Nejste přihlášen/a.
Poradí někdo jak dál?Na poptávku stavby se nám ozval projektant, se kterým jsme se dohodli na celkové ceně stavby. Po vyřízení všech formalit nutných k povolení stavby jsme koupili pozemek a zároveň zadali zakázku na projekt.Po předání projektové dokumentace jsme našli v textu cenu stavby o 70% vyšší než bylo domluveno.Proto jsme hned volali projektantovi,že projekt vrátíme. Ten nás však ujišťoval,že je to hodnota díla a že on stavbu postaví za dohodnutou cenu.Zaplatili jsme tedy zálohu za projekt a podali žádost o úz. a st. povolení a nechali si poslat slíbený návrh Smlouvy o dílo. V této smlouvě ovšem požadoval časové termíny,které jsme absolutně nemohli splnit (byly určeny dřív než bylo vyřízeno st.pov.),což velice dobře věděl,protože byl o celém průběhu stále informován.Na změnu přistoupit nechtěl a navíc ze stav. úřadu po nás chtěli opravu v proj.dokum. a tu si projektant podmínil doplatkem za projekt.Vzhledem k takto rozjeté akci jsme přes znovu opakovaný příslib realizace stavby doplatili cenu projektu.Po nabytí právní moci stav pov. jsme jej kontaktovali a jeho odpověď byla,že už s námi ani nepočítal a že mají velkou zakázku na celý příští rok.Udělali jsme si poptávku u jiných st.firem a od všech byla cena min. o těch 70% vyšší než on sliboval.Dnes již s námi velmi neochotně komunikuje a máme silný pocit z toho celého,že mu šlo jen o zakázku na projekt.Na tuto vyšší cenu stavby nemáme a ani bychom do toho od počátku nešli a teď si myslíme,že prostředky dosud do této akce vložené jsou vyhozené.Pomůže nebo poradí někdo?Děkujeme
Pokud mate smlouvu o dilo na urcitou castku, trvejte na realizaci stavby. Pokud jste podepsali nesmyslne terminy ktere jste vedeli, ze nemuzete dodrzet, nemeli jste to podepisovat. Sice neznam zneni ony smlouvy o dilo, ale doporucuji se poradit s pravnikem... Nejak mi to zavani podvodem...
ale co potřebujete poradit? jak se vyvléhknou ze smlouvy? Nebo co postavit jiného?
Na přesný postup bychom museli vidět smlouvu, nebo znát názor druhé strana. Taky by šlo Vás politovat a poradit aby jste si to nenechali líbit a krásná slovíčka. Ale to dělají jen neznalci.
položte přesnější dotaz. Ano moho Vás politovat. Ale hned po prvním neshodě jste uvěřili hezkým slovům projektanta.
Nechci litovat ani vyvléci se od smlouvy (žádná není, byl to jen návrh), ale chci poradit je-li to možné posuzovat jako podvod.K první neshodě došlo v době,kdy už byl ,,vlak rozjet " tzn. koupil jsem pozemek,zaplatil přípojku el.,měření radonu,projekt přístupový komunikace,vyjádření všech správců sítí atd. Uznávám ,že než jsem do tohoto všeho vstoupil, měl jsem požadovat nějakou smlouvu o zhotovení díla v ceně, kterou slibuje. Ale po...je každý generál. Chtěl jsem jen jestli někdo nemá podobnou zkušenost a jestli by to stálo za návštěvu právníka. Byl jsem i na komoře autorizovaných projektantů a tam mi řekli, že je to otázka morálky.
Zdendo, domnívám se, že to nejde na právníka, máte důkazy? vidíte sám ...komoře autorizovaných projektantů a tam mi řekli, že je to otázka morálky.
Jestliže chcete opravdu stavět, tak toto je malicherná drobnost. Připravte se na horší starosti a neschody. Vůbec Vám to nepřeji, ale neznám (jsem mlád) stavbu, kde nejsou problémy. Od "neřešitelných" až po drobné.
Ale vždy se najde vhodné řešení, záleží na jakou stranu.
Milane, trochu nesouhlasim s tou malichernou drobnosti. Pokud mi projektant rekne ze dum, na ktery si u nej objednam projekt bude stat milion a ve vysledku nenajdu zhotovitele ktery mi to postavi za min jak 1700000 tak to podle me je docela zasadni problem a pro 99% investoru neresitelny ( hypoteky apod... ) Prece jen 700000 nema kazdy schovane pro strycka prihodu... Pokud ma investor respektive objednatel nejaky dukaz, ze si objednal projekt na dum za milion, nejsem soudce ani pravnik, ale vidim v tom jednoznacne podvod, asi bych se obratil na sdruzeni obrany spotrebitelu nebo na COI. Jinak ona ta pravda je nekde mezi a v tomto pripade asi zalezi jak si kdo co prebral a podle me to bude o slovickareni.
Milane,díky za Tvé odpovědi.Na komoře mi řekli, že oni mohou zasáhnout jen z hlediska technický stránky projektu a nebo opakovaných stížností klientů - mají tzv. profesní a etický řád, který jim určuje jednat v zájmu svého klienta, měli též podezření z předložených písemností, že tak nejedná a prý si ho pozvou na vysvětlení. Důkazy svých slov mám, jak jsem již uvedl z naší mail.komunikace. Do stavby se nedám, jelikož na reálnou cenu stavby nemám.
Říkat, že jste postupoval od začátku do konce špatně je asi jednak zbytečné a jednak to ničemu nepomůže...
Na komoře mají pravu. Co není podepsáno, to není dáno a je jen na každém jak umí stát za svým rozhodnutím a slibem byť jen ústním.
Další postup doporučuju ze seznamu ČKAIT vybrat na základě výběreového řízení autorizovaného technika a sním dotáhnout stavbu do konce svépomocí.
Pro příště... než budete najímat odborníka z oboru kterému nerozumíte, nechte si poradit a konzultujte u jiných postupy a návrhy.. barák stojí miliony a lidé se k tomu stavejí tak jako by to byla hračka a přitom nákup spotřební elektroniky konzultujeme s kdejakým jardou od třech piv...
Děkuji Vám všem za odpovědi, jen jsem neuvedl, že stavba je komerční cca.110m2 zast.plochy a tyto stavby bohužel nelze stavět svépomocí. Svoji největší chybu spatřuji v momentě zjištění ceny udané v projektu a ,,uchlácholení projektantem ". V tu chvíli jsem měl vyžadovat písemnou záruku jeho slov a ,,nerozjíždět vlak ". Do té chvíle mně to stálo jen poplatek za zpracování projektu přístupové komunikace-od jiného projektanta.Toto vše píšu pro poučení ostatních stavebníků, stále platí co je psáno to je dáno. Ještě jednou děkuji za příspěvky, Zdenda.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.