Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Endokrinologické vyšetření

Od: robca* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, chtěla bys se zeptat, co všechno obnáší endokrinologické vyšetření. Budu ráda za osobní zkušenosti. Dík

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nenechte se vyděsit! Endokrinologické vyšetření spočívá v odběru krve (na TSH) a maximálně vyšetřeví ultrazvukem v oblasti krku - jedná se totiž o štítnou žlázu a nikoliv o žaludek, jak mylně uvedl pan kolega. Ten zhruba popsal nepříjemnou gastroskopii...

Endokrinologie není Gastroenterologie!

dejavu*
hodnocení

2x

Endokrinologie je obor, kt. se zabývá nemocemi žláz s vnitřní sekrecí. Mezi tyto žlázy patří například nadledviny, pohlavní žlázy, podvěsek mozkový (hypofýza), štítná žláza, příštítná tělíska a slinivka břišní. Jsou to žlázy produkující hormony.
Pokud jste byla na toto oddělení odeslána k vyšetření, pak patrně pro podezření na hormonální nerovnováhu. Běžní pacienti jsou cukrovkáři, kterým chybí hormon inzulín, kt. produkuje slinivka břišní, ale ti bývají odesláni pak přímo na specializovanou diabetologii, na endokrinologii nejčastěji docházejí pacienti s poruchou štítné žlázy. Vyšetření pak spočívá v ručním prohmatu štítné žlázy, krevním odběru, kde se stanoví hladina hormonů T4, T3 a TSH. Pokud je šítná žláza na pohmat zvětšená, udělá se ultrazvuk (ten vůbec nebolí, asi jej znáte) a pokud se při ultrazvuku ukáží např. uzly při časté Hashimotově hypotyreoze, kdy je funkce štítné žlázy snížena, až postupně vyhasne zcela, pak se provede biopsie. Ani ta nebolí, je to jako injekce do krku, jehlička je tenká, dá se to v pohodě vydržet bez řvaní. Na základě hladiny hormonů vám pak lékař předepíše léky kompenzující snížení nebo zvýšení činnosti štítné žlázy. Obojí je dobře léčitelné léky, léky však většinou zůstanou pacientovi pak do konce života. To je tak nejběžnější, co vás na endokrinologii potká. U někt. pacientů se objeví štítná žláza napadena rakovinou, pak dojde k jejímu odebrání. Je to jedna z nejpříznivějších rakovin, kdy metastázy nebývají časté, takže to má velmi dobrou prognózu.
Pokud máte poruchu příštitných tělísek nebo nadledvinek, rovněž budou stanovavat hladinu hormonů v krvi a někdy i z moči (např, při stanovování volného kortizolu). S tím ale nemám zkušenost, jak to pak probíhá dál.

Není tedy třeba se bát, nehrozí vám patrně nic víc než krevní odběr, odběr moči a sono, malé píchnutí do krku, výše jsem vám popsala z toho důvodu, abyste věděla, jaké pacienty tam můžete potkat a pokud vám něco zjistí, abyste se nebála, že pokud je to o štítné žláze, vetšínou je to i v nejhorším vše dobře léčitelné. :)

milanek*
Mám ten samý problém štítné žlázy před rokem jsem měl zvýšenou tak že jsem ztracel váhu, měřím kolem 187 a moje váha vždy byla kolem 113 kil pak jsem začal ztracel váhu na 86 kilo...pak jsem začal brát léky asi 3 měsíce a můj lékař mi řek že jsem v pořádku ..a pak jsem zjistil že nabiram každý měsíc 5 kilo tak že jsem nabral 60 kilo že 87 kil tak že dnes jsem byl u lékaře a mám si dojít na Bulovku jelikož mám přes 150 kilo...a má váha mě otravuje život...držím dietu a vůbec mi to nepomáhá ale lékař mi řek že je to divné že ji mám nízkou tak že bych měl ztracel váhu a přitom nabiram čím dál víc...

lidka*
hodnocení

2x

Také jsem měla z toho obavy, ale přesně jak píše strejc, jedná se o odběr krve - běžně jak se dělá i třeba kvůli sedimentaci. A dále jsem byla na ultrazvuku v nemocnici. Položí Vás na záda na lehátko, namažou oblast krku a lékař pozorně přejíždí a sleduje velikost štítné žlázy a zda tam nemáte nějaký útvar. Takže žádný strach, hlavně, když bude zpráva v pořádku. *placni*

doplněno 11.11.09 08:47:

