Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bílá tečka v krku

Od: helenasmetanova odpovědí: 53 změna:

Ahoj, dnes ráno jsem si všimla takové bílé tečky v krku, jako kdyby to byla angína vypadá. Angínu jsem měla v říjnu a od té doby nic. Ráno byla o trošku menší. Tečka je na obrázku vpravo vedle čípku (čili na levé straně, je to foceno zrcadlově). Od rána se trošku zvětšila a vůbec o ní nevím ale. Když si zatlačím pod dolní čelistí, trošku to bolí ale nijak hodně a jinak o ní nevím ani, jinak jiné obtíže nemám. Jenom ji tam trošku cítím jako by dá se říct tlačila. Ráno - k ránu - v noci mě trošku šimralo v krku. A ted malinko také.

Neví někdo co to je? Mě napadli nějaké kvasinky či jiné potvory.

Bílá tečka v krku

53 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petrsn
hodnocení

2x

Dobrý den Heleno,

vidím, že je tu plno rádoby odborníků.Od zánětů, kameny až po Homeopaty. Jednoduše řečeno:když mandle fungují jak mají tak spoustu neřádu ze vzduchu zachytí a z toho se pak tvoří tyto čepy. V mém krku se dělají léta letoucí a jak mi řekl lékař, šetrně je "vymačknout vyplivnout a vydezinfikovat". Já kloktám slivovici a pak vyplivnu, někteří mi brblou, že je škoda slivovice.

Žádný zánět, žádné kameny, jedoduchá léčba. ;)

Takže, jestli jsem Vás dobře pochopila, tak všem ostatním lidem, kteří ty páchnoucí kuličky na mandlích nevlastní, mandle nefungují? Já je měla naposledy před 40ti lety. Proboha, co si mám teď bez nich počít?

petrsn

Blesik,

nic se nelekejte. Mandle se toho zbavují i samy a ne každý ty čepy musí mít. Když už je tam máme je lepší se toho zbavit, aby se mandle časem nezanítily.

Taktéž jsem to v životě neměl a nemocný jsem maximálně jednou do roka, chřipka v zimě. Angínu jsem nikdy neměl.

lenka19

Krásný den,

fungují jim také :) .. akorát vy jste byla vystavena působení škodlivin vyššímu než dokáyalo tělo zvládnout bez reakce - ať už z prostředí či z jídla/vody .. a proto mandle zareagovaly tímto přirozeným samoléčebným mechanismem ..

angína by se projěvila rozesetím dalších /hnisavých/ fleků a nešlo by to vymáčknout .. (angína je zánět) .. a bolestí v krku s větší či menší nemožností polykat ..

ať nám těla fungují a čepů/kamenů, co nejméně :)

haluz
hodnocení

1x

Odpověď s otkazem je na návod, mírně řečeno dost k ničemu. I důvod čepů na mandlích je zcela chybný, nevznikají z usazování jídla to je naprostá kravina. Je to odpověď imunitního systému na nějaký zánět v těle, mandle jsou totiž prvním tzv. filtrem který má za úkol ničit nákazy. Může to být od zubů, nebo jakéhokoli zánětu. Čepy na mandlích jsou vlastně mrtvé bílé krvinky. Rozhodně nedoporučuji trhání čeho z těla, příroda není blbá, slepé střevo, nosní mandle, krční mandle žlučník, a další orgány tak rády doktory odstraňovány se slovy že nejsou potřeba že se bez nich dá bezproblému žít.. Jo ale jaké kvality takový život je a jak dlouho trvá.. Všechno co v těle je, tam má být a odstraněním zcela nepochybně docílíte pozdějších problémů.. Tyto čepy mohou také shoršovat projevy akné, a jsou příčinou páchnoucího dechu. Trhání mandlí se volí jen tehdy kdy už máte mandle zničené jak cedník a jsou tedy velkým zdrojem bakterii a svou funkci v takovém případě už neplní a jsou více na škodu, potom ano ven s nima.. ale pokud nemáte a vidím že ne, takové problémy, tak kloktejte slanou vodu a naučte se mandle vymačkávat ručně, když zatlačíte na mandli z venku ze strany krku tak vám hezky v puse půjdou vidět, a potom se snažit je jakoby spodem podebrat, chce na to přijít pak už budete vědět.

tomcat*

Narazil jsem náhodou na Váš příspěvek a souhlasím s tím, co píšete.

