Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědická daň

Od: radecka27® odpovědí: 6 změna:

Rodiče více jak 30 let žili v bytě, jehož vlastníkem je družstvo a tomu údajně zaplatili za tento byt 200 tis. Kč. Reálná hodnota tohoto bytu je údajně 2,5 mil. Kč. V tomto bytě mohou bydlet dále rodinní příslušníci či ho pronajímat, byt se však nedá prodat. Jelikož jeden zrodičů nedávno zemřel, bude probíhat dědické řízení /pozůstalý rodič +2 dospělé děti/.Chci se tímto zeptat, z které částky /bytu/ se bude platit dědická daň? Nějak mi nejde na rozum, že by to mělo být z reálné hodnoty bytu, když v podstatě v osobním vlastnictví není. Kdo poradí? Děkuji předem.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Vaši rodiče s největší pravděpodobností nezaplatili za byt, který je stále majetkem bytového družstva, ale za členský podíl (nebo za převod členských práv a povinností).

Po úmrtí jednoho ze společných (to lze jen v případě manželů) členů družstva zůstává členem družstva pozůstalý člen.

Předmětem dědického řízení podle mne bude polovina (druhá patří pozůstalému manželovi) družstevního podílu (nikoliv bytu). Jak to bude s družstevní bytem a členstvím v bytovém družstvu najdete ve stanovách konkrétního BD. Stanovy by měl mít k dispozici člen družstva (možná je najdete na webu družstva).

hodnocení

0x

Tak jen doufám,že necháte druhého z rodičů v tom bytě důstojně dožít a až po jeho smrti budete řešit dědictví a co dál s bytem. Jinak, ,,v první dědické linii ,, se dědická daň neplatí,pouze se platí notářské výkony dle výše majetku toho co umřel a ve vašem případě se částka za tyto úkony dělí na 3 díly.

iz*

Druhý z rodičů je členem družstva a družstvo uzavírá nájemní smlouvy pouze se členy družstva (i kdyby se ostatní dědici "na hlavu stavěli"). Pozůstalý rodič by tedy měl v bytě v klidu dožít.

hodnocení

Děkuji všem za Vaše rady a odpovědi. O nenechání dožití druhého z rodičů v tomto bytě nikde nebyla ani řeč, proč tyto obavy? My jsme rádi, že je tady a máme k němu cit,pochopení a lásku. Dotaz byl vznesen,z jaké hodnoty bytu se částka vypočítává do dědictví.

iz*

Obavy jsem neprojevila já, ale rádkyně nade mnou. Já se ji jen snažím uklidnit...

hodnocení

0x

Ano, dědická daň se neplatí, jak se zde píše.

Jen pozor! Při prodeji družstevního podílu do 5 let od nabytí se platí 15% daň z příjmu, po pěti letech se již neplatí nic.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]