Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyplácení mateřské vs rodný list dítěte

Od: bazantik odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, chci se zeptat. Zaměstnavatel po mne žádá rodný list dítětě, jako potvrzení o narození dítěte a pro přehled vyplácení mateřské dovolené a následně rodičovského příspěvku. Nechce se mi rodný list takto poskytovat, můžete mi říct zda je to nutnost. Firma je společnost s ruč. omez. a počet zaměstnanců 15 (malá organizace). Děkuji za odpověď. Jana

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Rodný list bych určitě z ruky nedala, dělala jsem kopii. Nevím, jak je to teď, ale před čtyřmi lety by mi sociálka stopla výplatu mateřské, dokud bych nedoložila, že se dítě doopravdy narodilo a kdy se narodilo (předával zaměstnavatel s ostatními dokumenty). Ostatně, tohle potřebuje vědět i zaměstnavatel, ptž od data narození se odvíjí, do kdy máte nárok na poskytnutí rodičovské dovolené. S rodičovským příspěvkem zaměstnavatel nemá nic společného, ten si vyřizujete sama na úřadu práce.

antynka*
hodnocení

0x

Rodný list poskytnout musíte - tedy kopii. To je stejné jako třeba s oddacím listem - mzdová účtárna potřebuje doklad o dané skutečnosti - narození dítěte, změna stavu, příjmení atd. Jak jinak by poté Váš zaměstnavatel doložil kontrolám z úřadu tyto skutečnosti?

malvinka*
hodnocení

0x

V pracovně právním vztahu je běžnou záležitostí při narození dítěte předat podklad, tedy kopii rodného listu dítěte.

hodnocení

0x

Pokud požádáte o výplatu peněžité pomoci v mateřství, a případně jiných dávek z důvodu péče o dítě, musíte fakt narození dítěte doložit úředním dokumentem. Např. matka dvojčat má nárok na 37 týdnů PPM, ale jak jinak ověřit, že se narodila dvojčata, než doložením kopie RL? Nemocenské dávky vyplácí OSSZ a rodičovský příspěvek vyplácí sociální odbor městského úřadu. Zaměstnavatel pouze poskytuje podklady.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]