem udělal, bylo vždy podrobeno kritice, protože to vždycky přece mohlo být uděláno jinak a lépe. Věc jsem řešil tak, že jsem na pár hodin či na pár dní zmiznul, až jednou jsem práskl dveřmi a zmiznul definitivně.

V práci jsem zažil něco podobného. Někdejší velký šéfík to na mě zkoušel taky. Všechno bylo špatně, všechno mělo být jinak a všechno mělo být rychleji. Až jsem mu jednou práskl do stolu a udělal randál. Měl jsem za to dostat karňas, který ale dopadl tak, že jsem udělal randál i u technického řiditele a velký šéfík se mi pak s brekem omlouval. Jenže pozdě. Velkého šéfíka propustili, protože se ukázalo, že velký šéfík sice mohutně šéfoval, ale zároveň té problematice vůbec nerozuměl.

I to se stává. Ale co poradit vám? Na práskání do stolu musíte mít dost centimetrů, dost kilo, dost silné sebevědomí, dost silný žaludek a dost silnou pozici. Vám silná pozice, silný žaludek a silné sebevědomí chybí. Spíš bych vám proto poradil změnit oddělení, případně firmu.

coco

Tady plati totez, co uz tady obcas zaznelo v ruznych debatach, ze okoli si dovoli jen tolik, kolik mu dovolite *jasne* Na razneho cloveka si vetsinou nikdo nedovoli lecit sve vlastni mindraky rejpanim a kritizovanim, pokud to casto citite jako nespravedlnost a schvalnost, tak i kdyby to byl nadrizeny, nenechte si psychicky ublizovat nikde, ani v rodine od nejblizsich. Chce to trochu odvahy a trening sebevedomi, hned budete zit s lepsim pocitem.

pt®
hodnocení

1x

"postcd", podle toho, co píšete se nejedná o kritiku nějaké konkrétní činnosti, kde by Vám mělo být poukázáno na nedostatky a také, jak to zlepšit. To, co popisujete, "že se nesnažíte, že je Váš život mizrný a podobně", to už vidím, jako zesměšňování a ponižování, což na Vás působí destruktivně, dalo by se říci, že jde již o šikanování.

Jak se s tím vyrovnat? Musíte si uvědomit, že nejsme všichni stejní, jsme každý jiný. Každý má jinou míru empatie, citu, inteligence, taktnosti, tolerance, jinou schopnost se vyjadřovat. To proto, že každý vyrůstal v jiné rodině a přebírá jako své vzory chování nejbližších a dědí jiné vlastnosti.

Takže jinými slovy, jsou to chudáci, kteří jsou na tom hůř než Vy. Tím, že Vás ponižují, nejsou konkrétní, tím si dodávají nějaké sebevědomí, které jim bylo také pošramoceno zase od jiných.

Někdo si myslí, že jen jeho způsob života je ten nejlepší, nejkvalitnější, nezdravější a není schopen dát prostor druhému, aby si žil podle sebe, aby se projevil, jak je mu přirozené. Samozřejmě, že zlo musí mít mantinely, ale dobro mantinely nepotřebuje. Povzneste se nad to, pokud to jde. Pokud je to v zaměstnání a chová se takto někdo z nadřízených, zřejmě bych zvažovala odchod, protože s narušeným jedincem je těžko vyjít, i když za to třeba nemůže, nebo si své projevy a jejich dopad na druhé neuvědomuje. V každém případě to o takovém člověku něco vypovídá. Pokud je to někdo z Vašich přátel, tak ho nevyhledávejte, pokud to s ním nechcete rozebrat.

Nebojte se, nejste nedostatečný, nemáte mizerný život, nejste hloupý ani nesnaživý. Jste jen jiný, než by chtěl člověk, který Vás ponižuje, ale jistě ne horší. Každý jsme individualita, žijte podle svého svědomí, konejte dobré věci, třeba tím pomůžete zase jiným, kteří už ztratili víru v dobro člověka...

iz*
hodnocení

0x

Kritika nikdy není ponižující. Konstruktivní kritika upozorní na nedostatky, případně nabídne i možná řešení. Ale někteří lidé se nedokáží s kritikou vyrovnat → pochopit, k čemu je užitečná a důležitá.

Co s tím? Začít na sobě pracovat → tak, aby kritiky zpočátku ubylo, časem zmizela úplně (až dosáhnete výsledků, kterých je třeba dosáhnout, nebude ke kritice důvod).

[Ponižování je něco jiného než kritika.]

72mona3*

Ivzez, nesouhlasím. Ono totiž záleží, jak je kritika myšlena. Někdo je velmi dobrým manipulátorem a kritiku používá právě ke srážení sebevědomí ostatních. Vy jste se s tím možná nesetkala, ale lidé citlivější právě takové lidi přitahují. Kritika sama o sobě není úplně ideální tam, kde se nejedná o vztahy pracovní (profesní). Měla by být, přesně jak říkáte, nástrojem k lepšímu fungování. Kritikou upozorňujeme na disharmonii, nefunkčnost, nedokonalost. A pokud si tuto definici převedete do vztahové roviny, máte časovanou bombu. Kritizovat (ubližovat slovně) totiž lze. Ale opravdu jen lidem s narušeným sebevědomím. Tato kritika nebusí být ani založena na pravdě, jen s ní pracuje a v podvědomí atakované osoby se zahnízdí červík: má pravdu, nejsem dobrý, ať se snažím sebevíc, pořadá to není ono... Takže kritika sice není synonymem pro ponižování, ale nástrojem je rozhodně.