Mám vlastní zkušenost s problémem čepů na mandlích, protože jsem měl dlouhodobě nemocná játra, a čepy se mi dělaly pravidelně a v takovém množství a velikostech, že jsem měl mandle jako řešeto, jak uvádíte. Zápach z úst byl otřesný, i když mám zdravé všechny zuby.

Tehdy jsem ale odstranění čepů vyřešil jednodušší metodou, než bolestivé a i ne zcela účinné vymačkávání, a to tlakem vody.

Odšrouboval jsem hlavici ze sprchy v koupelně, pustil si vlažnou vodu a přiškrcením palcem vývodu hadice, jsem dosáhl paprsku tlakové vody, a tím jsem v předklonu v kleče nad vanou doslova vypral vše, co v mandlích bylo. Je to zpočátku nepříjemné, nepopírám, že jsem se u toho i trochu dávil, ale po čase jsem si zvykl, a když jsem si pomocí bylinek uzdravil i další problémy v těle, tak se mi mandle krásně zacelily a dnes už se mi čepy nedělají.

No, sem tam jednou za rok, když mám opět takový divný zápach v krku a trvá to pár dní, tak koupel tlakem zopakuji, ale jinak mám už od čepů na mandlích pokoj.

petrp*
hodnocení

1x

Dobrý den,

podle fotky se jedná o mandlové kameny (ne zbytky jídla), poznáte je také podle zápachu z úst. Mě tento problém trápil/trápí několik let, jednou za čas mi sestoupily kameny (bílé až nažloutlé hrudky) do úst, přičítal jsem to usazování potravy někde v nosohltanu (což byla evidentně hloupost). Hrudky jsem nafotil a s fotkou navštívit ORL na Mazurské, kde mi v podstatě neřekli, v čem je problém,a že s tím mám smířit (mimochodem mi vůbec nevysvětlili, že na fotce jsou mandlové kameny a já k pojmenování problému přišel až na základě info z internetu - vůbec jsem netušil, že mandle mají nějaké sklípky!). Doporučili mi kloktadlo Kutvirt, což je podle mě pro toto naprosto nevhodný medikament na bázi alkoholu, který jen zhorší stav sliznic v dutině ústní.

Co mi pomohlo:

Alternativně doporučily kloktat hodně ředěný perodix vodíku, což byl naopak výborný tip, problémy s dechem se mnohem zlepšili, ač neustoupily úplně. Na co jsem přišel - ať už kloktáte cokoliv (např. solné roztoky) hrejte si při kloktání s polohou jazyku a krku! Madle se při tom různě otevírají a kloktadlo se tak dostane do více míst. Např. poloha, kdy týl hlavy tlačím dozadu a bradu dolu (taková boxerská pozice hlavy) mi uvolní některé zapáchající mandlové sklípky a kombinace s vypláznutým jazykem mandle ještě více otevře.

Návodů jak odstranit mandlové kameny je na internetu tisíce, v americe je to nejspíš naprosto běžné a rutinní téma, v čechách naprostá informační díra :) , zadejte na youtube "remove tonsil stones". Rozhodně nedoporučuji vatové tyčinky, a jiné příliš úzké ostré nebo jakkoliv hranaté předměty, ktérými jsem si mandle jen bolestivě rozdrásal. Doporučuji tupé předměty bez hran s velkou plochou, osvědčila se zadní zakulacená strana fixy Centropen http://www.desklabo.net/data/desklabo/product/centropen/ergoline-1.jpg , kde na tlakem na místa kolem mandlí se alespoň největší kameny dostanou ven (fixu vždy před akcí omyju a namočím do kloktadla z vody a peroxidu). Při vyplazeném jazyku se mi opět objeví sklípky, ketré nornální poloze jazyka vůbec nevidím. Nicméně jsou tyto zásahy dosti nepříjemné a bolestivé ještě dlouho potom, poprvé mě mandle bolely 2dny (pocit stejný jako při angíně).

