Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Můžu na nemocenské řídit?

Od: lllll odpovědí: 18 změna:

Dobrý den, mám poprvé v životě nemocenskou, "takže jsem v tomto směru začátečník". Známá co už je ale dlouho v důchodu mi říkala, že se na nemocenské nesmí řídit. Je to blbost, nebo je to pravda? Mám vycházky, tak bych samosebou řídila jen v době vycházek.

Děkuji.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Obecně můžete řídít, pokud Váš zdravotní stav toto dovoluje. Známá se mýlí.

Podle mě nemůže sama rozhodnout o tom, jestli její zdravotní stav umožňuje řídit nebo ne. O tom by měl rozhodnout doktor. Ale v principu během vycházek vás zaměstnavatel kontrolovat nebude, ale mohlo by se to zkomplikovat, pokud byste se zamotala do nějaké nehody.

pletiplot, proč by nemohla?

To by si taky mohla sama rozhodovat o tom, jestli je schopná práce nebo není. Vlastně bysme doktora nepotřebovali ani na tu neschopenku. Pokud bude řidič na neschopence, tak nemůže řídit v práce, ale může řídit soukromě. Dává to smysl?

Je fakt, že v nemocenské sousta nesmyslů. Měl jsem zlomenou ruku a podle předpisů jsem byl neschopen dojít si do hospody na oběd, ale byl jsem patrně schopen si jídlo sám uvařit.

bomba*
hodnocení

0x

Ono záleží na kterou nemoc tu neschopenku máte a proč. Pak si přečtěte příbalový leták a ten vám napoví.

dsvdsy
hodnocení

0x

Na nemocenské můžete řídit, pokud nemáte nemoc/léky/zákrok, který by to vylučoval.

hm*
hodnocení

0x

Na rozdí od ostatních bych řekl, že v podstatě pravdu má. Tvůj zdravotní stav ti nedovoluje vykonávat práci. S velkou pravděpodobností máš tedy i sníženou schopnost řízení a řídit proto nesmíš. Výjimky by se asi našly (např. houslista s poraněným prstem), ale obvykle neschopnost pracovat znamená i neschopnost řídit.

doplněno 05.04.17 19:53:

Čekal jsem, že se mnou leckdo nebude souhlasit.

Ano, zákon to ("při pracovní neschopnosti je obvykle neschopnost i řízení") neříká a pravděpodobně jízda většinou projde bez povšimnutí.

Ovšem zákon praví, že "řidič nesmí řídit vozidlo, jestliže je jeho schopnost k řízení vozidla snížena v důsledku jeho zdravotního stavu". A když vás někdo při řízení chytí a prohlásí, že s chřipkou máte schopnost k řízení sníženou, tak to prostě nevyvrátíte (proč teda nechodíte do práce, když vás nic neomezuje?). A budou-li vás za to chtít postihnout, tak se většinou nebudete mít čím bránit (až tedy na ty některé případy, jak jsem uvedl).

A že není, jak se dostat z vesnice k doktorovi ... Jasně, že mi budete nadávat a kdyby mi nebylo hodně zle, tak bych asi taky jezdil, ale - bydliště na vesnici není formální důvod pro porušení zákona (nejedná-li se o nouzi, či jak se to nazývá). Máte možnost si někomu říct o dovoz, zavolat lékaře domů, zajistit si sanitku, nebo si objednat taxíka. Ona i ta případná nouze by stejně platila jen pro cestu TAM (k doktorovi), ne zpátky.

hm, respektuji Váš názor, ale již Váš příklad oponuje tomu co sdělujete v příkladu houslisty, určitě najdete i jiné případy.

"ale obvykle neschopnost pracovat znamená i neschopnost řídit." jak píšu, respektuji Váš názor, ale tato věta je jen Váš názor, ničím nepodloženým. Zákon nic takové neříká.

sebod*

Taktak. Nikde není zakázáno řídit při nemocenské. Nakonec plno lidí z vesnic, kde nejezdí ani autobus, řídit musí, když třeba potřebují na kontrolu. Jasně, neměli by přitom mít obě nohy v sádře ;)

a co třeba chřipka...

jsou dlouhodobé nemocenské např. po úraze kde není jiná možnost jak se dostat na rehabilitace takže bych to posuzoval individualně

vanad1*

Zlomená noha neumožňuje stát na pracovišti - např., ale sedět a ovládat nohou pedál neomezuje. Je naprosto logické ( alespoň pro někoho), že to platí případ od případu. Pokud je někdo v neschopnosti pro duševní poruchu, tak ten řídit asi nebude.

enias*
hodnocení

0x

Můžete normálně řídit, pokud neberete nějaké léky při kterých se nesmí řídit nebo obsluhovat těžké stroje. Známá se v tomto mýlí. V rámci vycházek můžete řídit nebo pokud jedete k lékaři mimo vycházky na kontrolu.

pohanka*
hodnocení

0x

Máte vycházky. Vycházka je od slova procházet se. Takže bych to viděla dojít si pěšky pro nezbytné věci do obchodu, procházet se, kochat, odpočívat. I duševně se dá rehabilitovat a léčit.

Nepíšete, co potřebujete jako řidič vyřídit. Pokud by se jednalo o život, odvoz do porodnice, tak nikdo by tak přísný jistě nebyl.

mcmerkurion*
hodnocení

0x

... jseš práce neschopen >>> to neznamená - samozřejmě podle povahy nemoci (těžko budu řídit s nohou v sádře) - že jsem i neschopen řídit>>> pokud mi to nezakáže doktor ...

mcmerkurione, když máte levou nohu v sádře, (ne)můžete řídit automat?

mcmerkurion*

... to bych se tam s tou sádrou musel nasoukat ...

dusger*
hodnocení

0x

Já ty odpovědi nějak nechápu. Třeba kuchař je taky povolání, takže když marodím nesmím taky vařit? Nachytá li mě inspektor při vaření čaje, seberou mi všechny dávky či jak mě potrestají?

Podle toho kde budete ten čaj vařit. Jestli doma, nebo někde v hospodě pro lidi. Myslím tím to, že byste si šel třeba v čase vycházky přivydělat někam do lokálu. Kdybyste byl nemocný kuchař a inspektor Vás načapal doma jak vaříte cokoliv, tak Vás samozřejmě nemůže potrestat. Lékař Vám přece nenařídil trávit svůj čas během nemoci připoutaný řemeny k posteli a o hladu. A když jste nemocný kuchař, nemáte co kde vařit během vycházky. Ani ten čaj ne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]