Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověď daná zaměstnancem

Od: mjso® odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

prosím, je z hlediska podpory v nezaměstnanosti dát u zaměstnavatele dvouměsíční výpověď nebo dohodou? Zaměstnavatel mi vyjde vstříc v obou případech.

Nebude dohoda na ÚP důvodem pro neposkytnutí podpory? Děkuji.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

" Výpověď dohodou"ani "dvouměsíční výpověď"neexistuje. V případě rozvázání pracovního poměru dohodou skončí zaměstnání dnem uvedeným v písemné dohodě. Dohodu nelze uzavřít bez souhlasu obou stran.

Případně jde o výpověď (zaměstnání skončí uplynutím výpovědní doby, která podle zákoníku práce činí dva měsíce, ale v pracovní smlouvě mohla být sjednána delší).

Z hlediska nároku na podporu v nezaměstnanosti je úplně jedno, který způsob ukončení zaměstnání zvolíte. Důležitý je důvod skončení zaměstnání uvedený v písemné dohodě nebo ve výpovědi.

Skončí-li zaměstnání z vážného důvodu, budete mít nárok na podporu ve standardní výši. Pokud v dohodě nebo výpovědi nebude uveden žádný důvod, nebo pokud zaměstnání skončíte bez uvedení důvodu, budete mít nárok na podporu (splníte-li všechny podmínky), ale ta se bude po celou podpůrčí dobu krátit na 45 %.

hodnocení

Děkuji moc za odpověď. Samozřejmě, že formy výpovědi jsem tady uvedla

zkráceně. Je to tak, jak píšete a já to vím.

Počítám s přechodnou podpůrčí dobou u mě již od prvního měsíce ve výší 45%.

Jen jsem nevěděla jestli alespoň těch 45% při uzavření oboustranné d o h o d y,

(která bude též dvouměsíční).

iz*

Neuvedla jste formy výpovědi, ale formu ukončení zaměstnání. Navíc zaměňujete dohodu o rozvázání pracovního poměru, což není výpověď (jde o oboustrannou dohodu), s výpovědí.

Dohoda ani výpověď nejsou dvouměsíční. Dvouměsíční může být výpovědní doba, nikoliv výpověď nebo dohoda. Proto jsem to uvedla na pravou míru.

Než pokročíme dál: Co přesně (ať se nemusím dohadovat) míníte větou "Počítám s přechodnou podpůrčí dobou"?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]