Pro další pravidelné udržování mandlí bez kamenů jsem si koupil si stříkačku se zakrouceným plastovým hrdlem a sklípky si prostříkávám (ať čistou vodou, nebo i mírnou příměsí peroxidu). V ČR se vůbec neprodává, nejjednodušší je to přes amazon (neplatíte poštovné, když si zboží vyzvednete v Dobrovízi), nebo ebay. Mám tuhle v sadě i s lampičkou http://www.amazon.de/Werkzeugen-Mandelsteine-Mundgeruch-Mandelentz%C3%BCndung-Halsschmerzen/dp/B01B59VBTI . Stříkačka by mohla mít ještě hladší hrdlo, sám sem ji trochu ještě opracoval. Vyjma lampičky jsou ostatní "šťourací" nástroje v sadě alespoň pro mě nepoužitelné (příliš ostré). Zde je video jak se se stříkačkou pracuje

Hezky vyplaví i hluboko schované kameny a neničím si mandle maškáním a šťouráním.

Časem možná vyzkouším namísto stříkačky dentální sprchu připojitelnou na kohoutek http://www.nazuby.cz/sowash-waterjet-hydropulser-ustni-sprcha

Každopádně problémy s dechem vždy po odstranění kamenů na několik dní zmizí! Tak budu pravidelně sklípky udržovat a doufat, že jako u některých youtuberů problém s kameny po čase úplně zmizí.

Tak snad alespoň někomu moje neodborné poznatky pomohou.

hodnocení

0x

Vypadá to jako aft, ale to by dost bolelo, pro jistotu kloktejte.

helenasmetanova
03.01.17 16:46
hodnocení

děkuju

leny*

Je to čep na mandlích, odumřelé buňky (většinou při nebo po nemoci), nemusí se z mandlí škrabat, vyloupnou se pryč.

v mandlích máte díry právě z minulých dob po angínách a tam se poté usazují odumřelí bojovníci.

vera*

dobrý den, také jsem to měla. Dost dlouho jsme nemohli příjít od čeho to je. Pak jsem dostala doplnit železo a když se to srovnalo, tak už jsem to neměla. To je ale jen můj případ

pb®
hodnocení

0x
Čep v krku.
helenasmetanova
hodnocení

Jako angína? horečku nemám, blbě mi také není, v krku mě nebolí.. já vím, že příznaky jsou různé

hostka

Nee, to není angína, to jsou mandlové kameny.

Chce si to vzít "uchošťour" namočený v ústní dezinfekci nebo ústní vodě a "kámen" odstranit. Stačí zmáčknout na tkáň v okolí, měl by lehce vyklouznout. Pozor, ať se u procesu nepozvracíte. Hodně zdaru.

elisa*

To je čep, občas jich mám plný krk, celý život s tím bojuju. Chce to mechanicky odstranit- doktorka nebo vy, je to hnus, ale zkuste to.

hodnocení

0x

Ahoj, možná máte tzv. kameny na mandlích, není to nic hrozného, taky je mám, dají se odstranit, jakoby vymáčknout, ale chce to trochu cviku.

balzerka

Je to čep na mandlích. Máte sníženou imunitu a je třeba zavést zdravou životosprávu, vitamíny/ B,C/ ve stravě, hodně pít, omezit sladké a mléčné pokrmy. Čep se dá odstranit, ale časem zmizí sám, když si vystříkate hrdlo něčím z lékárny. Často jsou to preparáty s jodem nebo Stopangin a cucat Tantum verde..

