Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
jistě jste to už sami zažili, někam přijdete, prostředí je takové, že nevíte, zda si tykat nebo vykat. Například se v práci potkáte s kolegou, vidíte se poprvé, oba jste stejně staří, cca 30 let, ale neznáte se. Je vám hloupé stejně starému mladému klukovi říct "Dobrý den," a nevíte, jaký neutrální pozdrav použít. Máte někdo nějaké rady, jak nevykat ani netykat?
Děkuji
Pozdravem "servus" se dříve zdravívali dobří kamrádi, něco jako dnes ahoj. Není to neutrální. A vlastně to zmamená otrok, přeneseně služebník.
Znám i pozdrav "servitore" - služebníček. Zdravíval tak můj strýc, veselý a společenský člověk, takový bavič. Pozdravem servitore vnášel do společnosti dobrou náladu. Ale také to není neutrální. Občas se někdo zeptal, co to vlastně má ten Viktor dělat .
Máme o hodně mladší sousedy, když jsem já i soused na zahrádce, někdy třeba ani o něm nevím´...hned zavolá "DOBREJ"...řekne to přátelsky, není to formální, je to takový milý pozdrav, hlavně nedělá, ´že mne nevidí, slušnosti je učiněno za dost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.