Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pojištění odpovědnosti zaměstnance

Od: pavel210 odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

zhruba před 2 lety, jsem nastupoval do zaměstnání na pozici obráběč kovů CNC. Pro jistotu jsem si zřizoval pojištění odpovědnosti zaměstnance. Po dobu výkonu práce, jsem žádnou větši škodu nezpůsobil a ve firmě jsem i vypozoroval že pokud někdo způsobil větší škodu, zaměstnavatel po něm nechtěl uhradit nějakou velkou částku, případně pouze nějakou pokutu. Nechce se mi to pojistné platit zbytečně, když za celou dobu jsem ji vůbec nevyužil. Navíc dnes jsem se dočetl, že např. při špatném naprogramování stroje, se pojistka na programátora nevztahuje. Zajímá mě, zda pokud bych stroj špatně nastavil a naboural s ním do kusu a zničil kus i nástroj, zda se tato pojistka, na to vůbec vztahuje. Pracuje tu někdo na podobné pozici a má s těmito pojistkami zkušenosti, na co se vztahují? Případně existuje nějaká pojistka, která by takto vzniklou škodu dokázala pokrýt?

Děkuji za rady, přeji hezký den.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Odpověď na svou otázku najdete ve své pojistné smlouvě a ve všeobecných obchodních podmínkách (VOP) "své" pojišťovny. Najděte si na webu pojišťovny i aktuální VOP, za dva roky se mohlo něco změnit.

Zničení nebo poškození výrobku či polotovaru strojem podle mne není totéž jako vyrobit zmetek. [Ale třeba se pletu.]

Zaměstnavatel není oprávněn udělovat zaměstnancům pokuty, ale je oprávněn po zaměstnanci vymáhat způsobenou škodu (až di výše 5,5násobku průměrného výdělku).

Spoléhat "jenom na nějakou pokutu" nemůžete (k tomu zaměstnavatel nemá oprávnění), měl byste počítat s náhradou škody podle zíkoníku práce.

Já bych doporučila porovnat si nabídky několika pojišťoven (porovnejte si i jejich VOP) a vybrat to pojištění, které bude krýt to, co potřebujete. Až potom vypovězte současné pojištění.

hodnocení

0x
Ze zákona odpovídáš zaměstnavateli za škodu do výše 5.5 násobku hrubého platu. Větší úhradu po tobě zaměstnavatel vymáhat nemůže. Na takovou částku bys měl mít uzavřenou pojistku" na blbost". Pojistné se různí podle výše spoluúčasti kterou si s pojišťovnou sjednáš. Většinou pojišťovny trvají minimálně na 5000 spoluúčasti abys nemohl uplatňovat pojistku na každou drobnou škodu. Pojistka uzavřená v jednom zaměstnání se vztahuje i na škody způsobené na vedlejšáku takže bych rád viděl smlouvu pojišťovny, kde je přímo výjimka na tebou obsluhovaný stroj.. Ty smlouvy jsou univerzální a vztahují se i na tvoji další výdělečnou činnost takže pochybuju že by pojišťovna zrovna pro tvoji fabriku měla extra smlouvu. A pokud ji snad má, nic ti nebrání jít na pobočku jiné pojišťovny a uzavřít ji na "univerzální " smlouvu kde žádná výjimka pro cnc soustruhy nebude.

4,5 násobku!

nikdo*
hodnocení

0x

Přečtěte si hodně dobře výluky. Tedy případy, kdy pojišťovna neplatí. A zamyslete se, jestli při při dodržení všech podmínek na které se výluky vztahují, jste schopen vůbec způsobit škodu. Jedna ze smluv kterou nám nabídli, totiž měla takové podmínky, že pokud by jsme dodrželi vše to, kdy pojišťovna nehradí, tak nikdo z nás nebyl schopen popsat jedinej případ škody, kterou by jsme mohli způsobit. Vy zaplatíte, a něco způsobíte. kdy můžete něco způsobit. Porušením nějakého zákona, předpisu, vnitřní směrnice. Ale na to se většinou vztahují výluky. Dobře, tak tedy se vám udělá nevolno a zničíte mašinu, jak se opřete o nějaký ovladač, ale za to, zase nemůže zaměstnavatel vymáhat škodu.

TAK K ČEMU POJIŠTĚNÍ, KTERÉ NEFUNGUJE? Které popírá vlastní smysl pojištění? Podle mně k ničemu. Takže: Bacha na výluky. To jsou ta malá písmenka vzadu na smlouvě.

doplněno 01.03.17 22:53:

Ano, chápete to dobře. Sám víte, CO a hlavně JAK můžete způsobit. jestli se na to může nebo nemůže vztahovat výluka. Pokud ano, pojištění nemá smysl. Hlevně tehdy, pokud zjistíte, že není škoda, na kterou by se nevztahovala výluka. Dobře si promyslete možné scénáře vzniku škody a až potom se rozhodněte.

pavel210
hodnocení

Tak jde tu hlavně o to, že dělám na mašině velké kusy, kde se cena kusu pohybuje většinou řádově ve stovkách tisíc. Navíc u pojistek odpovědnosti jsem viděl všude, že na zmetky se nevztahují. Spíš o ty nástroje, ale pokud se člověku sem tam podaří nějaký nástroj zničit, ras za čas, ve firmě to chápou a neplatí se za to nic. Já myslím že ta pojistka pro mě moc význam nemá. Pokud by se mě podařilo udělat zmetek, stejně to pojistka pokrývat nebude. Navíc firma by po mě určitě nechtěla platit kus v plné výši myslím, ale spíš by to bylo řešeno nějakou pokutou myslím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]