ancitrus

Čep na jedné mandli se mi také v mládí dělal, myslím, že to bylo z častých angin a z celkového častého prostydnutí krku.Dle lékaře, kloktat slanou vodu, také jsem dostal jakýsi utrejch který se rozpustil ve vodě a následně kloktal, nic nepomohlo na delší dobu.Celkem tento problém přetrvával 15 let s různými přestávkami třeba jeden rok.Odstranění mandlí mi doktor doporučoval ale nechtělo se mi do toho.Nakonec jsem dal na "babské rady"a zasadil řepík lékařský.Tento řepík jsem dvakrát za rok seřezal a usušil, když jsem ho měl dost, celou velkou hrst jsem nacpal do třílitrového hrnku, zalil asi dvěma litry voda a vařil.Důležité je vařit několik hodin až se udělá tmavá tekutina.Pak jsem vše nechal vychladnout, scedil do 1,5 litrové petky a uskladnil v mrazáku.Nechal jsem si skleničku tohoto kloktadla v ledničce a každý den večer pořádně kloktal, stačí několikrát a je po čepech.Pak se mi čep ještě objevil asi za rok, stačí nechat trochu uskladněného kloktadla rozpustit a dát do skleničky.Takto jsem 2x použil a mám po problémech, tento lekvar je bezvadný na afty u dětí.Jinak se řepíkový čaj může popíjet během celého roku.Řepík se dá dnes koupit v pytlíku, napsal bych sem, kde kupuji bylinky já, ale asi by mi to pak smazali...

lolo

presne mandlovy kamen ked to vyplujem a necham tak , zmeni farbu a zdvrdne

nicowa*
hodnocení

0x

Taky jsem to měla, pomáhá na to homeopaticum Mercurius solubilis 15 CH 3-5x denně 5 kuliček, je to zánět.

lolo
mandlovy kamen ked to vyplujem a necham tak , zmeni farbu a ztvrdne - ziaden zanet

hodnocení

0x

Sem,tam se mi to v krku taky objeví,ale já na to jdu docela drasticky: vezmu lžíci a opačným koncem-rukojetí zatlačím v místě pod čepem a vytlačím ho ven a vytáhnu na té lžíci ven a pak vykloktám.Není to příjemné,ale je pryč hned. Kdo má ale silný ,,dávivý reflex,,tak se mu to těžko povede.

marekm*
hodnocení

0x

Přátelé, to mi tedy řekněnte. Už jsem zkoušel spousty věcí, ale nedovedu se toho zbavit.
O nějaké doby (asi 8 let zpátky) jsem začal na tyto věci trpět. Dostal jsem zánět v krku (mám pocit, že po tom, co jsem vdechl do úst nějakou voňavku, kterou použila spolužačku z Ruska. Ty jejich jsou fakt jiné, protože mě po tom pálilo v krku. Ale asi to není spoušťěč. Je to už 8 let)
Zánět v krku tzn. nateklé, červené po stěnách v krku s čepy a vůbec hrůza. Horečky nemám a angínu taky ne. Doktorka řekla jen..zánět. Už jsem zkusil víc doktorek, takže vím, že to zánět je, ale nezjistilo se nikdy, čím to, že se mi to stává.
Čepy mám často. Jen když malo spím delší dobu a nebo se na něco těším nebo mam stres co já vím, začne tahle nemoc. Ze zánětu je rýma či prostě ucpané dutiny a slovo rýmička má jiný význam. Máte nějaký recept? Hnal jsem to na ORL, hadičku do žaludku, zda to nemám ze žaludečních šťáv a neblbne mi záklopka atp. Alergie taky nic. Jsem prostě "simulant" :D.
Doktoři nic nezmůžou. Už jsme zažil, že jsem to měl 10x do roka. 14 dní mít bolavej krk, to je děs. To člověk skoro rok stůně. :(

Z čeho to je abych to zarazil úplně? Angínu jsem snad nikdy neměl. Antibiotika na tohle taky ne. Jen si dávam čaje, jox, a nejde to zvrátit. Vitamíny beru přírodní cestou. Nemám špatnou stravu. Cholesterol jak mimino. Podle mě na to snad ani tohle vliv nemá. Může za to stres? Budu se stresovat abych neonemocněl? To je pak nekončný koloběh. Je mi 27 let. Před tím jsem málo byl máloky nemocný. Človek i zmrzku moc nemusí.
Budu rád za vaše názory a zkušenosti. :)

