Nejste přihlášen/a.
Ahoj Lidi. Pracuju přes rok jako řidič autobusu, Za celý rok mám každý měsíc přiznaných 211hod odpracovaných plus cca 90 hodin čekání. Tj 301 hodin měsíčně. Problém mám s dovolenou. Mám 10 dnů staré a 20 nové. Teď nám ale dispečer začal strhávat dovolenou o volno. tzn, za den kdy mám klasické volno mi napíše dovolenou. To proto že se ji musíme zbavit. Chci se zeptat jak dál postupovat a zda se stím dá něco dělat. Já sakra nechci přijít o dny (dovolenou), chci být s rodinou doma. Je sice pěkné že budu doma a budu to mít zaplacené, ale raději bych byl doma třeba 4 dny v kuse, Díky
Pokud máte volno tak máte volno...pokud máte dovolenou tak máte dovolenou..v žádném případě vám nemuže napsat dovolenou na den volna. Za prvé nemáte být v práci, protože máte to volno, takže nemá co strhávat a za druhé když vám ji napíše, tak vám nebudou sedět odpracované hodiny, protože dovolená se z hlediska hodin vykazuje jak kdybyste v práci byl. Proti takovému jednání bych se silně ohradil. Argument, že je málo lidí, který jste zde dopsal je přímo nahrávka na smeč pro vás nikoliv pro něj. Kdyby byl stav opačný tak vám odpoví, že "pokud se ti to nelibí tak můžeš jít"...v tomto případě jste na koni vy. Jen ať Vám ji pekně vrátí. A jesti se jí chce zbavit, aby jste jí neměl moc, tak ať vám ji proplatí. V žádném případě ji však nemůže jen tak strhávat.
btw...zaměstnavatel může manipulovat/nařizovat pouze polovinu dovolené
Zdravím
Jak psáno výše, jinak obrátil bych se s dotazem na odbory (jsou-li) případně na inspektorát práce (musí postupovat anonymně aby vás nepoškodil) , ve Vašem případě totiž může jít i o ohrožení cestujících jejich bezpečnosti (únava mikrospánek). Vůbec není váš problém že firma nemá lidi s jejím přístupem se ani nedivím, je to jejich věc a v žádném případě je to neopravňuje k porušování zák. práce, případně kolektivní smlouvy (je-li sjednána s odbory pokud tam vůbec nějaké působí) Jde totiž o to, že pokud vám zaměstnavatel to volno "fiktivně vykáže" pak při zpětné kontrole (pokud se něco stane např. nehoda) se zjistí že jste byl vlastně "odpočatý" protože jste dovolenou normálně čerpal a těžko se potom proti tomu ohradit. Čili tento nezákonný postup zaměstnavatele řešit s odbory nebo inspektorátem. Toto by si např. v Německu nemohli vůbec dovolit, jednak by si tam nedovolili vyplácet tak mizerné mzdy jako u nás a také by si nedovolili nepřiznat volna a dovolené to by jim tam odbory pěkně šláply na krk, tady firmy vědí, že právní povědomí lidí odbory jsou mnohdy velmi slabé...V případě větších problémů by možná ani neškodilo "rozmazat to" v médiích, čím víc (a častěji ) těchto případů bude tím lépe, jinak se v téhle zemi opravdu nic nehne...
Je možné také založit odbory, případně se obrátit na již zavedenou odborovou organizaci působící v příbuzném nebo stejném oboru např. u jiné firmy, které by vás za vaše členství v nich byly ochotny před zaměstnavatelem zastupovat a tyto problémy řešit. V každém případě je výhodné aby se členy odborů stalo co možná nejvíce zaměstnanců firmy neboť je to i v zájmu ostatních nejen vás aby se situace na pracovišti zlepšila. Jsou-li ve firmě již odbory zavedené a jsou "nefunkční" tlačit na ně ,aby situaci řešili příp. založit další odb. organizaci. Neorganizovaní (co nejsou v odborech) pak automaticky spadají pod kompetenci nejv. odb. org. která u zaměstnavatele působí.
Často se tu tyto dotazy ohledně porušování pr.pr. vztahů ze strany zaměstnavatelů objevují, v žádném případě není řešením jak se to zde často uvádí doporučovat výpověď "jít jinam" neboť takto se situace ve firm. u nás nikdy nezlepší, jeden známý měl prý i dobré zkušenosti s pojištěním právní ochrany, než by zaměstnavatel šel "do sporu" (jenž by jednoznačně prohrál) raději ustoupil. Doporučuji než se "planě" domáhat svých práv u zaměstnavatele zjistit si nejdříve skutečnosti které jsem uvedl a pak se dle toho zařídit (viz. výše)
Ano, dá se s tím něco dělat. Upozorněte zaměstnavatele písemně na porušování zákoníku práce a trvejte na vrácení dovolené.
Obrátit se můžete – jak správně radí JanM – na odbory, a to i na organizaci v okolí (pokud u zaměstnavatele odborovou organizaci nemáte).
Další možnost je obrátit se na inspektorát práce, ale to bych poradila až v dalším kroku → pokud byste s písemnou výzvou nebo prostřednictvím odborů neuspěl.
Váš zaměstnavatel ale zákoník práce porušuje i v otázce pracovní a odpracované doby... Jestli odbory nemáte, bylo by asi dobré si je založit → pro začátek stačí tři zaměstnanci.
Dlouhodobé přetěžování zaměstnancům může vést (a často i vede) ke zdravotním problémům zaměstnanců. U řidiče autobusu hrozí i vyšší riziko dopravních nehod, ...
Pozor na chybu v poslední větě Krtkovy odpovědi: Podle zákoníku práce určuje čerpání dovolené zaměstnavatel → jde o celou dovolenou, nikoliv pouze o její polovinu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.