Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, v úterý mě čeká kolonoskopie a mám několik dotazů ohledně stravy a použití projímadla Picoprep, takže budu rád za každou radu. Má někdo zkušenosti s tímto konkrétním projímadlem? Na letáku se uvádí, že den před kolonoskopií bych ho měl užít před 8 ranní hodinou a potom za dalších 8 hodin. Platí to i tehdy, pokud mám kolonoskopi další den až ve 12 hodin nebo je nutné projímadlo vypít ještě ráno? Co se týče jídla, četl jsem že 3 dny před procedurou je nutná kašovitá strava, ale na různých diskuzích jsem se dočetl že už není vhodné konzumovat např. brambory nebo mléčné výrobky a já jsem právě během těchto dnů jedl kromě vývarů a banánů právě i bramborovou a rýžovou kaši a jogurty. Rád bych se tak usjitil, že jsem tím neudělal chybu. Děkuji.
V pondělí na oběd čirý vývar,i k večeři.Po vypití přípravku pít hodně vody- 3 litry,v úterý před zákrokem ráno možno tekutiny,musí z vás vycházet pouze čistá voda mírně nahnedlá bez jakéhokoliv zbytku stolice.Na to si dejte pozor,protože když střevo nebude dostatečně čisté,kolonoskopii doktor neudělá,protože na znečištěném střevě nic neuvidí a přeobjedná vás.Samotný zákrok trvá asi 25 minut až hodinu,záleží na jedinci od stočení střev.Hlavně vypít co nejvíc vody.
S tím užitím projímadla bych zavolala sestře svého doktora a zeptala se jí. A k jídlu, 3 dny před vyšetřením se namá jíst nic, co by mohlo zůstat ve střevě, takže ne zelenina , müsli , ovoce, luštěniny. Mléku bych se vyhla a rýži také.Určitě můžeš jíst vývary, libové maso, pečivo z bílé mouky, piškoty, jogurty, sýry, libovou šunku a brambory by vadit neměly. Ale já teda měla jiný přípravek a začínala jsem v 17 hod, a k snídani ten den jsem mohla už jen trošku piškotů a pak už nic. Nemáš v tom letáku, kdy máš přestat jíst úplně? Jestli ne, tak já bych si na tvém místě den před užitím projímadla dala už jen čirý vývar z polévky a piškoty nebo rohlík.
Děkuji za reakce. Dle sestry nemám den před zákrokem a v samotný den zákroku už nic jíst a je možné pouze přijímat tekutiny. Projímadlo mám užít den předem, ale neptal jsem se kdy, protože jsem byl odkázán právě na ten leták. Proto mě zajímalo, zda lze to užití posunout např. na večer a poté ráno v den kolonoskopie nebo postupovat přesně dle pokynů. Jinak jsem omezoval jídlo s vlákninou celý týden, ale nebyl jsem si jistý právě těmi 2 nebo 3 dny před zákrokem, protože na internetu jsou často protichůdné informace - některá pracoviště nebo pacineti popisují, že je možné v tyto dny jíst bílé pečivo a mléčné výrobky a někde je tomu právě naopak. Doufám tedy že jsem zbytečně nezaneřádil střeva když jsem i dnes jedl bílé jogurty a mléčnou rýžovou kaši.
Na tvém místě bych se držela návodu. Lidé co ho napsali vědí, jak dlouho trvá než z tebe to projímadlo dostane všechno ven a kdyby jsi posunul dobu, tak by se ta očista střeva nemusela stihnout. Takže si ho vezmi před tou 8, jak ti tam pišou a den před tím projímadlem si dej jen lehký oběd a lehkou večeři. A tu mléčnou rýži bych raději už nejedla.
Jestli si myslíš, že si vezmeš projímadlo a za 10 minut budeš mít čistá střeva, tak to je blbost. Já měla jiný přípravek, ale u mě např. trvalo 1 a 3/4 hodiny než začalo vůbec "účinkovat" a trvalo hodiny než to střeva vyčistilo. Takže se drž návodu.
Našel jsem na internetu ještě doplňující informace k tomuto projímadlu a 2 dávka by se tedy měla užít minimálně 6 a maximálně 14 hodin před zákrokem. Z toho příbalového letáku je tak důležitá hlavně prodleva mezi těmi 2 dávkami - 6 až 8 hodin, ale užití potom závisí právě na tom, kdy bude provedena kolonoskopie. Zůstává mi záhadou, proč nejsou tyto informace taktéž na tom letáku. Všem tedy děkuji za pomoc.
Zdravím a prosím o radu. Je mi 34 a s malými přestávkami už tak asi rok trpím průjmy a velkou plynatostí. Pár krát jsem navštívil obvodní lékařku, která mi odebrala krev a moč a výsledky byly prý na jedničku, takže mám zkusit probiotika, jogurty, ... Každopádně výsledky jsou pro mne neuspokojivé a raději bych pro klid duše podstoupil kolonoskopii.
Nemáte prosím nějaký tip na lékaře z Karviné, Havířova či blízkého okolí s nějakým kladným doporučením?
A je hrazeno vyšetření pojišťovnou, ikdyž nemám doporučení od obvodního lékaře? Už si u něj připadám jako hypochondr.
Děkuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.