Marek

lud

Mas v poradku zuby? Od nich jde zanet rychle do tela ... Mas rad obyc mleko? Zkus ho, ale upozornuju te ze pod 1 litr denne mlecna terapie moc nefunguje ... Byl jsem zahlenenej a s cepama a nepomahalo nic ... po bolavem zoubku jsem zacal brutalne mlikovat a najednou pohoda ... cumel sem jak puk ze "rymicka" trva fakt jen 7 dni a ne jak u nas simulantu prakticky celorocne bez moznosti ulevy...

bohuzel pro me - prisel necekanej brutalni stres .. ten dokaze otravit celej organismus a nevim jestli se kdy dozvim o dlouhodobe ucinnosti mlecne terapie kterou jsem sam objevil a zkusil a fungovala dlouhe mesice po letech stradani... statnimu preplacenemu urednikovy je Vase zdravi u zadele ten zna jen svoje teple definitivni mistecko :(

marekm*

No, a to právě že mléko zahleňuje. Zuby mam snad OK. Nic mě nebolí. Je fakt, že jsem nějakou dobu u zubaře nebyl, ale čistím si je pravidelně :D. Zkouším měnit teď jídelníček na zdravou výživu. Vím, že hodně blbej bordel dělaj bublinky. Alespoň mi to poslední dobou příjde. Ale já si dám limo někdy rád. Studené pivo je trošku už riziko. Hlavně si hlídat přes zimu krk a balit se šálou.
Co mě štve je, že pernamentně vykašlávám. Vždy si každý den minimálně 4x odplivnu z krku ty hleny. Když úmyslně potáhnu, vždy tam něco najdu. Jak se toho zbavit? Zkusím se na zuby juknout. Přeci nemohu mít hleny do konce života.

Jsou tu ale dobré rady. Divím se, že to není více probírané u lékařů. Mít tohle jako starej, tak dlouho nevydržím.

Už tu pár dobrých rad bylo, shrnu, jak tento problém řeším já.

- Čepy mechanicky odstranit (nejlíp to jde propláchnutím ústní sprškou waterpik, taková wapka primárně na mezizubní prostory)

- Vydesinfikovat (jox je agresivní, mně stačí pálenka přes 50% alkoholu vykloktat)

- ráno si dělám teplý nápoj směs kurkuma, skořice, citrón, zázvor med do vody (když není čas jen kurkuma)

- pokud je problém akutní, že bolí v krku, cumlat stroužek česneku nebo pokud musím mezi lidi hřebíček (nekousat)

- Nepít nic studeného ani v létě, žádné zmrzliny, žádné chlazené pivko (dokud se to nezlepší, pak zkusit opatrně začít)

- Otužovat se (studené sprchy, chystám se na Wim Hofovu metodu), cvičit

- Nepít mléko, silně omezit nebo vynechat pečivo a vše z mouky, cukr jen přírodní ve zralém ovoci nebo med, žádný rafinovaný

- Užívat Bactoral (to je malý zázrak, orální probiotikum, dobré bakterie, které v krku nahradí ty špatné)

Výše uvedené mi perfektně funguje, problém je ovšem disciplína neopustit tyto principy hned, jak se mi uleví, čepy se totiž velmi rády časem vracejí.

janah*
Mela jsem stejně příznaky. ...asi po 5 letech mi bylo sděleno autoimunitní onemoxneni- nefunkčnost určitě imunitní sféry. Duvod- ne léčení alergie. Takže tradá beru zirtek každý den na noc a od té doby jsem v cajku. Nikdy by mne to nenapadlo...

bublinka*
hodnocení

0x

Před časem mi kamarádka poradila Actimaris sensitiv roztok, který jsem koupila v lékárně. Kloktám s ním pokaždé, když mě začne pobolívat v krku, za pár dnů je klid a čepy od té doby nemám, ač se mi dříve dělali každou chvíli. Používáme celá rodina a nejen na bolavý krk.

