Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Léčení tupozrakosti

Od: dave* odpovědí: 13 změna:
Dobrý hezké odpoledne
Mám dotaz,
Zda je možné vyléčit tupozrakost v dospělosti tzv zakrýt zdravé oko a namahat to špatné
Jde pouze o zlepšení vidění na písmena. Jinak člověk vidí jenom ne písmena jsou rozmazana lze to zlepšit nebo ne cvičením
A nechat zakryte zdravé oko 4 měsíce či déle
Nebo lékaři mají pravdu že to nelze
Děkuji
Jde o člověka 22 let

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Od malička jsem měl levé oko tupozraké.Tato vada je způsobena ovlivněním oblasti mozku,která má za úkol rozeznat to,co optika oka zobrazí.Dříve se u dětí tupozrakost neurčovala a také neléčila.U syna se tupozrakost objevila také,byl v 6.letech na léčení ve speciálním ústavu.ale moc se mu to nezlepšilo.Tato vada je tedy určitě dědičná.Před dvaceti lety jsem onemocněl boreliozou a borelie mi poškodily sítnici ve žluté skvrně oka,.Prosáknutí mi téměř znemožnilo ostré vidění,především u původně zdravého oka.Začal jsem docházet na Druhou oční kliniku v Praze na Karláku,kde jsou soustředěny kapacity oftalmologie.Prošel jsem dvouroční klinickou péčí a nakonec mi levé oko zůstalo nepoužitelné.Ale naopak původně tupozraké oko se používáním velice vylepšilo a mohl jsem dělat vše,jako dřív.Dnes jsem absolvoval operaci šedého zákalu a u pravého oka mám obnovenou funkci skoro na 100%.Jezdím autem bez brýlí a vidím dokonale.Dokonce se zachovalo i stereoskopické vidění,kde se uplatní i periferní vnímání i levého oka.

Takže jsem přesvědčen,že náprava tupozrakosti je možná ale je nutná složitá terapie.

JABRAKA

hodnocení

0x

Tupozrakost by neměla způsobovat rozmazaná písmena. To musí být jiný problém.

dave*
hodnocení

Jde o to že vidím na je to trošičku rozmazane ale na písmena ne a ne
Kkdyž. Pracují ve fabrice a mám to zdravé oko zakryte tak normálně vidím kam to dávám v automobilce to zasouvání dílů nemám naučené nazpaměť
I řízení se špatným okem mám bez problémů. I parkování bez zdravého
V pohodě řeknu vzdálenosti věci podle špatného. Ale oni mi řekly že je to tupozrakost
Prostě bych nonormálně fungoval akorát písmena rozpoznam normálně věci i tvary malé bez chmatu
doplněno 10.04.17 14:02: Potmě vidím
mytrix*

Tomu už asi nepomůžete. Existují sice případy, že se to zlepší i později, ale to pouze za dost fatální situace, kdy o zdravé oko příjdete. Mozek se pak snaží využít to co má a v tom případě může nastat menší zlepšení, ale nikoliv tak, že by jste se toho problému zbavil úplně. Někde to doktoří rozebírali a abyste mohlo vůbec dojít k nějakému nejistému výsledku, tak stejně by se to počítalo minimálně na roky. To je pak na zváženou, zda si dobrovolně několik let zhoršovat dobrovolně zrak zakrýváním fungujícího oka, když výsledek je nejistý a 100% nedojde k plné nápravě.

cicka*
hodnocení

0x

Tupozrakost je léčitelná a podle závažnosti i nejlépe odstranitelná ideálně asi do věku devíti let. Pokud se skutečně jedná o tupozrakost, měla být při běžných lékařských prohlídkách rozpoznána a léčena již od útlého dětského věku. V dospělosti je již neodstranitelná. Nejedná se však o vadu oční, ale neurologickou.

figurek*
hodnocení

0x

tupozrakost není vada čočky, ale sítnice nebo očního nervu. Těžko se s ní dá něco dělat, protože je poškozený přenos obrazu do mozku.

Hlavní problém je v tom, že mozek to slabší oko postupně odpojuje. Proto se zakrývá zdravé oko. Cvičte nebo bude hůř.

detskeoci.cz/...

hodnocení

0x

Jedno oko se nezakrývá proto, aby se zlepšilo vidění, ale proto, aby se namáhaly sválky, které okem pohybují. Jeden sválek je slabý a oko šilhá. Zakrytím zdravého se postižený sválek nutí k práci. ;) Takže ne, nepomůže zakrytí oka.

cicka*

V případě tazatelových 22 let zakrytí oka s nejvyšší pravděpodobností nepomůže, ovšem jinak je to základní metodou v léčbě tupozrakosti, ale jen ve věku, kdy to má smysl. Tupozrakost není o svalech ani šilhání. Jedná se o vadu mezi očním nervem a jeho "spolupráci" s mozkovým centrem. Tupozraké oko může být v určitém stádiu v lepším "optickém stavu" než oko druhé, kterým je z větší části vnímáno okolí.

dave*
hodnocení

Sice to úplně neodstraním ale zlepšit se to dá
Když se to bude trénovat periferní vidění mám v pořádku i v autě sw koukam do zrcátka druhým okem aniž bych se otáčel ale kdo mi vysvětlí když ho používám tak se to zlepšilo mnohem vícnnež jsem byl naposledy u očního před rokem
Ps jezdím služební dodávkoú s pečivem
Tak budu muset opustit práci i profesní průkaz no ne ve středu je jdu odevzdat tak a je to nemám za volantem co dělat
Klidně na mě nadavejte

dave*
hodnocení

Kam mam vrátiti platný profesak
cicka*

Asi to bude z toho pracovního vypětí. Makat ve fabrice u pásu a přitom rozvážet rohlíky dá jednomu tak zabrat, že ani neví jak vypadá platný profesní průkaz.

doplněno 11.04.17 00:50:

Tak schválně, JAK?

dave*
hodnocení

Vím jak vypadá platný profesní osvědčení rřidiče s platným zdravotním posudkem
dave*
hodnocení

Na řidičáku na pole 12 vedle skup.C a skup E je to napsáno nějaký čísla nevím co mi tu znamenají
A v ruce mám lékařské vyšetřeni na nástup do nové práce řidiče z povolání přeprava kontejnerů lodních
P.s rohlíky rozvazim od 5 hodin do 8 hodin ráno
U linky až na odpolední směnu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]