Nejste přihlášen/a.
Pěkné odpoledne,
pokud nastoupí zaměstanec do nové práce, může po něm zaměstnavatel chtít, aby podepsal papír, že firemní oblečení s logem má jen půjčené a nesmí ho poškodit, jinak bude platit cenou částku? Částka za triko 800 kč se mi zdá přemrštěná, boty 2500 kč a svetr 1500 kč. Není možné nosit své oblečení ve stejné barvě jako je firemní, protože na něm údajně není logo. Je tohle běžný postup? Jak se řeší,když je oblečení oprané a zaměstnanec odchází z práce. V předchozím zaměstnání firemní oblečení nebylo a povinné bylo pouze chodit v černých kalhotech a bílé košili. Díky
Dobrý den,
do takové práce bych nerad chodil, když bych při výkonu práce si natrhl kalhoty a měl bych za to platit. Nejraději bych jim dal podepst na oplátku papír, že se mi zaručují, že nemůže v pracovní době dojít k poškození těch zapůjčených věcí. A pokud k tomu dojde, s omluvou, že nemohli dodržet ten závazek, vám vydají nový díl a zaplatí vám odškodné.
Z principu vám podepsat mohou dát cokoliv a je na vaší dobré vůli na co přistoupíte. Pokud se zavážete, že kazdé ráno budete líba části těl nadřízených, tak pak při opakovaném nedodržování závazku vám budou moci dát výpověď.
Tak ono bude taky jiné riziko poškození pracovního oděvu u dělníka v obrobně a jiné u prodavačky nebo obchodního zástupce...
A já bych zase nerad chodil do práce tam, kde bych musel mít každé uprdnutí písemně potvrzené, podepsané a orazítkované před dvěma svědky
Sebodko
Pro tazatele.Je to absolutně v pořádku.Neřešte s odpuštěním blbosti a buďte rád,že jste oblečení dostal.(Bez urážky).
A co když ho roztrhne? Omylem, o něco se zadrhne tričko/košile/bunda. Nebo slítne a na kalhotech (na koleni) to bude znát? Bude platit?
pokud zaměstnavatel chce, abych nosil pracovní oděv, tak mi ho musí dát. mám dokonce i přesně určené, jak ho mám prát a rozhodně se nevrací. to i ta naše firma tohle řeší profesionálněji a pracovní oděv dá každému ihned při nástupu a i když ve zkušebce odejde, tak ho zpět nechce (spíš na to každý kašle). ceny přemrštěné být nemusí.když to vezmu, tak civilní boty jsem nikdy snad levnější neměl, stejně tak triko atd. mrkněte na ceny pěkných prac.bot, jsou tam ceny i přes pět tisíc.
A naopak. U nás je zase pracovní oděv majetek zaměstnavatele, který zajišťuje praní a opravy, a po ukončení životnosti nebo prac. poměru se oděv samozřejmě vrací (i opotřebený). A firma výslovně nedovoluje být ve firemních montérkách s logem jinde než v práci (protože zaměstnanec ve firemních montérkách je vizitka firmy).
K dotazu: ano, je to normální, poškozením se zřejmě myslí třeba poškození z nedbalosti, ne běžné opotřebení. A jak píše sebod, k slušným se chováme slušně.
tomu věřím, proto je v majetku firmy, protože Vám ho vypere a event.opraví. každopádně jsou montérky vizitkou firmy. na zákazníka to působí úplně jinak, než firma, kde pobíhá kde kdo jak chce a zároveň nedodržuje BOZP.
Nikdy sem zadne firmeni obleceni nemel, tak se zeptam, pro nekoho mozna hloupe.
Pises o monterkach. V pripade monterek si umim predstavit, ze muze dojit k jejich poskozeni celkem lehce i pri plneni beznych pracovnich ukolu. Od toho konec koncu monterky jsou - aby trpely misto Tebe. Jak to pak jde dohromady s tim, na co se pta tazatel: nesmí ho poškodit
Kde je jakakoliv zaruka, ze pokud na papire, ktery se po mne chce podepsat je tato veta, ze i nevyhnutelne poskozeni kvuli bezne pracovni cinnosti po mne nebude chtit zamestnavatel uhradit?
A ze se tim mysli mozna to nebo ono a ze v pripade slusneho chovani atd., to je sice hezke, ale co je psano, to je dano.
Zkratka mi v tom schazi logika. Kdyz nosim svoje, klidne si ho muzu znicit a kazdemu je to jedno. Kdyz budu chtit nosit erar, ok, ale kdyz ho znicim, tak zacvakam. Ale kdyz po mne nekdo vyzaduje nosit erar, jak po mne muze chtit nahradu pripadne skody?
axus. Přeci když SVOJE monterky poškodíš natolik, že budou nenositelné, tak si budeš muset koupit další. Také je uhradíš. Těžko se dá sepsat "spravedlivá" smlouva pro obě strany. Vždy to bude o slušnosti na jedné či druhé straně.
Ty se na to díváš z pohledu zaměstnance, já z pohledu zaměstnavatele. Byli zaměstanci, kteří monterky měli po půl roce jako nové a byli tací, co je měli do měsíce zničený. Zajímavé je, že ti zaměstnanci, co je měli v pořádku, jsme měli ve firmě několik let a ti, co je dorvali během jednoho dne skončili v práci během měsíce.
