Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daňové přiznání - ze závislé činnosti

Od: patanc* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, mám možná hloupí dotaz. Budu podávat daňové přiznání ze závislé činnosti za minulý rok. U prvního zaměstnavatele jsem byl do března a u druhého od května. Mezitím jsem byl na pracovním úřadě. Jelikož mi na výplatách byla odečítána sleva na dani z a poplatníka (2070kč) vlastně jen 10 mesíců, nemám nárok na vrácení za ty dva měsíce na pracáku? Jak to mám do přiznání zanést? Žádné dávky ani podporu jsem ty dva mesíce nepobíral.

děkuji

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Základní daňovou slevu na poplatníka můžete v rámci daňového přiznání uplatnit za celý rok i v případě, že jste nepracoval po celý rok. Ve formuláři z první odpovědi už je celková sleva předvyplněna.

Jestli s vyplněním nemáte zkušenosti, můžete se všemi podklady zajít (nenechte to ale na poslední chvíli!) na FÚ k referentce, k níž spadáte a požádat ji o pomoc s vyplněním.

Daň lze vrátit maximálně do výše odvedených záloh daně z příjmu. Protože jste neuvedl své celoroční příjmy, nelze odpovědět, jestli máte nárok na vrácení (nevíme, jestli jste na daních něco odvedl). Kdybyste žádné daně neodvedl, nebylo by co vrátit.

Poznámky:

Jestli jste neodvedl žádnou daň (nebo jen málo), nemusíte daňové přiznání podávat.

Dávky ani podpora v nezaměstnanosti nepodléhají dani z příjmu. I kdybyste něco pobíral, do příjmů za rok 2016 by se to nepromítlo.

Pro příští rok: Doručíte-li poslednímu zaměstnavateli z roku 2017 písemnou žádost o provedení ročního zúčtování daně z příjmu společně s potřebnými podklady do 15. února 2018, bude zaměstnavatel povinen zúčtování provést (nebudete muset podávat daňové přiznání).

hodnocení

0x

Máte nárok na vrácení slevy na dani - vím to, dnes jsem přiznání odevzdávala. Takže pokud chcete tuto částku zpět, daňové přiznání musíte odevzdat.

Lze si vše nanečisto připravit na staženém formuláři zde: finance.idnes.cz/... (pro vás asi zjednodušený formulář postačí). A musíte mít od obou zaměstnavatelů Potvrzení o zdanitelných příjmech, jednak je potřebujete k vyplnění daňového přiznání a také je spolu s přiznáním musíte odevzdat. Ještě potřebujete potvrzení z pracáku, to se také přikládá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]