Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce přesčas

Od: luu odpovědí: 19 změna:

Ahoj,

muze zamestnavatel naridit praci prescas i zamestnancum, kteri se kvuli vlakovemu a autobusovemu spojeni nedostanou pri prodlouzeni pracovni doby o prescasove hodiny domu a nevlastni ani automobil s kterym by se dopravili domu? Je v takovem pripade mozne dat okamzitou vypoved nebo je nutne odpracovat dalsi 2 mesice (vypovedni doba). Jak se ma po tuto dobu (2 mesice) dopravovat zamestnanec domu, jestlize spoje nejezdi a auto take nema (jak je psano v textu). Dekuji za odpovedi a preji hezky den.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

Zaměstnanec je povinen odpracovat všechny naplánované pracovní směny, nemůže ani odmítnout nařízenou práci přesčas.

Doprava do zaměstnání je starostí zaměstnance, nikoliv zaměstnavatele. Zaměstnanec o možných problémech s dopravou nevěděl před nástupem?

"Okamžitá výpověď" neexistuje.

vanad1*

A zaměstnavatel je povinen přihlédnout k možnostem dopravy. Pokud nic nejede, těžko bude moci zaměstnanec odjet po přesčasu domů. Pak si může zaměstnavatel přikazovat co chce. Není nevolník a není povinen strpět bezohledné chování. Standardní výpověď s odmítnutím přesčasů. Zaměstnanci nejsou totálně nasazeni nebo ve výkonu trestu. Mimochoden vězni ve výkonu trestu mají větší práva.

luu
hodnocení

Zamestnanec mel 3 a pul roku pracovni dobu od 7 do 16 (hodina na obed), posledni vlakove spojeni mu do mista bydliste (40 km) jede v 17:50, takze do teto doby nebyl s dopravou problem. Problem nastal teprve nyni,kdy byla pobocka rozsirena a pribylo prace, ktera vyzaduje prescasy.

My máme na oběd 1/2 hod,tak možná když si tu dobu na oběd zkrátíte,tak tu práci stihnete a stihnete pak i ten vlak.

iz*

Rozšíření pobočky a větší množství práce by zaměstnavatel měl řešit přijetím nových zaměstnanců, nikoliv nařizováním práce přesčas. Práce přesčas by měla vyjímečná a pouze v odůvodněných případech.

Zkuste se dohodnout se zaměstnavatelem o zkrácení polední přestávky (zaměstnavatel je povinen poskytnout 30 minut, nemusí to být celá hodina).

Slušný zaměstnavatel k možnostem dopravy přihlédne, ale jeho povinností to není.

martinpalas*

Dle čeho tak usuzujete že nesmí odmítnou přesčas, můžete rovnou odkázat na kokrétní znění zákona/zákonů? Dík.

hodnocení

1x

Přesčas nařídit mohou. Většinou se to praktikuje spolujízdou. Pepa někde od vás pojede autem, může proto přibrat další cestující. Vy ten den nebudete platit vlak ani autobus, takže zase ty peníze dáte řidiči, aby nebyl škodný. Vyjde Vás to tak jako tak.

A nebo oprášit kolo. Venku se už rozvíjí jaro, projet se na kole bude radost. :) Jaga.

Případně pouvažovat po babetce či jinéjiné podobné motorčičce. Není to drahé, malá spotřeba, snadné ovládání...jen pršet by nemělo.

repkin*

babajaga: Zajímavý nápad, ale nevíme, co tazatelka dělá, může to být psychicky či fyzicky náročná práce a po takové šichtě jet na kole domů, kolikrát v mrazu, dešti apod., navíc v té dnešní divočině mezi prasaty co nemají základy lidské slušnosti a zbytek z nich neumí řídit je docela problém. Navíc pochybuju, že by s možností zkrátit si přestávku a napracovat to souhlasil i zbytek zaměstnanců, kteří jsou rádi za každou korunu navíc, takže i za ten přesčas. Je to všechno dvousečné :(

vanad: ono dneska si těžko vyberete práci v místě bydliště, kort v malých obcích či městech, takže nezbyde nic jiného než dojíždět. Slyšel jsem, že v USA je běžné dojíždět do zaměstnání i několik hodin (denně !). Samozřejmě by bylo lepší, kdyby si tazatelka nalezla práci v místě bydliště, ale pokud nic, tak alespoň ta babeta, nebo nějaké malé auto (hodí se i na nákupy). Otázkou je, jestli takový nákup je pro ní z hlediska dostávané mzdy rentabilní.

Vy ten den nebudete platit vlak ani autobus> listek jsem si koupil normalne zpatecni nebo mam mesicni takže zase ty peníze dáte řidiči, abyste nebyl škodný:)

maara*
hodnocení

1x

Bohužel ... laik se divý, odborník žasne - práci přesčas zaměstnavatel nařídit může.

Ovšem zákoník práce jej jasně upravuje - za každou hodinu přesčasu je příplatek 25% (nejméně)

Zaměstnavatel po vás také může požadovat nanejvíše 150hodin ročně práce přesčas a více než 8hodin týdně.

A zaměstnavatel smí nařídit práci přesčas jen výjemečně a z vážných provozních důvodů- bohužel zákoník už dále nedefinuje co je vážný provozní důvod - nic méně výjimečně znamená to, že přesčas nesmí být součástí plánovaného rozvrhu zaměstnavatele.