A ještě jsem zapomněla, že Vám krk zepředu a na stranách prohmatá.

jpsedlo*
hodnocení

1x

Dobrý večer,mohu jen souhlasit s ostatními a to na základě vlastních nesčetných zkušeností. Trpěla jsem poruchou štítné žlázy zvanou hyperfunkce,což je nadměrná produkce hormonů štítné žlázy. Léčili mě léky a nevedlo to k výraznému zlepšení,proto nakonec přistoupili k aplikaci radiojodu. Tento ponišil štítnici a tím se postaral alespoň prozatím o její menší produkci hormonů. Cítím se fajn a doufám,že to tak i zůstane. Mějte se krásně. Jana

doplněno 13.11.09 19:44:

Omlouvám se opravuji slovo - poničil :)

lidka*

Ahoj Jano, já to mám naopak. Moje je líná - takže denně 1 Letrox - také si nestěžuji. Jenom ta kila se drží jak veš - takže jsem vzdala ničení si seniorské pohody nějakými krutými dietami. Ale vím, že kolegyně měla dlouhodobé problémy, ztrácela se před očima, než ji zjistili hyperfunkci a dneska je také v pohodě. Dočetla jsem se, že na onemocnění štítné žlázy je dobrá černá jeřabina - áronie. Takže jsem se ji naučila jíst (nic moc - je taková trpká) a i zavařovat - přidávám ji do míchaných kompotů. Sousedka mě pilně zásobuje a já zase hledám nové recepty. Dcera mi koupila Škodův bylinkový sirup - je na úpravu činnosti štítné žlázy - tak si občas cvaknu. :D Přivítala bych nějakou přírodní léčbu na rozhýbání štítné žlázy. Co se týče ryb, ty mám ráda v každé podobě i druhu. Hezký večer i v pátek třináctého! *tanec*

papene*

*placni*Pro všechny co mají problémy se štítnou žlázou a nejen pro ně..Třeba se Vám něco z toho hodí.

medunka.pvsp.cz/...

lidka*

Zdravím papene, tak až na ty různé obklady *ee* je to fakt zajímavé čtení. Díky!

papene*

Tak to je fajn, že to někomu pomůže*jasne*

malvinka*

Také se používá obklad z extraktu ze sibiřské jedle.

doplněno 13.11.09 21:44:

Ženy s tímto zdravotním problémem mívají potíže s otěhotněním a donosením plodu.

doplněno 13.11.09 22:11:

Padání vlasů, suchá kůže, únava nebo naopak přebytek energie, špatné usínání.

cacab*
hodnocení

0x

Vlastně ti strčí takovej šlaufek do krku a dovnitř pak druhý s kamerkou a kouknou co máš za problém. Před vyšetřením bys neměla jíst a pít, podle toho kde ti to budou dělat, ně´kde dávají na znecitlivění krku cucat takový bonbon,někde ten šlaufek namažou vazelínou.Drž se toho, co ti budou říkat a bude to v pohodě.Je to jako když si strčíš prst do krku a taky ti bude na zvracení. Já byl asi už 6 -7krát a už je to taková rutyna.

doplněno 11.11.09 11:32:

Já se moc omlouvám, fakt jsem se nechal unést tím endo, Ta gastro... se dělá endoskopem. Ještě jednou moc velká omluva*hi*

amlim*
hodnocení

0x

Před návštěvou endokrinologa Vám odeberou krev na vyšetření hormonu štítné žlázy. Lékař Vás zváží, změří tlak,omatá krk a možná pošle na sono.Toť vše.Žádné obavy,ničeho se nebojte.

doplněno 11.11.09 09:36:

oprava:prohmatá krk

rainy*
hodnocení

0x

Ahoj, taky jsem měla dříve problémy se štítnou žlázou. Měla jsem hyperfunkci, takže jsem hubla, špatně spala, únava, třes rukou, bušení srdce. Bylo to hodně nepříjemné, taky jsem trpěla průjmy. Naštěstí léčba léky zabrala, brala jsem pak ještě udržovací dávku a dnes už jsem bez léků. Takže ani ty léky nemusí být na celý život;). Samozřejmě u každého je to jiné. Chodím akorát na pozorování, kde mi vždy vezmou krev, ale je to už několik let v pořádku. Velká úleva hlavně je, když přijdou na to kde je problém a dá se to řešit...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]