A abych také něco dodala k dotazu: vyrovnat se lze, ale nepůjde to bez neustálého otloukání. Spousta lidí se nervuje celkem zbytečně. Postupem času se lze naučit, nepřipouštět si řeči ostatních k tělu. Nebrat si to osobně. Je to těžké, chce to trénink. K takovým situacím přistupovat jako ke zkouškám odvahy. A hlavně si uvědomit, že nikdo není dokonalý. Ani onen kritik či "kritik". Mona

iz*

@72mona3, nesouhlasím. Je potřeba si uvědomit, co slovo kritika znamená a co kritika skutečně je. Nezaměňovat konstruktivní objektivní kritiku s jednáním a postupy manipulátorů, ...

Ve vztahu je potřeba mluvit o tom, co člověku vadí, ale kritika v něm nemá co dělat. Umíte si představit kritiku něčích názorů, pocitů apod.? Já ne.

"Slovní ubližování" je něco jiného než kritika. Kritika má své místo a podle mne je nezaměnitelná i nenahraditelná zároveň. Máloco člověku dokáže tolik pomoci, jako kritika.

Jediné, čím si nejsem úplně jista, je, jestli měl tazatel na mysli opravdu kritiku. Jestli ano, platí má první odpověď. Jestli ale zaměnil něco jiného s kritikou, musel by dotaz ipřesnit (doplnit).

Jojo, protože když si ženská ostříhá vlasy o 20 cm, aby zkusila něco nového a věří, že jí to bude slušet, i se v tom cítí dobře, tak přesně potřebuje nějakého chytráka, který jí řekne, že jí to nesluší a s delšími vypadala lépe. Jenže ona už ty vlasy krátké má, takže nemůže udělat "abrakadabra" a mít zase vlasy po pás. Nebo když jsem plánovala koupi nového ntb - plánovala jsem dlouho, ptala se na rady atd. Nikdo neporadil. Teprve až když už byl notebook koupen, tak se objevil chytrák, který hned začal, že je to špatný notebook, že tamten a onen jsou lepší. K čemu je taková kritika? Nikam člověka neposune. Když rozliju mlíko a někdo mi řekne, že jsem nemehlo? Co je to za kritiku? To jako jeho slova budou mít zázračný efekt a já už nikdy v životě mlíko nerozleju? Kritika má být především na vyžádání a pracovní - kritika psaného díla, obrazu, kritika nového pracovního schématu. Ne soudy lidí, kterých se to vůbec netýká a zvlášť v případech, kdy kritikou docílí jenom zmatek a smutek a naštvání kritizovaného, jelikož to, za co je kritizován, nelze vrátit ani zlepšit.

Takže zkráceně: je rozdíl mezi konstruktivní kritikou na vyžádání (nebo očekávání, u oněch obrazů a podobně) a subjektivním souzením někoho, kdo nechodí v mých botech.

72mona3*

Definice: Kritika (z řeckého krinein a kritiké techné, umění rozlišovat a posuzovat) znamená jako činnost hodnocení, posouzení, ocenění. Protože je to zejména v moderní době činnost velmi významná, existuje v některých oborech zvláštní profese, například literární kritik, a zvláštní literární žánr, který se také nazývá kritika.

A kdo posoudí objektivitu kritika? Jeho čisté úmysly? Úmysl "pomoci"? Je mi líto, ale kritizující člověk je stále jen člověk. S emocemi či postranními úmysly. A kritizovat lze cokoliv.

doplněno 11.04.17 14:17:

@kolikoli - přesně.

Někdo si kritikou ostatních zvedá sebevědomí, někdo to má jako životní styl. Pokud slyším slovo kritizovat, rozhodně z něj nemám dobrý pocit a vybaví se mi slovo rýpat. Nejsem vztahovačná, naopak. Díky empatii dokážu poměrně dobře rozpoznat kritiku, která má za úkol pomoci a "kritiku", která má ranit. A v dnešní době v běžném životě převládá ta druhá varianta. Těch, kteří se hojí na ostatních, je stále více...

dota*

Vy tvrdíte, že kritika nikdy není ponižujíci. Tak mně prosím vysvětlete, proč se pán cítí ponižovaný, když kritika nemůže být ponižujíci. Opravdu tomu nerozumím. Já třeba jsem přesvědčen o tom, že se dá člověk kritizovat a zároven ho kritikou ponižovat, tedy nezáleží jen co se říká, ale podstatné je jakým způsobem se to říká.

fvhc
hodnocení

0x
Jestli je to kolega, tak bych ho poslala do hajzlu, ať si hledí svojí práce. Opakovaně, nekompromisně.
Jestli je to šéf a slušná domluva nepomáhá, tak bych priostrila a pokud by ani to nepomohlo, hledala bych novou práci.

hodnocení

0x

Počítejte s tím, že když zdrhnete, tak stejný problém na Vás bude čekat v nové práci, dokud to v sobě nevyřešíte. To možná znamená buď umět se postavit, vymezit, ozvat, nedovolit, nebo naopak odstranit vl. nedostatky, být pilnější a svědomitější, cokoliv v tomto směru. Vy sám víte nejlépe, kde a co můžete dotáhnout k dokonalosti.

lucky*
hodnocení

0x

Zdravím, dotyčný bude asi takto vychován a protože nezná nic jiného, neví, že je to špatně a nechápe, že by to mohlo být jinak. Nebo je sám zakomplexovaný a i kdybyste se rozkrájel, tak se mu nezavděčíte, neboť žárlivost a závist, že jste lepší, ho bude užírat, dokud ho úplně nestráví. Říkat Vám, ať si z toho nic neděláte, nechci, protože vím, že to nejde. Pokud není možné dotyčného ignorovat a vyhýbat se mu, zkuste si promluvit s odborníkem. Je-li to rodič, může mu to zkusit vysvětlit, budete-li si to přát. Ale jinak bude "pracovat" pouze s Vámi, abyste se uměl s touto situací vypořádat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]