chytrahorakyne
hodnocení

0x
Dle meho názoru a po zkušenostech od sousedky se zajisté jedná o začínající chorobu magorus frigidis. sousedka tím trpěla celých dvacet let, do té doby než se vdala. Poté, co začala sexovat s manželem se tyto obtíže ztratily. proto bych doporučovala najít si velmi zdatného milence a proplachovat dukladne a pravidelne hrdlo. dejte vědět jak to dopadlo s pozdravem Chytrá horákyně

petriiiiiii
hodnocení

0x
Stačí to jedním prstem zmáčknout a uvidíte jak to vyleze. Opakujte 2x do měsíce preventivně, v díře po čepu se drží strašný bordel. Do půl roku se to zacelí a nebude problém. Je to bakteriální ložisko a strašně smrdí...
dzondzejrambo

JJ, tak to je správně. Já si ty mandle promačkám i 2x týdně. Nesnesl bych, aby mi jelo z huby, jak z kanálu. Je to fakt šílený smrad. Jsou to usazeniny z jídla, které tam pak zahnívají *ee*

aaki
hodnocení

0x

Mandlový kámen. No to mě podrž. Nic takového samozřejmě neexistuje! Přesně jak tu někdo psal, jde o čep způsobený nějakým druhem infekce. Ano, čep je tvrdší. Když jej vymačknete a rozdrtíte (což nedoporučuju) má mazlavou až hrudkovitou strukturu a páchne neuvěřitelně. Když ho necháte někde vyschnout, nejspíš ztvrdne. Ale je to jakobyste si někde schovávali hnis z rány. :) Doporučuju navštívit lékaře, nechat udělat stěr ať zjistěj, co je to za bakterii a na základě výsledku a poškození mandle vám doktor řekne co s tím dál. Každopádně, jestli už máte mandle prožrané jak řešeto, nechte si je vyštípnout. Já byl utahanej, málatnej, stále záněty v krku. Mandle ven a bylo po starostech. Už je to 15 let a jsem jak rybka.

No tak to mě taky podrž, mám ty tzv. vaše čepy cca 20let, nikdy jsem neměla žádný nález, žádné pozitivní stěry,

zdravá jsem jak řípa, nemarodím...*zed* Mudr. mě ujistil, že to chce jen pečlivou ústní hygienu, což funguje...

Já mám ,,mandle jako řešeto,, a od 10-ti let jsem se už 2x vyhla ,,vyštípnutí,,mandlí. Jedna stará paní doktorka mi řekla,že je lépe mít mandle ikdyž jako řešeto,než je dát pryč.bakterie,viry, prochladnutí a záněty tyto mandle z větší části zachytí už na nich a nejde to hlouběji do dýchacích cest,což je dobře.

miu*

Souhlasim s aaki...kdyz se to udela treba jednou za rok,tak je to asi po nemoci nebo proste bordel v tlamicce.. Esi to je castejsi,tak krome te imunity urcite zivotosprava a zivotni styl a esi na to nekdo fakt trpi,tak staci zajit za obvodakem-praktickym lekarem- i s tema cepama v krku,aby si to mohl sam vymacknout a poslat na rozbor. Tecka. Je jasny,ze kloktat ci proplachovat si pusu obcas aspon kvalitni ustni vodou(nebo vodkou? *zdravi*) neni vubec na skodu i pro ty,co cepy vubec nemaji. Staci,kdyz si daji hot-dog s hromadou cibule nebo sezerou cesnekovy chipsy a jdou do ulic. Hnus. I kdyby pred spanim,tak ten smrad vsichni uciti min do obeda dalsiho dne. Takze asi tak... Jo a kdysi jsem slysela,ze taky malo vitaminu B muze podporovat vyskyt cepu..

hodnocení

0x

Dobrý den nechci špatně radit, ale nebyla by jistota skočit na krční, i dcera řešila tento problém a nakonec to byl nádor na mandli, nic nezkazíte a zajděte k doktorovi jistota je jistota.

