Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Rád bych začal pracovat v novém oboru, v kterém nemám žádnou praxi a který jsem nevystudoval. Jedná se o technický obor. Nejlépe něco ohledně kvality, výroby, atp.. Můžete mi doporučit nějaké kurzy? Jakými kurzy začít? Výkresovou dokumentací? Nebo nějakým více všeobecným kurzem ohledně výroby? Prosím o každý tip. Děkuji. Zigi
Šel byste k holiči, který není vyučený ani to neumí?
Bez legrace - například pro kontrolu elektrických přenosných spotřebičů je třeba bez jakékoliv diskuze elektrotechnická kvalifikace
Ale ne, můžtete dělat například kvalitáře, jen je ta problematika procesního řízení výroby natolik obsáhlá, že se to nelze naučit kurzem. Navíc to vyžaduje jisté schopnosti (matematika, statistika) a povahové předpoklady - kvalitáře nikdo nemá rád, pracovníkum "delá normy", u managerů je to "ten, co proces špatně vymyslel a spočítal" může tedy za každou chybu a nesplněný cíl, nikdo s nimi nechce moc spolupracovat ale zodpovědní jsou za všechno. Takové rohožky meetingů k vybití zlosti středního managementu. Toť můj poznatek. Jestli chcete zabřednout do problematiky mrkněte na principy "štíhlé výroby" (lean manufacturing) a na 6sigmu.
Kvalitare, proc ne.
Bezte na kurzy, kde vas nauci, co je APQP, PPAP, VDA2, TQM, Six Sigma, normy rady ISO 9000, ISO TS 16949, QS9000, DFMEA, PFMEA, CFMEA, MFMEA, SFMEA, RP number, P diagramy, FTA, DOE, QFD, 5P, 9P, Ishikava, 8D, SC znaky, CC znaky, SOP, PSW...
Porada je napr. TUV SUD. Ale neco to stoji...
Naucte se cist konstrukcni dokumentaci, naucte se alespon zaklady o metrologii, naucte se principy vzorkovani, naucte se statisticke vypocty, at vite, co je to treba Cp a Cpk, ve vyhlednutem oboru se seznamte s vyrobnimy postupy, pilujte jazyky, pac pokud budete pracovat u subdodavatele, je dosti pravdepodobne, ze budete jezdit do zahranicnich vyroben resit reklamace, pilujte praci s Excelem (grafy, kontingencni tabulky, statisticke vypocty)...
A pak uz jen zbyva vyrazit do praxe.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.