Nejste přihlášen/a.
Zajímalo by mě, když je někdo registrován na Úřadu práce, a stane se mu, že ho postihne mozková mrtvice, pravděpodobně již nebude schopen práce, zda může po roce dostat invalidní důchod? Z čeho se počítá, když už je na pracáku víc, jak půl roku?Nebere ani nemocenskou...Stalo se to manželovi mé kamarádky, a zatím neměla sílu se na to někde na úřadech ptát...je na tom psychicky špatně i ona...Děkuji za zkušenosti a rady.
Invalidní důchod dostane, nevím jestli kvůli mrtvici, záleží na rozsahu postižení. Byla jsem taky na pracáku, delší dobu, pak přišla operace páteře, jenom jsem musela na sociálku donést všechny možné doklady od mých 18 let, kde jsem pracovala, atd. Když něco chybělo, třeba jsem pracovala v jedné firmě, která už dávno není, nedala mi zápočtový list, nevadilo.
1) začít shánět doklady o uplynulých zaměstnáních - nejlépe si požádat o celkový výpis odpracovaných let (na příslušné Správě sociálního zabezpečení). Měl by mít odpracováno "X" let z posledních "Y" let (orientačně myslím 5 z posledních 10 let - ale liší se to podle věku)
2) lékařská komise musí potvrdit, že jeho schopnost pracovat poklesla o "Z" % (orientačně myslím alespoň o 33-65% pro částečný invalidní důchod a o 66-100% pro plný)
Přesné hodnoty X, Y, Z jsou v zákonech a mohou se lišit podle věku postiženého i podle jeho postižení (pak bude přidělen částečný nebo plný invalidní důchod).
Na každé sociálce je informační oddělení, kde vám poradí nejpřesněji a nejsprávněji. Poradí i někteří z rozumných lékařů.
V každém případě neotálet, protože tím se zbytečně šidíte o tu dobu "X"!
(pokud by odpracoval jen a pouze těch prvních 5, z 10 posledních let, a pak druhých 5 let už nepracoval - tak letos tu podmínku "5 z 10" splní - ale pokud bude další 1 rok nečinně čekat, tak mu logicky příští rok vyjde, že z posledních 10 už má odpracované jenom 4 roky... = problém)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.