Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vystavovat EET účtenky?

Od: milibo odpovědí: 5 změna:

Zdravím,

prodávám zboží přes Aukro , v 99 % je to platba předem na účet či dobírka , kdy platba jde také na podnikatelský účet , to evidovat nemusím , ale občas cca 1 za měsíc se mi stane , že nakupuje někdo , kdo bydlí blízko a chce si to vyzvednout osobně. Dnes jsem byl tedy na FÚ , kde jsem dostal Autentizační kod , zaregistroval jsem se na stránkách finanční správy , zaregistroval provozovnu , ale nevím , kde to mohu evidovat , nikde jsem to nenašel. Paní na FÚ říkala , že mi ten kod vyjede normálně z tiskárny na A4 , že to je zdarma , když to mám v takto malém.

A ještě jedna otázka. Mám zřízenou provozovnu , kdy tam mám napsané Otevírací doba : po domluvě na tel.: xxx xxx xxx , to je dle živnostáku v pořádku , mám to klasicky doma , není to nějaký obchod , ale pro osobní odběr to prý musím mít zřízený , ale ted mi jde o to , že jsem dostal na FÚ ještě tu poučku , kde je napsané , že Podle zákona o evidenci tržeb jsem povinen ... atd , ale nevím , kam ji mám dát , prý musím být na viditelném místě , mám ji dát klasicky na branku k iču , nebo pokaždé , když si bude chtít někdo přijet , tak to dát na stůl do jídelny , kde bude přebírat zboží. Mock děkuji za rdy , pořád v tom tápu ...

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mytrix*
hodnocení

0x

K samotné evidenci EET potřebujete mít nějaký software, který to umí. Předpokládám, že vystavujete nějaké faktury, tak by to měl umět daná program. Pokud neumí, můžete se podívat například na Pohodu nebo Money, které to umí.

Co se týče informační povinnosti, tak obojí je možné. Zákon jen říká, že musíte viditelně mít tuto informaci někde uvedenou. Jestli to dáte na vchodové dvěře nebo na stůl, je už jedno.

mot
hodnocení

0x
zkuste neco jako kasafik na stitky. popr jine free programy.
jinak se obavam, ze kontrola by se netvarila, ze si vodite zakazniky do kuchyne. predpokladam, ze ji nemate zkolaudovanou jako provozovnu.
jako nejlepsi mi prijde zrusit osobni odber, popr jen platbu predem...
milibo
hodnocení

Děkuji za rady. Paní na ŽÚ říkala , že to nemusí být specální prostor pro provozovnu , ale pokud prý nabízím osobní odběry , tak o tak musim mít , že kdyby byla kontrola a přijeli si pro zboží ke mne a já neměl provozovnu , tak by mohli dát pokutu. Poradte tedy , mohu to takto nechat? Aby z toho nakonec nebylo ještě více problémů než kdybych to prodával bez provozovny. Na branku jsem dal cedulku klasicky , jméno , příjmení , adresa , IČ , potom otevírací doba po dohodě na tel xxx xxx xxx , zodpovědná osoba ... a dolu uryvek o evidenci tržeb , tak sand to takto stačí.

Ještě k tomu úryvku o evidenci tržeb , prý má být na viditelném místě , dáh to tedy takto na branku , ale mám to ještě někam psát , když si budou přebírat zoží uvnitř doma?

mp*

Rychle to čtěte, protože asi budu brzy smazán, za porušení pravidel zdejší poradny. Ale můj názor je, že toto nikdy nikdo nedokáže zkontrolovat. Oni mají teď jenom dost práce fyzicky zkontrolovat cca 160000 živnostníků a příští rok, když to špatně dopadne, tak dalších 500000 řemeslníků. Výsledek bude jasný. Už Vám nikdo nic neopraví. Nic nepostaví. Jen velké firmy za velké peníze. To by muselo být desetkrát víc kontrolorů - úředníků. No řekněte, není lepší jít něco pořádného dělat? Tak jdu vymýšlet jidelníček na Víkend. Samozřejmně na tom něco vydělám, ale podle mně na tom vydělají i moji hosté. Budou mít čistou frituru, čerstvé masíčko a osobní přístup obsluhy (žena a syn). Někdo to ocení, někdo ne. Rozhodně mojí hospodu na nějakých vyhledavačích nenajdete. To si musíte vyhledat sami.

doplněno 21.03.17 20:44:

Docela mně děsí, kolik lidí dokáže fandit Babišovi. Osobně ho uznávám - všechna čest - je mezi 1000 nejbohatších lidí na světě (ověřeno). Ale že se u nás cpe do politiky? To mně nedává smysl. Že vsadil na ty nejnižší pudy v lidech docela chápu. To dělá dneska kdekdo. Ale dál?

doplněno 21.03.17 20:48:

Takovýho Kelnera nikdo nikdy z nás běžných lidí neviděl. To bude asi paní Columbová.

hodnocení

0x

Platby přes PayU nemáte? To jste se nechal registrovat kvůli jednomu osobnímu převzetí měsíčně?

Proč tedy nedáte osobní odběr po platbě předem na účet- samozřejmě bez poštovného, ten by EET nepodléhal. Zbytečně bych to nekomplikovala.

Také prodávám na Aukru, dobírky nemám, PayU jsem nechala deaktivovat, EET se na mě tudíž nevztahuje, platby mám pouze převodem. Lidi s tím vůbec nemají problém, obrat neklesl. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]