Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
zajímalo by mne, jak ÚP prověřuje, jestli člověk chodí do práce nebo ne.
Příklad: Občan podá žádost o přiřazení do evidenci uchazečů o zaměstnání a zažádá o podporu v nezaměstnanosti. Pracuje přes agenturu u jedné firmy na dohodu o dočasném přidělení. Agentura neodvádí z výdělku sociální a zdravotní pojištění. Je totiž rozdělená na určitý počet pod-agentur a tímto se vyhla odvodům. Také nemůže měsíčně uplatňovat slevu na poplatníka. Z výdělku mu odvádí 15% zálohu na daň z příjmů, která se ve vratce daně vždy vrací. Výdělek má přes 13k hrubého.
Má otázka: Zjistí ÚP, že ta osoba pracuje přes zmíněnou agenturu, když ji o ní neřekne? Napadlo mě, že by to mohli zjistit, například podle "nějaké evidence" odvedených záloh na daň z přijmů, kterou nějaký úřad spravuje.
Předem děkuji za odpovědi.
Rozdělení na "podagentury" je problém, který podle mne bude zajímat inspektorát práce (pochybuji, že by agentura zaměstnávala pouze jednoho zaměstnance, je jen otázka času, kdy si toho všimne FÚ.
Pozor: V době evidence na ÚP si můžete v nekolidujícím zaměstnání vydělat do poloviny minimální mzdy. Jinak Vás ÚP vyřadí z evidence.
ÚP to s největší pravděpodobností zjistí, podrobnosti ohledně prověřování nesdělím (viz odpověď výše).
Ale vždyť už jste si sám odpověděl, jsou za Vás odvody daně 15% a je jen otázkou času, kdy na Vás na ÚP uhodí. Pak budete muset vracet nyní vyplácenou podporu v nezaměstnanosti plus penále, pokud byla vyplácena nezákonně. Podepisoval jste formulář o žádost zprostředkování zaměstnaní, což je dokladem, že nepracujete a pokud začnete tak oznámíte změnu ÚP. "Pracovní smlouvu" jste podepsal, takže takto to nejde. To by musela uběhnout promlčecí doba, abyste ušel sankcím. Stojí Vám to za to?...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.