Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
asi před 3 týdny nám přišel mail. Od James Diague, plný chyb a nesprávných obratů. Ja potrebuje vase uprimna spoluprace ohledne 10.500.000 dolaru dedictvi. Atakdále...
Mail jsem hodila do koše, nic jsem neotvírala, žádná příloha tam ani nebyla.
Včera totéž. Od pana Bernard E. Elorm. Asi zapomněl své původní jméno. Toto je moje druha zprava pro vas, ja nedostal zadnou tva odpoved, vy me zaslat dokumenty, aby vas schvalit jako dedic zjevny do fondu.
Tentokrát se jedná o 13.580.000 dolarů.
Začíná mě to nudit a je mi to nepříjemné. Jak podobným zprávám zamezit? Je to trestný čin, nebo jen pitomé obtěžování? Nechápu, kde vzali naši mailovou adresu. Asi zkoušejí kde co. Hlásí se to, nebo mám mávnout rukou a nechat to být? Chodí vám také podobné bláboly?
A úplně poslední, stydím se za to, ale s počítačem příliš neumím. Jak si mám nastavit spam, který by mi podobné zprávy zachytával a nepustil dál? Nevím, jak na to.
Díky, Jaga.
Ano, na to jsem se kdysi ptala, máte pravdu. Bylo to jen nepříjemné vnucování výrobků či služeb. Jenže - pokud něco koupíte na e-shopu, vždycky chtějí kontakty - telefon a mail. A pak začnou vesele chodit nabídky. Zkouším je zastavit, někdy se povede, někdy ne.
Tenhle současný případ, to už smrdí podvodem. Když na Vás chce někdo vylákat Vaše citlivé údaje. Navíc, podle těch jmen, nějaká Émerika, kde nikoho neznám a žádné kontakty do zámoří s nikým nemám. Proto jsem uvažovala, jak tomu zamezit. Jaga.
Nepochopila jste to...
Váš email,může někdo přeposlat,třeba "za moře" i s celou hlavičkou i s celým obsahem emailu...
Může to dělat i napadený prohlížeč(do něhož vypisujete tyto údaje) nebo emailový klient.
Vidím,že i rádci na Poraďte jsou velice naivní("podvod" po emailu) a neznalí jak věci fungují,i když to denně používají...
Dnes už to může dělat potají i win10,který něco odesílá a nikdo neví co...
V mailu, nahoře, máš, co s tím má pc udělat. Přesunout- označit- spam- smazat- odpovědět- odpovědět všem. Ten mali, o kterém mluvíš, pošli klikem do spamu. Dokud tohle neuděláš, potud ti od toho odesilatele budou blbostě chodit. Příště ho pc pošle zpět a bude pokoj.
Colombo má pravdu. Ale my, neználkové, kteří si přeposíláváme sranda maily, je přeposíláváme se vším všudy. Tedy i se spoustou adres předchozích příjemců. Proto je potřeba, při přeposílávání, všechny adresy vymazat. A pak jednoho příjemce napsat do KOMU a ostatní napsat do SKRYTÁ KOPIE. Alespoň takto je potřeba eliminovat rozhazování adres po světě.
Do pole KOMU vyplňte sama sebe a všechny příjemce dejte do skryté kopie (BCC). Tak nikomu nepřepošlete žádnou adresu kromě své, ale tu by příjemci stejně viděli jako adresu odesilatele.
A pozor na to, že přeposílané zprávy si opravdu přeposíláte se vším všudy. Tedy i s případnými viry v přiložených dokumentech, obrázcích apod.
Proto každému radím své kontakty "vychovat" tak, aby mu nikdo nic nepřeposílal.
Podobným zprávám ty nedokážeš zabránit.
Je zbytečný si nad tím lámat hlavu.
Prostě se tvoje e-mailová adresa dostala k někomu kdo odesílá spam a tím máš o zábavu postaráno.
Jediné co můžeš udělat: nastavit si na e-mailový účet nějaký SPAM filtr a nebo ten e-mailový účet zrušit.
SPAM filtr udělá to, že když přijde zpráva, která má parametry spamu, tak ji přesune do jiné složky a pak ji vymaže.
Tím že zrušíš e-mailový účet, odstraníš možnost příjmu e-mailu a tedy i spamu.
Bohužel spam je zlo, které musíš trpět pokud chceš využívat výhody e-mailové pošty.
Lítá to po internetu, dostávám denně min. tři,taky mě ,to štve, už by to měl někdo zastavit, ale nevím, jestli to jde. Když jsem na dovče a vrátím se, máom přeplnou poštu těmito kravinami, nechápu, jestli čekají, že tomu ještě dnes někdo uvěří.
Ajo, kdo "někdo by to měl zastavit"? Zastavit spam může jen každý sám/sama. Pro elektronickou poštu používejte jednu adresu, pro různé registrace (včetně e-shopů) si zřiďte druhou "spamovou" adresu.
Skutečnou adresu dejte jen lidem a službám (např. banky, úřadů nebo Poraďte.cz se bát nemusíte), kterým důvěřujete, na vše ostatní používejte "spamovou".
I v ní je vhodné nastavit filtry tak, aby (téměř) žádný spam nechodil. (Mně přijdou ± 3–4 nevyžádané zprávy ročně.)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.