Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebuju poradit.
Je mi 12 let. Mám staršího bratra a (pochopitelně) rodiče. Asi před rokem jsem si všimla, že táta si s někým píše na WhatsApp. Vždy když jsem mu koukla přes rameno, ihned mobil vypnul (což jindy nedělal). Jelikož měl tehdy ještě starší dotykáč, lehce jsem uhodla heslo a správy si projela. Bylo mi do breku, vše jsem si nafotila na svůj mobil a ukázala bratrovi (14). I tomu se to nelíbilo, ale poradil mi, ať to nechám být- a tak jsem nechala. Já mám tátu i mámu hrozně ráda, je mi mámi líto. Ona ho fakt miluje, to je vidět. Půl roku jsem to snášela, vždy jsem na to zapoměla. Dnes mu však paní S. volala, on to típnul protože jsem zrovna byla u něj. Pak jsem se vrátila k němu do kanclu aby mi podepsal úkol, a on s někým končil hovor. No a na displeji bylo právě jméno tý ženský. Ptala jsem se, kdo to je, no a on řekl že nikdo. Jednou v nemocnici jsem se ho ptala kdo to je, to se jen nervózně usmál a zamluvil to. Dnes jsem se fakt už rozbrečela, není pochb že s tou paní S. něco má, a já se hrozně bojím dvou možností :
- řeknu to mámě a ta bude navěky zlomená žalem
- řeknu to tátovi (tady se bojím že mámu opustí)
Napadlo mě to říct třeba babičce (tátova máma) ale ta by mi asi nepomohla. Ani kamarádkám se svěřovat nechci, ty by si z toho dělali jen srandu. Proto žádám Vás, pokut mi dokážete pomoci. Nechci to už dál "nechávat být" , díky za pomoc
Všichni radí raději mlčet a já mám pocit, že by mohlo být dobré si promluvit s taťkou a zeptat se ho o co jde a říct mu co si myslíš, třeba je to jen telefonování atd, třeba k ničemu vážnějšímu nedošlo. A taky bych se zeptala co má v plánu do budoucna. Ale to se těžko radí, do vašeho života nevidím a nevím jaké je to mezi tátou a mámou. Rodiče si to budou stejně muset vyřídit mezi sebou.
Nesouhlasím. Nemám na mysli to zahlédnutí, ale to, že se dcera vloupala do otcova mobilu. Myslím, že je na to dokonce paragraf, když pomineme morální aspekty. Tohle dělat prostě neměla, tečka. Ten důvod to neospravedlňuje.
Zdravím. Chápu, že je to pro Tebe těžká situace a že Tě to trápí. Ale já poradím - nech to na rodičích a nepleť se do toho. Mohlo by vám to ublížit všem a toto stejně neovlivníš ani nevyřešíš za rodiče. Vždyť sama nevíš kde je pravda a jak se věci ve skutečnosti mají. Jaký je vztah mezi rodiči a co jeden o druhém ví nebo neví, to ví jen oni dva. Nehrabej se tátovi v mobilu. Ty stejně nic nezměníš, jen Tví rodiče ví jaké je jejich manželství a tohle nikomu nepomůže, věř tomu. I když opravdu věřím, že Ti to dělá starost, neřeš..
Já bych se táty zeptal, jestli by mu vadilo, kdybych lhal a podváděl ... a pak bych se zeptal, proč to dělá mámě. Že jsem ho považoval za svůj vzor chlapa - chlapa, který drží slovo a teď vidím, že vůči rodině ho nedrží. Zeptal bych se, jestli je ta paní tak důležitá, že ji vymění za těch 14 let života a vzpomínek, což je pro mě a bráchu celý náš život. Řekl bych mu, že jsem z toho hrozně zklamaný, smutný a nešťastný a že nevim, jestli to mám říct mámě ...
Jen nevím, jestli bych to zvládnul ve 12 letech. Ale určitě vím, že kdyby za mnou s tímhle přišly moje děti, tak bych se asi sakra kousnul do rtu. Možná je to ale tím, že jsem naiva, kterému 20let stačí ta, které před lety slíbil lásku, úctu a věrnost.
Proberte to s bráchou a přeju vám, ať máte běžné starosti puberťáků a nemusíte řešit problémy vašeho otce.
To, že je někdo dvanáctiletý puberťák, ještě neznamená, že je bembek nebo dyslektik. Můj synek (12) píše taky prakticky bez pravopisných chyb.
Souhlas Libor007, včera večer jsem to prezentoval. Použil jsem trochu jiné výrazivo (žádné sprostoty ani urážky) a admin mě 2x máznul. Je to fake a někteří se nad tím dojímají.
Možná je to fejk, možná ne. Ale třeba moje neteř od nějakých 8let píše docela kvalitní poezii. Teď je jí 13 a když jsem nedávno četl její domácí úkol (baladu o minimálně 4 slokách, který dobrovolně natáhla na 2 stránky), tak jsem myslel, že je to od Erbena.
