Ahoj, mam takovy dotaz. Je mi 14 a nosim rovnatka nahore. Dolni by mi meli dat za nedlouho. Asi pred dvema dny me zacala bolet dasen dole uplne vzadu dole uplne vzadu u posledniho zubu. Jeste nemam osmicky, teprv nedavno mi vyrostly sedmicky, takze zuby moudrosti by to byt opravdu nemeli. Dasen je okolo zubu otekla a boli pri polykani. Zub je v poradku neboli nekyve se ani tam neni kaz jen ta dasen. Tak jsem se chtela zeptat, jestli nekdo nevi, co by to mohlo byt. Taky jsem si na jedne stolicce dole nasla maly hnedy flicek, na povrchu lehce ale nic neboli tak se bojim aby to nebyl kaz... Mam ze zubaru docela respekt a jako mala jsem mela hodne kazu z duvodu maleho oblouku=malo mezer mezi zuby. Ted mam rovnatka a zuby si peclive cistim, pecliva jsem byla uz pred nasazenim rovnatek, nechtela jsem mit plnou pusu plomb chtela jsem zdrave zuby bohuzel at se snazim jak se snazim, vzdycky se nejaky najde. Ted ale na stalych zubech zatim zadny kaz nemam, to bylo jen na tech mlecnych. Uvedomuji si ze druhe zuby budu mit az do konce zivota a tak si na ne davam pozor, mam na ne 4 kartacky (normalni od Curaprox s drazkou na zuby s rovnatky, uzsi primo na rovnatka, single kartacek a maly mezizubni), pouzivam zubni nit, ustni vodu, zvykacky bez cukru a fluoridovy gel na zuby Elmex gelee. Zuby cistim min. 2x denne a kdyz nejsem ve skole a mam cas cistim i casteji... Tak kdyby mel nekdo radu jak se jeste jinak ucinne chranit pred kazy a jinymi problemy a meli odpovedi na me predchozi otazky byla bych moc rada za odpovedi
A nemáš tu dáseň otlačenou od rovnátek? Musíš se zeptat zubaře. Jinak není pravda, co nedávno vysílali v TV, že člověk nemůže mít kazy, když se o zuby poctivě stará. Je totiž stará pravda, že každý zub souvisí s nějakou oblastí v těle a pokud máš např dlouhodobé potíže s některým orgánem, většinou se to i odrazí na konkrétních zubech, náležejícím k tomuto orgánu. Mohu potvrdit z vlastní zkušenosti. Po odoperování nemocné části, problémy se zuby ustaly.
emm1324
No rovnatka mam nahore a dasen boli dole... Tak jeste par dni pockam a pak se uvidi... Jinak, s kazem pujdu radsi co nejdriv, i kdyz se mi dobrovolne nechce, nechci mit ten kaz 2krat tak velky az tam pujdu na kontrolu... Zkusim jeste pouzit ten fluoridovy gel, pokud je kaz na pocatku sveho puvodu je mozne ze by se zub mohl se zvysenim davky fluoridu remineralizovat... Uvidim, kazdopadne dekuju za snahu pomoci
vykuk*
Nemáte seznam těch vazeb orgánů/částí těla a jednotlivých zubů?
Já bych si je všechny nechal amputovat a měl bych zářivý chrup až do smrti.
Ve 14 letech už bys měla vědět, že na první odpověď nedokáže bez řádného vyšetření nikdo odpovědět. A přes internet se – jak už bys také měla vědět – vyšetření provést nedá.
Účinná ochrana před zubním kazem je správně a pravidelně prováděná ústní hygiena.
Nejpřirozenější vysvětlení by mohlo být, že se začíná prořezávat osmička. Aniž bych chtěl strašit, od toho může bolet dáseň až k pantu a v krku mít pocit jak při angíně. Někomu zas osmičky rostou bez problémů. Ale posoudit ten problém musí doktor.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.