Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

První zákazníci

Od: iugno odpovědí: 20 změna:

S kamáradem začínáme podnikat, takové drobné domácí opravy apod. pro začátek jde spíše k přivydělání k zaměstnání, děláme to hlavně protože chceme věci dělat trošku jinak než v práci, realizovat se a dělat něco co má smysl. Kdyby to fungovalo a vynášelo dost, tak v práci skončíme a budeme se živít tímto. Takový sen a představa je, že bychom jednou i nabrali další lidi a mohli brát více zakázek.

Ovšem teď jsme ve fázi, jak začít, jak dát lidem o sobě vědět a sehnat zákazníky.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ronyx*
hodnocení

2x

No, nutno říct, že sen máte pěkný...tak já vás z toho snu trochu probudím, i když jste nenapsal nic o sobě, o vašem vzdělání a znalostech a taky o vašem zázemí - jak finančním, tak ve smyslu vybavení.
Pokud si plánujete, že vezmete osobní auto, do něj dáte kufřík s pár šroubováky, klíči a kleštěmi, tak raději zůstaňte jako zaměstnanec - tohle sice taky funguje, ale uživit je to schopné (když budete hodně dobrý) tak ve velkém městě (+100.000 obyvatel) s velkými sídlišti. Na menších městech si stále ještě hodně lidí umí udělat dost věcí samo, pokud už jim selžou veškeré možnosti, tak zavolají vás - čili čekají vás většinou "špeky", které typičtí řemeslníci dělat nechtějí (případně neumí - dnes je totiž hodně tzv. řemeslníků z rekvalifikací či že to chvíli s někým dělal, tzn. že splní povinnou praxi pro vydání řemeslné živnosti, ale to je vše - zaskočíte je prvním "špekem"- netypickou opravou).
Vzdělání - ano, dnes je sice hodně věcí ve stylu "hobby"(znalosti, které např. natěrač či malíř potřeboval před 50lety, už nejsou nezbytné - práce s barvami je s trochou nadsázky "pro děti"), ale pokud si chcete udělat kvalitní jméno, potřebujete znát všemožné obory a pokud možno dost do hloubky, navíc musíte umět improvizovat. Dám příklad - smontovat nábytek ala "IKEA"či "polský nábytek"je hračka pro děti, s jedním důležitým ALE - do 1.chyby. Náhradní díly totiž nejsou a vymyslet náhradu mnohdy není vůbec snadné, případně napravit chybu (typicky např. rozštípnutou desku špatně zašroubovaným vrutem většinou jednoduše nejde).
Vybavení je samostatná kapitola - mohu vás ubezpečit, že běžně vybavená dílnička domácího kutila co do sortimentu zdaleka nestačí (počítejte s vybavením za statisíce, ideální je ještě mít "protekční"přístup do dílen kamarádů a známých).
V jedné věci musím dát za pravdu rádci @ovczaak - na reklamu běžným způsobem (inzeráty a pod.) zapomeňte - proděláte na tom kalhoty.
Co se týká finančního zázemí - @ovczaak psal, že od malých zakázek přešel k rekonstrukcím bytů. Ano, je to řešení, ale pokud vám někdo nezaplatí, máte většinou pěkný problém. To samé jsou faktury, práce pro firmy. Stačí jeden neplatič a zejména v začátcích může být i nezaplacených 5.000,-Kč (za práci - materiál se většinou zálohuje) obrovský problém.
Dovolil jsem si vám tak trochu nastínit, co vás čeká, pokud chcete tak nějak uspět. Detailní know how (jak se tomu dnes honosně říká) a jak postupně postupovat vám zcela logicky prozrazovat nebudu (byl bych sám proti sobě) - osobně se kutilštině věnuji celý život (je mi 55) poměrně dost do hloubky, vždycky mne zajímaly technolgie a postupy našich předků (když selžou současné technologie, postupy našich dědečků to téměř vždy jistí), to, čemu se dnes honosně říká "hodinový manžel"sem se věnoval tak nějak "rekreačně"(při práci) 15let, Xkrát nedostal zaplaceno, Xkrát jsem řešil nějaký problém. Celých 15let jsem vymýšlel koncept tak, aby možnost selhání byla minimální. Dnes mohu říct, že je hotovo a od 1.4. do toho jdu naplno, jako OSVČ. Zcela na rovinu přiznám, že v tom, že se (skoro, snad kromě totální ztráty zdraví) nemusím bát, že si nabiju, je moje takřka celý život vykonávaná původní profese (černé řemeslo + strojařina celkově) a jeden z velkých koníčků - oboje je samo o sobě je zárukou preciznosti (bez toho se strojařina a modelařina dělat prostě nedá). Také se již skoro 5let propaguju na různých akcích prací tzv. "za režii"(zrovna včera jsem se z jedné takové vrátil o půl druhé ráno domů). Že mi padá jakákoli možnost dovolené (když nepůjdu já, někdo jiný po té práci rád skočí) mi celkem nevadí (na dovolené jsem byl 2x za celý život, takže žádná změna), že budu "na písknutí"je mi taky jasné (postavené to mám tak, že když mi teď - tj. v noci 1:50hod. - někdo zavolá, jsem do 15min. schopný vyjet, přes den pak podle akutnosti a aktuálně rozdělané práce). Ale věřte, že není krásnějších pocitů, než když se vám v telefonu ozve "tady XY, dostal jsem na vás doporučení..."nebo když při ukončení práce vám zákazník řekne "přesně takhle sem si to představoval".

