Nejste přihlášen/a.
Zdravím.
Chtěl bych se poradit, jak je to s kontrolami zavazadel na letištích při mezinárodních letech, resp. co vše si mohu vzít do zahraničí. Nejsem žádný světoběžník, do zahraničí necestuji vůbec a ani teď nemám v plánu nikam vycestovat, jen mě to zajímá. Pokud by se našel někdo, koho by neobtěžovalo mi odpovědět, byl bych rád.
Nepochybuji o tom, že střelnou zbraň si jen tak (ve všech případech) vzít nemohu, ale co třeba boxer, pepřový sprej, teleskopický obušek, (potencionálně k tvorbě drog zneužitelné) léky nebo záznamová zařízení (diktafony, fotoaparáty, kamery)? Za jakých okolností se stává (pokud se to stává), že budu nucen zavazadlo otevřít, abych vyvrátil podezření? Třeba umělá vagína může na magnetické rezonanci nebo rentgenu vypadat jako droga. Pro zavazadlo do prostoru pro cestující asi budou přísnější pravidla než pro to do zavazadlového prostoru, že? A bývá to i tak, že pravidla jsou jiná pro každý ze směrů cesty (že bych si třeba něco odvezl, ale už si to nemohl dovézt zpátky)?
Jde mi hlavně o obecné informace, nevztahující se ke konkrétní destinaci, a o informaci, co je v těchto otázkách autoritativním zdrojem pravidel (česká legislativa, mezinárodní legislativa, přepravní řády leteckých společností).
Děkuji.
Příklad: Návštěvníci Nového Zélandu vyprávěli, jak jim kontrolovali trekové vybavení: např bláto na botách (z mezipřistání v Pekingu) - nesmí být, boty jim umyli a usušili - tak se bojí dovozu mikroorganizmů. Podobných zemí s pravidly je víc, stejně je to s vývozem: Orchidej - i semena - (a pod.) se zabavuje. Kapalina (nápoj) na palubu se limituje, případně nepovoluje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.