Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ukončení HPP a dovolená

Od: mrkvixa odpovědí: 5 změna:
Ahoj dne 31.3. mi končí zkušební doba a ja dal výpověď takže mám vše už na papíru a na výplatní pásce jsem našel že mám nárok na 10 dní dovolené. Myslíte že když jim zitra řeknu že příští tyden si vezmu dovolenou tak mi vyhoví? Vlastně az do pátku toho 31.3 kdy mi to končí. Projde to? Jak to bude placené?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Čerpání dovolené určuje zaměstnavatel, takže nestačí oznámit, že si berete dovolenou. Na tom se musíte se zaměstnavatelem dohodnout, ale zaměstnavatel Vám to umožnit nemusí. Ve zkušební době se nejedná o výpověď, ale o zrušení pracovního poměru ve zkušební době.

doplněno 23.03.17 23:26:

Může se stát, že Vás zaměstnavatel bude v práci potřebovat, nemá za Vás náhradu a dovolenou Vám zkrátka nedá. Při skončení prac. poměru Vám nevyčerpanou dovolenou pak třeba raději proplatí s poslední mzdou.

doplněno 23.03.17 23:29:

Na výplatní pásce je zřejmě chyba v počtu dní na které máte nárok..

mrkvixa
hodnocení

No tak když mám nárok na 10 dní i to že to mám napsané na vyplatnici tak nevím proč by měli nějak blblat?
iz*

Údaj na výplatní pásce se nastavil při nástupu, znovu se upraví až při poslední výplatě. Jestli jste nastoupil 1. ledna 2017, budete mít nárok na 2 nebo 3 dvanáctiny roční výměry dovolené.

Při výměře 20 dnů by šlo o 3 dny (nebo 5 dnů) dovolené, při výměře 25 dnů byste měl nárok na 4 dny (nebo 6 dnů) dovolené. Údaje v závorce v případě, že byste odpracoval alespoň 60 pracovních směn.

Na údaj z výplatní pásky nemůžete stoprocentně spoléhat, protože účetní ještě nemusela obdržet informaci o tom, že končíte. [Nevěříte-li nám, ověřte si to v zákoníku práce.]

hodnocení

0x

mysím že za odpracovany měsíc to vychází na 1,5 dne dovolené

iz*
hodnocení

0x

Ve zkušebním době nejde o výpověď, ale o zrušení pracovního poměru. 31. března končí zkušební doba, tzn., že jste pravděpodobně nastoupil 1. ledna.

Nárok na poměrnou část dovolené vzniká až po odpracování 60 pracovních směn, do té doby je nárok jen na jednu dvanáctinu výměry za každých odpracovaných 21 směn.

Čerpání dovolené určuje zaměstnavatel → čerpání mu nestačí oznámit. O poskytnutí dovolené musíte písemně požádat a čerpat ji mlžete až po schválení zaměstnavatelem. Bude-li Vás zaměstnavatel potřebovat v práci, nemusí Vám před skončením čerpání umožnit. Nevyčerpanou dovolenou by pak proplatil po skončení zaměstnání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]