monika*
hodnocení

0x
Ja to mam taky nekdy,je to jen zbytky jidla usazene v otvorech pry to jsou mandlove kameny...ja si koupila injekcni strikacku odrizla vrch a tim to vysaju a jde to lechce. Ale nekdy to je k zbliti :)

tynap
hodnocení

0x
Čepy v krku mam cely zivot, ne moc ale časem se udělají. Stačí vymacknout. Nesouhlasím, že by to byla známka špatné imunity,spíš naopak. Jsem téměř 100% zdravá, max 1x ročně mám lehkou virozu a párkrát ročně rýmu. Chřipku jsem třeba neměla nikdy a anginu také ne. Zánět v těle taky nemám, bílé krvinky mám trvale kolem 6, což je normál. Takže prosím nikdo nepanikařte z čepu v krku,pokud nemáte žádné jiné potíže. ;)

man*
hodnocení

0x
A co jsi úplně obyčejně zajít na ORL?
jj*

Přidal bych k tomu můj příběh. Od dětství jsem trpěl na bolesti v krku, angíny. Měl jsem zvětšené mandle, často jsem vychrchlal páchnoucí hrudku něčeho. Nachlazený jsem byl několikrát ročně, pokaždé to trvalo minimálně na dva týdny a vždy začínalo a končilo bolestí v krku. Před asi šesti lety mi lékař na ORL řekl, že se s tím mám smířit, že pro to mám dispozice, bla bla bla... Mělo to přesně opačný efekt. Nesmíříl jsem se s tím, zdravě jsem se naštval a začal hledat na internetu. Poměrně rychle jsem se dostal k diskusi podobné této. Zmáčknul jsem si mandli a nestačil jsem se divit. Přeskočím nechutné a zkrátím to. Po asi roce mechanického čištění se mandle zmenšily do normální velkosti, čepy zcela zmizely já jsem 5 let prakticky neměl ani rýmu. Až letos jsem opět slabší rýmu dostal, objevila se i stará známá bolest v krku - opět se udělal čep. Po vymáčknutí jsem byl do dvou dnů fit. To, že si žádný z lékařů, kteří se mi 40 let dívali do krku nevšiml, že mám mandle prožrané skrz naskrz nechápu. Nebo tomu nevěnovali pozornost, protože lékařská věda ještě nezjistila, že to pro organizmus není dobré. Pokud to tak je, tak mám pro lékaře tip na zajímavý výzkum.

davidb
hodnocení

0x

Je to stoprocentně aft (afta) v krku. Vím to, protože jsem na to trpěl, je to z nedostatečné imunity a nebo pokud kouříte (elektronická cigareta, běžné cigarety...), tak se často afty v krků též vyskytují. Každopádně to je i nemoc nečistých rukou, tzn. viry na špinavých rukou se pouhým dotknutím úst mohou dostat kamkoliv na sliznice uvnitř úst a krku. Takže důkladně omývat. V případě určitě pomůže ,,TANTUM VERDE" sprej, mě velice pomohl, dále velice uleví a pomáhá také kloktat ústní vodu, nikoliv LISTERINE, ale ODOL s mátovou (eucalyptusovou) příchutí. Také například jeden panák slivovice, by mohl léčbu urychlit.

danka*

přesně tak máme podobné zkušenosti,když jsou to bílé provázky či tečky,tak to jsou prý afty..oslabená imunita..když jsou kulaté tvrdší tak jsou to čepy..většinou při angínách nebo prodělané viroze...trpím na to pravidelně..dr.mi to,už párkrát vysvětlovala...ted při viroze jsem měla afty a opary...a malej při angíně zapáchající čepy...na obojí nám též pomáhá tamtum verde ...kloktat...nebo šalvěj tinktura s alkoholem...:) ..

