Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz ohledně daní. Nikdy jsem tuto záležitost neřešil a přiznám se, že nevím co a jak. Je to ostuda, ale byl bych vděčný, pokud by mi někdo poradil.
Informace: jsem v invalidním důchodu a od ledna 2016 do konce ledna 2017 jsem byl zaměstnán u jedné společnosti. Nyní jsem nezaměstnán, nicméně nejsem hlášený na úřadu práce, protože invalida se tam nehlásí.
Co je teď mou povinností? Musím podat daňové přiznání? Jakým způsobem? To je ten růžový papír? Komu ho dám?
Pokud přiznání nepodám, hrozí mi něco? Přijdu o nějaké peníze na které mám nárok? Žiju sám a nemá mi moc kdo poradit, tak to zkouším tady. Děkuji moc za jakoukoliv radu.
Dobrý den, a jakým způsobem jste byl zaměstnán? Byla to brigáda, dohoda o provedení práce, dohoda o provedení činnosti, či pracovní poměr na základě pracovní smlouvy?
Zaměstnavatel by vám měl srážet ze mzdy zálohy na daň (měsíčně), a pokud se jedná o závislou činnost (=zaměstnán na pracovní smlouvu), zařizuje za vás vše zaměstnavatel, vy sám nic podávat nemusíte. Nicméně můžete si vyžádat potřebné údaje a přiznáni si podat sám.
Měl jste nějaké další příjmy během roku, vyjma invalidního důchodu?
Obecně, přiznání podáváte na finančním úřadě, příslušném odboru a ano, jde o ten růžový formulář.
Doplňte ještě více informací, ať můžeme poradit konkrétněji.
Zdravím Jakube, moc děkuji za info. Byl jsem zaměstnán na pracovní poměr, na základě prac.smlouvy. Jiné příjmy, než mzdu a inv.důchod jsem neměl.
V březnu/dubnu jsem byl vždy v minulosti zaměstnaný, a vím, že to za mě vždy dělal zaměstnavatel, který si mě jen pozval, abych vyplnil / podepsal ten růžový papír.
Nyní v prvně v tomto období, kdy se dokládají přiznání, jsem bez zaměstnavatele, tak mě docela zaskočilo, co mám a nemám dělat )
Dobrý den, Patriku,
podepsal jste u zaměstnavatele v lednu prohlášení k dani z příjmu a požádal jste jej o provedení ročního zúčtování daně (RZD) z příjmu? Pokud ano, provede zúčtování daně a případný přeplatek Vám vrátí bývalý zaměstnavatel v dubnu 2017.
Jestli jste zaměstnavatele do 15. února t.r. o RZD nepožádal a zaplatil v roce 2016 nějakou daň, můžete o vrácení případného přeplatku daně požádat v rámci daňové přiznání (DP).
Jestli jste ale u zaměstnavatele podepsal prohlášení k dani z příjmu, uplatňoval Vám zaměstnavatel slevu na dani průběžně a vracelo by se pravděpodobně pár korun.
Pokud jste vedle mzdy ze zaměstnání a ID neměl jiný příjem, nemáte povinnost DP podat.
Pozor na poměrně častý omyl ohledně výše příjmů, od které je povinnost podat DP. Nelze posuzovat pouze výši příjmů, je nutné brát v potaz i další skutečnosti.
Rádo se stalo.
Klid. Daňové přiznání jste povinen podat v té chvíli, když si příjdete na 6000 až 15000 kč za rok (sám nevím přesnou částku - podle mě je to patnáct). Daň je v současné době 15 %. Nezdanitelné minimum je cca 24 tis kč. Z toho plyne, že si můžete přijít až na cca 160 tis kč za rok aniž byste musel platit nějakou daň. Někdo vám to tady třeba spočítá přesně - mě to nebaví. Pokud podnikáte stabilně, tak Vás to přijde na cca 4000 měsíčně na povinném zdravotním a sociálním pojištění (což je vlastně skrytá daň) a to ani nemusíte nic vydělat. To se vždycky směju, když se porovnávají daně zaměstnanců pod smlouvou a svobodně podnikajících. Taky bych bral dovolenou a nemocenskou. Takže klid. Nic zatím nemusíte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.