Nejste přihlášen/a.
Poradi mi nekdo s výpočtem? Kdyz chci jit do duchodu uz ted v dubnu a narok na plny duchod mam az 20.12.2019, to je za necele 3roky, ko!ik procent mi bude odecteno a kolikateho dubna je nejvyhodnejsi datum zadani do zadosti? Ono se to pry musi pocitat trochu jinak nez minus jedno ciste ctvrtleti, ale neco se musi pricist. Na ČSSZ mi to kraceni prepocitavala nejaka mlada nezkusena na nekolikrat -moc ji to neslo, takze neduveruji jejim nejistym radam ohledne pocatecniho data. Nerada bych, aby se kvuli par dnum nekratilo zbytecne vic procent. Dekuji za pomoc.
Bylo by dobré, kdybychom věděli, kolik máte dětí a Vaše celé datum narození.
Zadám do kalkulačky a napíšu datumy vhodného odchodu do důchodu. Pokud tedy chcete upřesnit. .
Pokud budu spekulovat, tak dám příklad třeba - máte 3 děti a narodila jste 20.10.1959.
Odchod do důchodu máte 20.12.2019.
Předčasný důchod o pár let k dubnu vychází na 4.4.2017 a krácení je 12.9%, což je hodně.
Berte to prosím jako příklad, neznám Vaše data.
Ja to do kalkulacky umim zadat take a datum naroku znam, jak jsem napsala. Jde mi jen o presnejsi dubnove datum predcasneho odchodu do duchodu, aby se odecetlo jen jedno ctvrtleti a nechybel treba den nebo dva, aby nedoslo ke skluzu a neodecetlo se cele dalsi ctvrtleti. Je to nejaky figl pri vypoctu, nevim jaky, proto se ptam snad nekoho zkusenejsiho, jestli se tady najde
Pohanko diky, skoro jste se trefila do data od urednice, ona mi vypocetla 5.4. , ale pridala + 5 dni, ze pry to tak delaji u kazdeho pro sichr Nevite proc? A jak jste dosla k tomu datu?
www.mpsv.cz/cs/2435 kliknout na věkovou kalkulačku, doplnit datum narození, pohlaví, počet dětí, případně povolit úpravy.
Také nevím, proč přidávají pro sichr 5 dní. Měli by mít jistotu. Tohle by mělo být přesné, od toho tam jsou.
Pohanko, na OSSZ nejsou od toho, aby počítali přesně důchod. Důchod počítá a za výpočet odpovídá ČSSZ, je tam na to celý odbor. Důchodářky na OSSZ nemají v náplni výpočet důchodu, jedná se pouze o informativní výpočet. Nemají k dispozici tak přesné nástroje jako ČSSZ, proto pro sichr přidávají 5 dnů.
Na ČSSZ v Praze, Křížová 25, se počítají důchody po podání žádosti, tedy "nahotovo". Ve všech ostatních organizačních složkách, které spadají pod ČSSZ, se počítají jen informativně. ČSSZ vydává rozhodnutí. I když je to "okresní správa" v Praze, která se správně nazývá Pražská (tedy PSSZ), jde pouze o informativní výpočet.
Pokud se vrátím k původní otázce "..kolikátého dubna..", tak to je celkem jednoduché. Snížení se nepočítá na počet čtvrtletí předčasného odchodu do důchodu, ale na násobky 90-ti dní předčasnosti. To je vysvětlení těch "5 dní pro jistotu" v předběžných výpočtech. Takže odchod o 2 roky dříve je o 8 krát 90 mínus 1 den.
Dobrý den,
slyšela jsem i takové počítání - co rok dřívějšího odchodu do důchodu, to 500,- kč a za každý měsíc 100,- kč. Nevím, jestli je to pravda,ale když jsem si to počítala, tak mi to sedělo přesně. Kdybych to věděla dříve, počkala bych alespoň ty 3 měsíce. Ztratila jsem 1300,- kč a to je velká částka, která chybí měsíčně. Tu částku o kolik mám snížený důchod mi řekla paní na důchodovém. Někdy chybí i např. 100 korun do dalšího příjmu.
Asi to tak bude. Já jsem moc velký plat nikdy neměla, a nakonec mi dřívější odchod do důchodu udělal za 3. čtvrtletí ztrátu asi 480 korun.
Ale protože jsem pobírala celý důchod o 9 měsíců dříve, tak když to vynásobím a vydělím, tak to taková ztráta není, protože vím já, kdy odsud odejdu z tohoto světa? Tratit budu až za 16 let. Když nebyla pro mne lehčí práce a zdravíčko tolik nesloužilo.
Teď si občas udělám v pohodě lehkou brigádu a mám víc než na poště.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.