Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zemřela mi šéfová během mateřské

Od: elisa* odpovědí: 5 změna:

Jsem na rodičovské dovolené. V srpnu se mi narodí další dítě. Loni však zemřela moje šéfová v práci a firma nefunguje. Není, kdo by ji vedl, ani kdo by tam pracoval. Příbuzní přestali platit i účetní, takže už s firmou nespolupracuje. Firma ještě zrušena nebyla. Budu mít vůbec nárok na mateřskou? Jak to bude? Na koho se mám obrátit? Díky za info!

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

1x

Obraťte se na úřad práce. Ti by Vám měli vyplácet mateřskou za zrušenou firmu.

Mateřskou snad vyplácí úřad práce tak jako tak, jediný problém je, že p ozrušení firmy se nebudete mít kam vrátit.

elisa*
hodnocení

No platí ji stát, ale nějak z odvodů, které platí ten zaměstnavatel během let, kdy jsem tam pracovala, ne? A když už nic neplatí rok, tak jsem se bála, jestli vůbec budu mít na něco nárok.

sebod*

Tak přihlášená na pojištění asi jste. To, že zaměstnavatel za Vás neodvádí žádné odvody na to vliv nemá.

iz*
hodnocení

0x

Smrt nadřízené ("šéfové") neznamená automaticky konec zaměstnání. Úmrtí zaměstnavatele by byla jiná situace, tam by mohlo jít i o ukončení zaměstnání (bez bližších informací nelze posoudit).

Mateřskou (MD) a rodičovskou (RD) dovolenou poskytuje zaměstnavatel zaměstnaným matkám/rodičům → jde o volno na péči o dítě. Jestli zaměstnání skončilo, skončila i Vaše RD.

Zkuste se obrátit na ČSSZ v místě sídla zaměstnavatele a zjistit, jestli Vás zaměstnavatel odhlásil, případně jak Vás mají vedenu. Další krok by byl obrátit se na příbuzné (dědice) zaměstnavatele, zjistit co a jak.

_____

Nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM, dávka nemocenského pojištění, vyplácí ČSSZ) byste měla v případě, že stále trvá původní zaměstnání.

Jestli zaměstnání skončilo, budete mít od porodu nárok na rodičovský příspěvek (RP, sociální dávka, vyplácí úřad práce).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]