doplněno 13.03.17 02:48:

Ještě sem zapomněl - u "hodinového manžela"pozor na EET! Informací ze všech stran bylo mnoho, takže sem se šel zeptat přímo odborníka na EET na Finanční úřad...
" hodinový manžel"spadá pod kód NACE 95 ( odkaz) spadá do povinnosti EET od 1.6.2018 (4.vlna), ale některé činnosti (takové ty logické - např. úklid po malování) běžně prováděné "hodinovými manžely"už spadají pod povinnost EET od 1.3.2018, protože se jedná o "úklidové služby"a ty spadají do 3.vlny!

ovczaak*

ronyx,naprosto přesně napsáno. jen detail,já od malých zakázek nepřešel k velkým. ty malé beru pořád. je to tak,že třeba z dvaceti drobností vznikne jedna velká rekonstrukce. jsem ve městě se 40tisíci obyvateli,ale už volají i z okolí 30km,holešova,hranic,olomouce... a existuje ještě jeden fajn zdroj zakázek - hobbymarkety. mne oslovil kdysi baumax,dělal jsem jim "montážní servis" , ted spolupracuji s obi...

vanad1*
hodnocení

1x

Hlavně příliš neuvažujte o zaměstnancích. Budete mít sami co dělat, aby vám nějaké peníze přišly a ne je utrácet za zaměstnance. Podle skutečných výdělků v ČR lze usuzovat, že to nijak slavné nebude. Lidi by chtěli nejraději vše zadarmo a to nejde.

ovczaak*
hodnocení

1x

toto mi je povědomé,takto jsem začínal s podnikáním "hodinový manžel". první rok jsem to dotoval,druhý rok jsem pokryl náklady a až třetí rok jsem se dostal do plusu. teď,po šesti letech nestíhám,stáhl jsem všechny reklamy a jedu na doporučení spokojených zákazníků. začal jsem tím,že jsem polepil auto a do různých trafik,kadeřnictví a obchodů jsem dal vizitky. reklamy na netu se mi neosvědčily,tam jsem zanikal mezi spoustou už neplatných hodinových manželů...hodně štěstí,chce to vydržet. ještě,takové drobné zakázky vás neuživí,ale získáte kontakty. u mne se výměny žárovek,vypínačů a vodovodních baterií zvrhly až k rekonstrukcím bytů...

ovczaak: můžu se zeptat odkud jste? Stačí kraj.Rad bych sehnal šikovného řemeslníka:)
ovczaak*

přerov na moravě :)

xulese

Mohu se zeptat, jaký § vyhlášky 50/1978 Sb. máš?

ovczaak*

je to otázka na mě? trefa do černého... řeším to tak,že mám za zadkem garanta,revizáka,který mi nic neodpustí. je jasné,že hodinového manžela legálně dělat nelze...nejde jen o elektriku,je to o spoustě vázaných živností...

xulese

Ano na tebe. Revizák za zadkem je pro tvé dobré svědomí , ale nic to nemění na věci, že to nesmíš dělat. Stejně tak další řemesla. Dokuď se nic nestane, tak vlastně o nic nejde. Nebudu ani řešit pokuty, které za to můžeš dostat od státu. To je tvůj problém.

