Nejste přihlášen/a.
Soused chce postavit mezi našimi sousedícími pozemky nový nevkusný betonový plot.Mohu se bránit?
Potřebuje soused můj souhlas ke stavbě nového plotu?
Abych odpověděl, tak ano, potřebuje tvůj souhlas. Ale to neznamená, že mu tím zabráníš ve stavbě. Souhlas potřebuje za předpokladu, že to bude řešit jen ohláškou. Pokud mu odmítneš dát souhlas, tak to může řešit žádostí o povolení od stavebního úřadu a tam je vysoká pravděpodobnost, že mu v tom stejně nezamezíš, protože to, že se tobě něco nelíbí, není relevantní argument pro řízení na stavebním úřadu.
Jinak, takovýho souseda ti závidím a bral bych ho všema deseti. Kolem mě jsou všude neschopný dršgrešle, který budou mít radši neoplocenej pozemek, jen aby to nemuseli platit. Takže jsem si musel všechno platit sám. Ty to budeš mít zadarmo, ještě s tím, že budeš mít soukromí a nechceš to. Měl by sis toho vážit. Ale to je jen můj názor.
Jaktože s tím nic neudělá? Soused je přece účastníkem řízení prakticky vždycky. Samozřejmě, že by nestačilo "nelíbí" musel by to zdůvodnit, že to stíní nebo tak něco.
A co s tím udělá? Sám potvrzuješ, že "nelíbí" nestačí. Kdyby měl nějakej pádnej argument, tak by ho tazatel uvedl. Každej tady chce totiž utvrdit ve svojí pravdě, což je přirozený. Proto si myslím, že v tomhle případě není žádnej opodstatněnej důvod, aby tam ten plot nestál. Kdyby ten plot měl mít třeba tři metry a nemouštěl tazateli světlo do okna, tak by to byl argument, ale jinak si opravdu nedovedu představit, co by musel mít za důvody. Se sousedama jsou někdy problémy a často je to jen o tom, že prostě nechtějí, aby si někdo něco vybudoval. Prostě jen tak, aby sousedovi překazili plány. Netvrdím, že je to případ tazatele, chci jen říct s jakými případy se na stavebním úřadě často musí vypořádat. A kolikrát sousedi skončí i u soudu a přitom jde jen o blbost. Kdyby za mnou soused přišel, že si chce postavit betonovej plot, tak bych mu souhlas normálně dal, pokud by to fakt neměla být třeba třímetrová obluda přímo před oknem. Tohle jsou věci, který sousedský vztahy poznamenají a přijde mi fakt malicherný, když někomu vadí, že si soused chce postavit plot, pergolu, skleník nebo dětskej skákací hrad. Pokud to má na svým pozemku, tak ať si dělá co chce. I kdybych tam měl záhony, tak bych je možná i posunul, stejně je to pro tu půdu lepší, když se nechá odpočinout. Kdyby tam ten soused pořádal technopárty, tak je jasný, že bude každej bojovat, ale opravdu si nedokážu představit, jak by mě mohl obtěžovat plot stojící na vedlejším pozemku. Dospělí jsou někdy horší, jak malý děti.
v okolí je několik sousedů s betonovými ploty - vypadá to jako věznice... naštěstí my máme sousedku s normálním pletivem - resp. pletivo jsem zaplatil a usadil já dřív, než ona mohla mít nápady o betonu... a byla ráda.
Jediný argument proti oplocení může být zahrádka se zeleninou - díky stínu nebude zelenina růst tak dobře ...
Pozitiva - na váš pozemek bude méně foukat, budete mít i vy větší soukromí, v případě mrazů může být tento plot záchranou pro vaši zahrádku...
Rozhádaní sousedi je největší zlo bydlení - to zlo jde do generací, děti vašich dětí budou vědět, že sousedovic prapradědeček byl kretén... a budou se tak chovat k sobě všichni.
Domluvte se po dobrém !
Drátěný plot bez podezdívky se staví většinou na hranici ale když se udělá podezdívka s plotem, měla by být na pozemku koho plot je.
Nově by měla odpadnout i povinnost hlásit úřadům stavbu plotu, pokud ta nepřesáhne výškou 2 metry. Nyní potřebujete buď územní rozhodnutí nebo souhlas sousedů, aby vám stavební úřad mohl vydat územní souhlas. Ohlašovací povinnost v souvislosti se stavbou plotu zůstane zachována, pokud bude sousedit s veřejným pozemkem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.