Nejste přihlášen/a.
Jsem na rodičovské dovolené. V srpnu se mi narodí další dítě. Loni však zemřela moje šéfová v práci a firma nefunguje. Není, kdo by ji vedl, ani kdo by tam pracoval. Příbuzní přestali platit i účetní, takže už s firmou nespolupracuje. Firma ještě zrušena nebyla. Budu mít vůbec nárok na mateřskou? Jak to bude? Na koho se mám obrátit? Díky za info!
Mateřskou snad vyplácí úřad práce tak jako tak, jediný problém je, že p ozrušení firmy se nebudete mít kam vrátit.
No platí ji stát, ale nějak z odvodů, které platí ten zaměstnavatel během let, kdy jsem tam pracovala, ne? A když už nic neplatí rok, tak jsem se bála, jestli vůbec budu mít na něco nárok.
Smrt nadřízené ("šéfové") neznamená automaticky konec zaměstnání. Úmrtí zaměstnavatele by byla jiná situace, tam by mohlo jít i o ukončení zaměstnání (bez bližších informací nelze posoudit).
Mateřskou (MD) a rodičovskou (RD) dovolenou poskytuje zaměstnavatel zaměstnaným matkám/rodičům → jde o volno na péči o dítě. Jestli zaměstnání skončilo, skončila i Vaše RD.
Zkuste se obrátit na ČSSZ v místě sídla zaměstnavatele a zjistit, jestli Vás zaměstnavatel odhlásil, případně jak Vás mají vedenu. Další krok by byl obrátit se na příbuzné (dědice) zaměstnavatele, zjistit co a jak.
_____
Nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM, dávka nemocenského pojištění, vyplácí ČSSZ) byste měla v případě, že stále trvá původní zaměstnání.
Jestli zaměstnání skončilo, budete mít od porodu nárok na rodičovský příspěvek (RP, sociální dávka, vyplácí úřad práce).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.