Existuje tu ale reálné riziko pro zákazníka, že v případě škod na majetku, které nějak souvisí s tvou prací, nebude jeho pojišťovna plnit, protože se nechoval jako řádný hospodář a nechal si to neodborně opravit atd...

ovczaak*

jojo,něco takového jsem čekal. neříkám,že vaše argumenty nejsou pravdivé,ale mohu vám tu naházet desítky fotek kiksů,které nadělali elektrikáři s vyhláškou. třetina mých zakázek jsou opravy po lidech s papíry,ale jejich práce byla hrůza... mí zákazníci vědí,jak to se mnou je,jsou informovaní a souhlasí... za těch šest let jsem měl jednu reklamaci a to ne mou vinou. prostě papír a platná vyhláška nejsou zárukou solidní práce...

xulese

Já vůbec netvrdím, že nějaký papír je záruka kvality. Jen píši, že ty to děláš bez vyžadované odborné způsobilosti a jsou zde velká rizika jak pro zákazníka, tak pro tebe. A to i kdyby jsi to dělal vždy 100%.

To je takový problém si §6 a §8 udělat, když v tom podnikáš?

doplněno 12.03.17 10:52:

Dokonce stačí rekvalifikace.

Mezi zedníkem,obkladačem,vodoinstalatérem a elektrikářem je jeden obrovský rozdíl.

Odborné znalosti vyžaduje u těch prvních pouze živnostenský zákon. Tedy pro soustavnou podnikatelskou činnost. Ale pouze pro něj, vykonávat třeba činnost obkladače může kdokoliv bez omezení.

Naopak pro elektriku platí, že i pouhý zaměstnanec musí mít platnou vyhlášku 50. V tom je obrovský rozdíl.

Já i když nemám živnnostenské oprávnění na "obkladače", tak klidně mohu nárazově někomu obložit koupelnu a vyfakturovat. A nikdo mi nic nemůže.

Chápeš?

ovczaak*

no,počítám,že by to problém byl. předpokladem je asi vzdělání v oboru elektro...já mám maturu z češtiny,ruštiny,matiky,fyziky...v padesáti se mi do školy už moc nechce. a to by vyřešilo jen elektro,kde je vodařina,zednická,obkladačská,sdk a spousta dalšího...jak jsem psal,dělat ofic hodinového manžela nejde. v praxi celkem funguji...

Jde o to, že když někomu předěláš zásuvky a on pak vyhoří, tak první, za kým půjde policie, budeš ty, protože nemáš tu vyhlášku 50.

Ano, je to problem> Vyhláška č. 50/1978 Sb

lll*

To je jednoduché, musí mít minimálně 7.

hodnocení

1x

Máme takového všeumělce. Dříve si dával letáky do obchodů a na vývěsky, teď už je nepotřebuje. Spokojení lidé ho doporučí dalším a to je ta nejlepší reklama. Jinak rozdává vizitky.

Na autě má reklamu "hodinový manžel". Smála jsem se jako blázen, když mi vyprávěl, jak měl už 2 zákaznice, které jeho nabídku chápaly jako nabídku zaskotačit si za úplatu. Měl prý co dělat, aby jim to rozumně a slušně vysvětlil. Že to znamená něco úplně jiného. Tak pozor na to. I ženské jsou někdy mršky. :-D Jaga.

uznevim
hodnocení

0x

...na výměnu žárovky stačí trocha toho selského rozumu. Nicméně věřím, že se najdou pomalejší jedinci, kteří musí absolovovat několikaleté SOU a následně dva roky praktikovat k dosažení § 6, vyhl. 50 tak, aby byli schopni elementární záležitost jako je výměna žárovky provést bez rizika ohrožení majetku a zdraví osob.

mot
vase odpoved je sice radoby vesela, ale pobavte se o tom se statem...

hodnocení

0x

Podle mě jedině přes známé. Zkusil bych obeslat svoje facebookové kamarády.

jabraka*
hodnocení

0x

Když mi byla ukončena pracovní činnost a byl zrušen můj zaměstnavatel,protože Klaus ho zprivatizoval,tak jsem se musel něčím živit.Tak jsem začal tapetovat,malovat a opravovat byty.Dá se říci,že mi tato činnost drobných oprav bytů docela vynášela víc,jako práce ve výzkumu.Musel jsem ale k tomu prostudovat také legislativu,,má dáti dal a čekat na důchod.Ale i když mám živnost už zrušenou,pořád se na mě obracejí lidé,kvůli revitalizaci jejich obydlí.Ale teď už je odmítám,žezlo podnikatelské činnosti jsem předal synovi.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]