Nejste přihlášen/a.
"V extrémních případech vás ale může obtěžovat klidně i hodinu".
Nesouhlasím. Znám případy, kdy škytavka vydržela i celý den.
Mám osvědčenou metodu. Do sklenice trochu studené vody, na okaj sklenice naplocho položit čepel nože tak, aby mezi ostřím nože a stěnou sklenice byla mezera několik milimetrů a touto škvírou se důkladně napít. Jak to funguje, netuším. Ale ještě mě to nezklamalo.
Způsoby odstranění škytavky
1. Zadržení dechu
Zhluboka se nadechněte a na několik desítek vteřin zadržte dech v plicích. Poté vydechněte. Tato metoda zabírá u poměrně hodně lidí.
2. Suchý chléb
Při škytavce si dejte kousek suchého chleba. Dejte si ale pozor na to, aby se vám "nezasekl v krku".
3. Studený obklad
Někomu pomáhá, když si na zátylek přiloží studený obklad.
4. Kostka cukru
Poměrně úspěšnou metodou je ta, kdy si při škytavce vložíte do úst kostku cukru a necháte ji rozpustit.
5. Poloha na zádech
Jakmile vás přepadne škytavka a máte okolo sebe dostatek místa, lehněte si na záda, skrčte kolena k břichu, obejměte je rukama a zatlačte je proti břichu. Tuto metodu doporučji použít spíše v soukromí.
6. Bouchnutí mezi lopatky
Vyzvěte někoho ze svého okolí, ať vás lehce bouchne do zad mezi lopatkami.
7. Vylekání
Na škytavku zabírá také vylekání.
8. Jiné myšlenky
Škytavky se nezbavíte, pokud na ni budete neustále myslet. Snažte se proto rozptýlit, sama pak rychleji odezní.
9. Zacpání nosu
Zacpěte si nos a zvolna dýchejte pusou.
10. Pití vody
Během škytavky si dejte pár doušků vlažné vody. Usrkávejte jen malé množství, dokud škytavka neodezní.
Jak dlouho to potrvá?
Škytavka obvykle trvá maximálně pár minut. V extrémních případech vás ale může obtěžovat klidně i hodinu. Proto si vyzkoušejte jednotlivé metody a najděte tu, která vám pomůže se škytavky co nejrychleji zbavit.
pro sys strejc, omlouvám se, jsem poučena pro příště
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.