Teď zcela upřímně - pokud bych někde pracoval - měl takovýto problém s dopravou, ve smlouvě mám jasně stanoveno od kdy a do kdy mám být v práci a zaměstnavatel po mě chtěl pravidelně práci přesčas - prostě bych se na takového zaměstnavatele z vysoka vybodl. Nežiji pro práci, nenchám se sebou zametat, mám i jiné závazky (koníčky, rodina, volný čas) .. najdou se i zaměstnavatelé co si svých zaměstnanců váží.

prazskejpepik*
hodnocení

0x

u nás otravují s přesčasem hlavně ty, co mají auto a ještě by nám chtěli rozkazovat, že ty ostatní odvezeme domů, když už tam to auto máme :) a vše nejlépe zadarmo. bohužel to bývá před koncem směny a já mívám také svůj osobní program, takže když nechci, tak odcházím.

luu
hodnocení

Za 30 minut se prace navic nestihne.Byva to v posledni dobe nepravidelne, cca 2x tydne, pokazde 3-4 hodiny.

Prace seodviji od objednavek a produkujeme vyrobky,ktere nelze skladovat, takze si nelze nadelat praci dopredu o tech 30 minut kazdy den. Kdyz prijde objednavka v pondeli a ma byt na pristi pondeli, nemuzeme ji delat cely tyden po 30 minutach. Musi se udelat o vikendu.

Novi zamestnanci pribrani byli, ale ne v takovem mnozstvi, aby jsme stihali praci, ktera pribyla. Ale tezko rikat zamestnavateli, ze to nestihame,kdyz si jede svoji, ze to stihat musime,protoze on nema penize na zamestnani dalsi lidi.

80 km kazdy den bych na kole ujet nedokazala, ale rada s babetou me pozitivne zaujala, ta me nenapadla.

Spolujizda take neni mozna, mym smerem bydli dve kolegyne a obe do 5 km od budovy, kde pracujeme. O to jsem se zajimala hned kdyz jsem zjistila, ze mame prescas.

Vsem dekuji za rady a tipy

vanad1*

Už samotná informace, že zaměstnavatel nemá peníze na další lidi se rozchází s nárůstem objednávek. Více zakázek=více peněz. Cokoliv jiného je jen podvod. Pokud dojíždíte takovou dálku, tak po přesčasech se jedete jen vyspat. Je jediná rada a to poděkovat zaměstnavateli za zájem a jít pryč. Babeta není moped pro každodenní dálky. To je nesmysl. Vzít ale zaměstnání tak daleko tedy nebyl dobrý nápad.

luu
hodnocení

Diky za odpoved. Vim, ze zamestnavatel se na nas snazi setrit, ale s tim nic nenadelame. Praci blize k domovu jsem nenalezla. A co vidim v okoli, tak nejsem jedina, ktera dojizdi vetsi vzdalenost do prace, takze dojizdeni povazuji za normalni.

fex
hodnocení

0x
Přečetl jsem si všechny příspěvky a doporučil bych vám si koupit auto a udělat si řidičák. Probírala jste se zaměstnavatelem tyto vaše problémy?

luu
hodnocení

Zamestnavatel o dojizdeni vi, ale nezajima ho to. Autem bych projela na benzinu o hodne vice nez autobusem nebo vlakem, a uz ted jsem rada, ze vyjdu s platem taktak. Nemuzu si dovolit platit pojisteni za auto a jeste splacet auto. Proto me take pozitivne zaujala rada s babetou nebo mopedem. Ty berou mene benzinu nez auto a pojisteni a poriz. naklady nejsou tak vysoke jako u auta.

martinaa*
A v zime v minus patnacti, pri slejvaku a krupobiti pojedete do prace jak?

cernyhrac
hodnocení

0x

Zaměstnavatel může nařídit přesčas,kdy potřebuje.Debilní zákon.Ale záleží na tom,jak moc mu na tom záleží.Jsou totiž firmy,které s ohledem na své zamstnance,poskytují dopravu pro ty,kterým dělá doprava problém.Jako je např.firma Denso.Ta poskytuje autobusy.Jiná nejmenovaná Španělská firma,zase zajistila taxi.Samozřejmě záleží na tom,jak daleko zaměstnanec jede a kolik jich jede.

hodnocení

0x

To by mě zajímalo, co by zaměstnavatel dělal, kdyby mu spoustu zaměstnanců odpadlo, onemocnělo. Byl by sám proti sobě, kdyby dával často přesčasy. Dlouho by mu tam lidi nezůstali. Odpadli by ze zdrav. důvodů. A když sama píšete, že hodně lidí dojíždí a zaměstnavatel to zřejmě ví, tak by k tomu měl přihlédnout a nedávat vám často přesčasy. Nám už přestali přesčasy dávat. Naštěstí příhlíží k tomu, že lidé dojíždí. A taky asi proto, že hodně lidí odešlo nebo ze zdravotních důvodů odpadávali. Záleží taky na tom, co je to za práci. To už v zákoníku uvedené není, ale záleží na tom. Je přece rozdíl mezi kancelářskou prací v čistém prostředí, kde se sedí v kanceláři v teple a nebo prací, kde se tahají těžká břemena ve skladu. To je hodně vyčerpávající. Kdo to nezažije, tak si to asi neumí přestavit. Ty zákony vymýšlí nejspíše ti, kteří fyz. těžkou práci nedělali. Auto stojí peníze a každý nemá povahu na to být řidič.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]