mildis
hodnocení

0x
Taky pridam svoji zkusenost, snad to jeste nekomu pomuze. Na podobne pachnouci cepy jsem trpel dlouho, dolovat jsem je mohl prakticky kazdy den, nicmene mel jsem za to, ze jde proste jen o zbytky jidla hromadici se v mych deravych mandlich. Shodou okolnosti jsem pak kvuli podezreni na intoleranci zcela vysadil mlecne produkty a cepy behem par dni naprosto zmizely. Nyni se mi cepy objeví uz jen minimalne a to po nejake prodelane viroze.
V mem pripade slo pravdepodobne o nejakou imunitni zalezitost v reakci na mlecne produkty. Mozna jen o zvysene zahleneni, nicmene alergicky ci intolerantni jsem i na jine potraviny a ty mi cepy vubec nezpusobuji. Pokud chcete odstranit problem samotny, nez jeho nasledky kloktanim nejakym vyvaru apod., doporucuji zapatrat v teto oblasti, eventualne pro zacatek rovnou zkusit vysadit mlecne.
Hodne stesti, at se toho zbavite!

dajana
hodnocení

0x

Zdravím..Mám zkušenost bílé tečky či čárky na mandlích nebo v krku jsou odumřelé bakterie-čepy...měla jsem laryngitidu a naskákaly tak jsem kloktala šalvěj a tamtum verde...tamponkem do uší potřené tamtum verde nebo šalvějí jsem je zlehka odstranovala a huráá všech 5 mám pryč ...a pořád kloktám ...než se úplně vyléčím ...:) chodím na ORL a prý opakované virozy či snížená oslabená imunita to může vyvolávat...já přecházela 3 roky virozy ted i angínu a skončila jsem na ORL s těžkou laryngitidou...všem přeju hodně zdravíčka a nic nepřecházet a vyležet...

jala*
hodnocení

0x

Jedná se o "čepy na mandlích" po prodělaném zánětu v těle. I když už se neopakují, je dobré zjistit, zda příčina zánětu v těle nepřetrvává "chronicky". Jde o různé druhy bakterií, které mohou být příčinou dalších potíží i po letech a laik si vůbec nemůže dát do souvislosti tyto čepy s případnou nemocí. Bakterie z těla dobrovolně nezmizí, přežívají a záleží na imunitě, zda je dokáže udržet v únosné míře. Pokud jakkoliv oslabíme imunitu, tihle "škůdci" na to reagují tím, že se velmi rychle rozmnoží se všemi důsledky.

Přeji hodně zdraví bez nepříjemných potíží :)

petr1*
hodnocení

0x

Taky to občas mívám, stačí to opatrně vyšpárat, třeba špejlí. Jen pozor, Nečichat! :-D Ptal jsem se na ORL a je to úplně normální.

dan1
hodnocení

0x

Zkus streptokill, fakt funguje.

kankan
hodnocení

0x

Moja skúsenosť je takáto.Tiež som to dlho mal v krku a časté angíny.Mal som nejaké hrudky nahmatatelné i pod čelusťami.Dôvod bol špatná strava hodne cukru.Celkové zahlienenie.Pomohlo obmedziť cukor a odhlieniť.Použil som sladké drievko hotový balzam na krk a dlhodobo zázvor občas cesnak.Telo proste vždy niekam ukladá zlé veci ktoré už neni schopné vylúčiť aby ochránilo ostatné orgány.Keď budete podporovať slezinu a obličky už sa to neobjaví.Od vtedy už som roky nebol chorý.Trhať mandle by som fakt nedoporučoval,iba sa zhorší stav človeka.

attila1922*
hodnocení

0x

Nejde o čep nebo jinou infekci, ale naplněnou kryptu na krční mandli. Můžete ji setřít vatičkou na špejli nebo inorovat. Pokud si ji nebudete všímat, tělo se jí samo zbaví.

hodanova
hodnocení

0x

Dobrý den, také jsem tím trpěla, jedná se o čepy, dají se vymáčknout. Zkuste Spirulinu, ta mi pomohla i na bolení v krku.

antijouda
hodnocení

0x

Já ležel s podobným nesmyslem 14 dní na infekčním a pak se zjistilo, že to je herpes.

michal129
hodnocení

0x

Já toto mám už mnoho let. Pustil jsem se do bádání a nechal si z těchto bílých kuliček udělat rozbor v laboratoři a zjistili, že tam mám staphylococca aurea. Odebírat mandle se mi však nechce...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma bílé tečky v krku
Otázky na téma čepy v krku

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]