No mne ze se jenom zda, ze zamestnanec zde taha za o poradne kratsi kus provazu. Pokud je pouze nejak fadne napsano, ze se v pripade poskozeni hradi, pak je ciste na libovuli zamestnavatele, co si pod tim vylozi.
A predpokladam, ze tomu tak je, pac kdyby to bylo detailne specifikovano, pak by zde ten dotaz asi vubec nevznikl.
axus. Tak ať se jde tazatel optat jiných zaměstnanců, co kdy dostali k úhradě za poškození oblečení. Těžko tady vyřešíme, co si konkrétní zaměstnavatel už nechá zaplatit. A jestli to je pro někoho takový nepřekonatelný problém (myslím mít odpovědnost za cizí majetek - tady třeba oděv), tak ať do takové práce nenastupuje.
Také jsem nikdy neměla firemní oblečení. Ale kdybych pracovala manuálně, určitě bych si na takovou činnost nekupovala trička za 800 Kč apod. Tedy bych si třeba koupila nové, avšak stálo by pár korun.
ildiko. My jsme řidičům dávali firemní monterky - kombinézu. Normální v obchodě v té době by za cca 200 Kč, nás jedny vyšly na 2000. Byly nesrovnatelně kvalitní, jak ty kupované , a chlapům náramně slušeli.
U nás, pokud je to běžné opotřebení nebo poškození, ke kterému mohlo dojít při práci, tak se to opravdu neřeší. Když jde dělník kolem regálu s plechem, zavadí o hranu a roztrhne rukáv, řekne to mistrovi a dostane novou blůzu. Když se mu to ale stane pětkrát do týdne nebo když si dělník udělá z montérek "letní úpravu", ustřihne rukávy, z kalhot udělá šortky, tak už má problém. Neřekl bych, že je to na libovůli, spíš na individuálním posouzení. A asi by se nedala napsat smlouva, která by řešila úplně všechny možné situace, které mohou nastat.
Jasny. To zni rozumne.
Jen se zamyslim nad tim, ze jako existuje pako zamestnanec, ktery si ustrihne nohavice, muze exitovat i pako zamestnavatel, ktery se bude hojit na kazde uvolnene niti.
Ale jak rikam. Nikdy sem firemni nenosil, takze z praxe soudit nemuzu. Jen co me napadlo.
Zákoník práce žádný "vytýkací dopis" nezná a není pravda, že za tři "vytýkací dopisy" hrozí "vyhazov"!
Uváděné částky jsou opravdu vysoké. Z dosavadních odpovědí těch, kteří někdy firemní oblečení měli, je jasné, že každá firma si stanovuje vlastní pravidla. Proto bych se na podrobnosti ptala stávajících zaměstnanců.
Sama bych zvažovala, jak snadné je oblečení poškodit. Daleko více příležitostí je ve skladu než za kancelářským stolem. A napadá mě ještě jedna možnost. Že se zaměstnavatel přehnanými částkami začal bránit častému fasování nového oblečení. Dcera v době studií jezdila na brigády do ciziny. Dostávala od firmy překrásná pracovní trička (zdarma, pravda). Ale tak pěkná, že jsem je ještě nedávno měla mezi běžným oblečením.
Když tu čtu příspěvky/odpovědi, žasnu nad tím, jaké roztodivné problémy mohou vyvstat v souvislosti s přidělováním pracovních oděvů pro zaměstnance. U ČD to řeší závazný služební předpis, který stanoví nároky jednotlivých profesí . Zaměstnanec obdrží každoročně určitou "sumu" bodů a za ně si objedná v podnikové prodejně výbavu podle svých potřeb.Jednotlivé profese mají přesně určeno, které oděvní součásti si mohou objednat a také jejich "vynášecí" dobu (po této době se stanou majetkem zaměstnance - pokud prac. poměr skončí, musí být "nevynošená" výstroj vrácena, nebo část ceny uhrazena). Zaměstnanec má povinnost užívat ve službě výlučně přidělenou výbavu, jakýkoliv civilní oděv, nebo jeho součásti předpis zakazuje. Jasné, jednoduché. ( Jediný problém jsem měl, když jsem si zapomněl včas objednat- body mi propadly ).
Nemůžete dobrovolně podepsat kdejakou hloupost. V práci může dojít k ledasčemu a budete pak platit poškozené oblečení? To je jen finta, jak po vás chtít bezvadné oblečení na váš úkor. Mimochodem takový požadavek zaměstnavatele jsem nikde neviděl a ani jsem o tom neslyšel. Asi proto, že je to hloupost.
Něco mi připadá normální (povinnost nosit firemní oblečení), něco jako pojistka zaměstnavatele proti úmyslnému poškozování oblečení zaměstnanci nebo zcela nešetrnému zacházení (např. čištění stroje montérkami, protože zrovna byly po ruce místo hadru, apod.). Do takové práce bych celkem klidně nastoupil a extrémní výstřednosti bych nečekal. Kdyby nakonec opravdu k něčemu došlo (např. nechtěné natržení) a byl bych nucen to nahradit, tak bych holt získal za x*100 Kč zkušenost, že dotyčný zaměstnavatel je -...-, a dal bych výpověď. Peníze za případnou náhradu by mě nepoložily, možnost dobrého zaměstnání (pokud se jedná o dobré zaměstnání) počáteční nejistotu bohatě vyvažuje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.