Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nosit brýle?

Od: mila2 odpovědí: 9 změna:

Dobrý den.
Dostal jsem brýle na dálku -0,25D -0,50D.
Otázka zní jestli je mám nosit i na blízko(PC,...atd.) jelikož mi řekla doktorka že jo tak jsem z toho zmatený když jsou přece na dálku.
Já bych je chtěl nosit i ven jelikož rozdíly jsou znatelné a vidím o dost lépe(zjistil jsem že jsem viděl dost blbě) dokonce mi je bez nich i trochu špatně a bolí mě hlava ale máma říkala že nám doktorka řekla že to nemusím nosit prej ne ale Dr. neřekla že nemůžu a potom mi máma říkala že krátkozrakosti několik druhů a jen u některých se prej nosí brýle napořád, jsem se pořádně zasmál.
Tak jak tedy? A ještě bych měl dotaz jak se zrak bude vyvíjet,je mi 14 a cca. před 2 roky jsem dostal své první brýle ale ty byli tak slabé že byla docela blbost je kupovat.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

2x

Nosím brýle celý život. I tyto máme slabé a tak pokud vám to nebude vadit, klidně je noste stále, raděj bych je ale měla na nose jen v době co je nutně potřebuji, oči budou zbytečně lenivět. Do 50 let jsem s brýlemi na dálku i četla bez problémů, dnes na blízko vidím perfektně ale bez brýlí. Brýle používám jen na TV a venku. Od děcka jsem měla 2 a 3 dioptrie. Cvičte oční gymnastiku, to jak se bude váš zrak vyvíjet neví nikdo.

hodnocení

1x

Já teda nevím ale pokud jsou brýle na DÁLKU tak se nosí-měli nosit jen na dálku a nikoliv na čtení či práci u PC!

Pokud se jedná o krátkozrakost (brýle na dálku), a jinak je oko v pořádku (čočka má schopnost akomodace - zaostřování), tak se brýle nesundávají a nosí se trvale. Brýle trvale uprvují ohniskovou vzdálenost oční čočky, o zbytek se oko postará. Problém nastává ve vyšším věku, když čočka ztrácí pružnost a schopnost akomodace klesá. Pak jsou nutné brýle bifokální (multifokální), případně je potřeba při pohledu z blízka brýle sundat, nebo nahradit brýlemi na blízko.

Jestli Vám to v běžné činnosti nevadí, tak bych při krátkozrakosti -0,5 dioptrie brýle trvale nenosil. Bral bych je pouze třeba do kina, do školy (když je nutné vidět na tabuli), samozřejmě při řízení a podobně. Ono totiž oko, když není nuceno se namáhat, zlenivý a velmi brzy se pak bez brýlí už neobejdete.

liska*
hodnocení

0x

Tak máte asi bifokální. Spodek skla beze změny, horní část jsou dioptrie na dálku. Já mám v jedněch dole na čtení +2 a nahoře na dálku - 1,5. Je to jedno sklo, ale speciálně tvarované. V kařdé optice vám to vysvětlí, případně změří.Když jsem unavená, tak mám horší zrak. Obecně čočka sesychá stářím, zplošťuje se , tak by se Vaše vada mohla i lepšit.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, brýle zrak neléčí, ale korigují vidění - z tohoto pohledu je jedno, jestli je nosíte stále či ne, resp. budete je nosit vždy, když budete chtít vidět lépe. Krátkozrakost je vada trvalá, tak i doktorka Vám řekla, že je máte nosit trvale (tedy, i u PC nebo při psaní). Máte brýle slabé a další vývoj zraku Vám přesně nikdo neodhadne (může být změna v pubertě a určitě ve stáří). Pokud Vám nošení brýlí nevadí, tak je noste stále a odkládejte je na noc, resp. např. při sportu. Zdravím!

doplněno 19.03.17 19:42:

diesel - to záleží na tom, jaké je diagnoza (kterou tazatel přesně neuvedl). Krátkozrací nosí brýle stále.

radkapod*
hodnocení

0x

Já mám na dálku 0,5 a 0,75 nenosím je stále, při delší době mě z nich bolí oči. Nosím je jen do kina, k tv a na zahradě abych viděla ptáky atd.

Kolikrát se mi stalo že jsem se zapoměla s brýlemi u pc a pěkně mě z toho bolela hlava. Já bych je určitě na čtení a k pc sundávala.

hodnocení

0x

Pokud jsou to normální brýle s normálními čočkami a mínusovými dioptriemi v těchto hodnotách, nemělo by vadit, když je nenosíš na blízko. Já brýle taky do určitých dioptrií nenosila pořád. Pamatuju si, že jsem jednou do školy odešla bez nich a vrátila se, až když se mi ta budova nějak rozplývala :-D (ještě na 1. stupni ZŠ) Teď už mám dioptrie takové, že i ta dálka, na kterou je potřebuji, je docela blízko... vlastně vidím dobře asi tak na 10cm :-D takže představa, že je k PC nepotřebuji, je docela směšná. Ale záleží na těch dioptriích.

Ohledně těch hodnot - můžou se hodně změnit, rostou s Tebou, když za dva roky hodně povyrosteš, můžou se hodně změnit. Mně na 14leté prohlídce našli o 3 dioptrie víc než ve 12. Ty jsi kluk, tak ten růstový spurt může přijít později. I kolem 16 let. Pak mi dioptrie rostly ještě do asi 24 let, ale hodně pomalu. V těch 14 to bylo asi 7 a něco, ustálilo se to na 11,5.

doplněno 19.03.17 20:01:

ddrure *placni* jedna pro slepejše! *uspech*

ddrue
hodnocení

0x

Můžete a nemusíte, jestli na blízko vidíte. Můžete je klidně nasazovat jen na tabuli, na televizi apod.

Jestli se dostanete časem na víc dioptrií, tak zjistíte, že i počítač může už být "dálka". Já mám dioptrií hodně a ostře vidím tak 10-15 cm před očima, zbytek už je pro mě "dálka", takže brýle nesundávám vůbec.

hodnocení

0x

Ahoj, pravda je, že když máš brýle do dálky, tak je nosíš pořád, tedy i do blízka. Alespoň tak to vidím i z okolí, když už má někdo brýle na dálku, nosí je stále.

Jiná věc pochopitelně je, zda do blízka vidíš dobře nebo ne. Ono je to tak, že do blízka vidíš při korekci na dálku při nízkých dioptriích bez problému, ale ani ty brýle tomu nijak nepřekáží. Vidíš na blízko stejně dobře, jako bez nich.

Spíš je to oázka toho, že když je budeš nosit stále, tak si na ně asi i lépe zvykneš. Další věc je praktická - pokud by sis měl stále sundavat brýle na blízko a zase nasazovat, tak jsou momenty, kdy prostě v té mezidobě vidět nebudeš, nebo si brýle někde zapomeneš. Většinou, pokud je hned neuložíš do pouzdra, pak v takovém případě trávíš čas tím, že pak hledáš, kam jsi ty brýle položil, Proto je výhodnější je nosit stále, nemusíš je alespoň hledat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]