Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poslední závěť

Od: marnouska* odpovědí: 5 změna:

Když sepíši doma poslední závěť a podepíší mi to dva svědci.Chci odkázat své dceři pozemky.Nechci jí je darovat už nyní,aby nemusela platit daň.Bude muset (až jednou ta situace nastane) nechat potom udělat odhad ceny pozemků? Mám ještě syna,ale tomu jsem nyní daroval chalupu.Děkuji za odpověď

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Není to tak jednoduché, jak píše rádce nade mnou. Syn je nepominutelný dědic, v závěti mu musí být odkázána nejméně 1/8 pozůstalosti (1/4 zákonného podílu, tzv. povinný díl). Na povinný díl se však započte to, co od zůstavitele obdržel v posledních třech letech před smrtí zůstavitele. Zůstavitel však může v závěti přikázat, aby se započtení provedlo za delší dobu. Pokud si myslíte, že své děti podělíte spravedlivě, když jeden dostal chalupu a druhý pozemky, tak do závěti tento příkaz uveďte. Anebo raději si nechte závěť sepsat notářem. A ještě poznámka: dva svědci musí být přítomni vašemu podpisu závěti tehdy, když závěť napíšete na počítači, na stroji a pod. Pokud bude závěť celá psána vlastní rukou, podpisy svědků nejsou povinné.

marnouska*
hodnocení

Moc děkuji za odpověď.Jen jsem ještě chtěl vědět- a odhad pozemků by být musel?Tím myslím ,až by došlo k přečtení závěti.

hodnocení

1x

Ano. A krom toho se bude muset rozdělit s bratrem.

hodnocení

0x

Zdravím, z daru mezi nejbližšími příbuznými se daň neplatí. Naopak z dědictví zaplatí poplatek notáři. Syn z darované chalupy platil daň?

marnouska*
hodnocení

Ne syn z darované chalupy neplatil nic.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]