Na druhou stranu znám spoustu dospělých s psaným projevem na úrovni několikrát opakované třetí třídy. A když se podíváte na Babišův fejsbuk, tak člověk neschopný vytvořit správně českou větu v mluveném projevu najednou bravurně zvládá český pravopis a vůbec to za něj nepíšou ideamakeři ...
Mámě ne! Přeci ji nechceš ranit něčím nepodloženým ! S tátou si promluv. Nevíš, co je to za vztah. Řekni, ať si on rychle udělá jasno,že by maminku i Vás nadobro ztratil. Touto situací si projde hodně manželství. A když to rodiče ustojí a uvědomí si, jaký krach by následoval, kolikrát se vzpamatují a jejich vztah se naopak vylepší. Maminku bys ranila, nech si to pro sebe a jednej jen s tátou!
Tuhle otázku jste položil už v roce 2012. Přesně to je 19.12.2012 "Táta podvádí mámu-mám jí to říct?" Už tenkrát mi byla otázka divná, tak jsem si ji zapamatovala. Dokonce jste použil podobnou přezdívku. Anonymousss...
Z toho mi vychází dvě možnosti. Buď se nám z otců stávají notoričtí nevěrníci, nebo ten táta tu mámu podvádí už víc, jak 4 roky. A to vycházím jen z toho, co víme. Kdo ví, jak dlouho už tohle trvá. Je mi toho/té tazatele/ky tak líto. Chudinka to v sobě drží už tak dlouho a pořád ji to trápí.
Faktem je, že nic nevíme, takže těžko soudit, jestli se jen někdo baví, nebo si dělá výzkum společnosti a chce zjistit, jestli lidstvo přistupuje k nevěře rodiče po čtyřech letech jinak. Třeba se ten dotaz fakt zakládá na pravdě.
Mně se ta otázka taky moc nezdála. Že by to psala 12 letá holka.
tondac, taky to nechápu. Možná nějaká porucha osobnosti.
... tak už je tazatelce dneska 16, no ...
Taky jsem naletěl, ale nechápu, co na tom ty lidi baví. Možná by se podle IP adresy mohl odhalený fejkař označovat zlatým bludišťákem.
Dostala jste rad docela hodně. Pomohla Vám některá? Mohla jste reagovat na rady k Vaší otázce a ne pouze na to že někdo řeší způsob psaní a pravopis. Vyjádřete se i Vy k předmětu vlastní otázky. Takový je smysl této poradny, teda alespoň této rubriky.
A když sama říkáte že jste malá, tak byste neměla šťourat do něčeho, o čem nic nevíte a máte jenom nějaké představy. A odpovědi na email také nemůžete jako nepřihlášený anonym dostávat. Leda že jste tady přihlášená a proto víte, že normálně odpovědi na email docházejí.
Začala jste odpovídat až v momentě, kdy začala být vaše otázka některým podezřelá. Říkáte že nebudete reagovat na obviňování že je to fake, že máte poruchy osobnosti a přitom to děláte. Děláte vlastně pouze to. Chováte se jako postřelená husa. Pokud Vás opravdu zajímaly odpovědi na Váš dotaz, proč jste teda ani na jednu dobře míněnou radu nereagovala a začala jste se ozývat až teď. Úmyslně nepíši otazník, jste chytrá, tak víte proč.
Ta postřelená husa měla být v úvozovkách. Je to přísloví.
Možná to všichni moc dramatizujete a děláte z komára velblouda. Třeba jsou to jen kamarádi. Takové věci zdaleka nemusí končit rozvodem a rozchodem. Tak jestli všechno ostatní funguje, rodiče spolu spí a starají se o vás, neřešte věci které vám nepřísluší a respektujte jejich soukromí.
A i kdyby to dopadlo jinak, tak "navěky zlomená žalem" se píše v harlekýnkách, ne ve skutečném životě
Ahoj, chápu, že tě to trápí, ale tohle není věc, kterou bys ty měla řešit. Navíc není jistý, že to je tak, jak si to ty vykládáš. Já vím, že děti mají v tomhle ohledu nejlepší smysl pro spravedlnost a morálku, ale ne vždycky znají pravdu. Taky jsem byl dítě a myslím, že vím, jak se zhruba cítíš. To, že jsi to bohužel začala vyšetřovat, byla chyba. O to víc tě to teď trápí. Radím ti ale, se do toho neplést a nechat to na rodičích.
Pokud máš pocit, že v rodině něco neklape, tak rodičům svoje pocity klidně řekni, ale nikoho z ničeho neobviňuj. Jen se domníváš, skutečnou pravdu ale třeba vůbec neznáš. Snaž se na to nemyslet. Přeju ti hodně spokojených dní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.