Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se vymluvit?

Od: sofie1* odpovědí: 11 změna:
Zdravím! Je mi čtrnáct a moje bývalá kamarádka (s kterou se vídám skoro každý den) chce, abych u ní přespala, ale já ji moc nemám ráda a nechci u ní spát.
Nechci ovšem ranit její city a já bych jí to ani nedovedla říct že u ní prostě nechci spát,nevíte, co bych jí mohla říct?
Nějakou výmluvu?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Když je ti 14, v pohodě můžeš říci, že ti rodiče nedovolí přespat u jiných lidí. A možná to ani nebude výmluva, myslíš, že by ti to dovolili?

sofie1*
hodnocení

Právě že mamka chce, abych u ní přespala a já jsem mámě říkala, že tam spát nechci.
Ale ona řekla, že to nechápe atd.

hodnocení

3x

Zdravím. Ono je lepší říci pravdu a nehledat žádné výmluvy. Pokud je to bývalá kamarádka a nemáš ji ráda, nemá smysl hledat výmluvy. Nemusíš se stydět říkat pravdu a jde to udělat naprosto slušně - děkuji Ti za nabídku, ale ne. Nic jí vysvětlovat nemusíš a nemusíš ji ani nic zdůvodňovat. Nemáš přece žádný důvod trávit čas s někým koho nemáš ráda a s kým se necítíš dobře...

iz*
hodnocení

2x

Sofie, měla by ses co nejdříve naučit jednat na rovinu a nehledat výmluvy. Když se ti teď podaří nějakou výmluvu najít a uspěješ s ní, co bude příště?

Nemusíš bývalé kamarádce říkat, že ji nemáš moc ráda, ale z tvé odpovědi by mělo by být jasné, že u ní spát nechceš. Jinak se pozvání může opakovat jindy a budeš hledat další výmluvy.

PS: Víš, že "výmluva" je vlastně lež?

radajz*
hodnocení

2x

Z hlediska vlastní spokojenosti je dobrý být asertivní. Čím dřív se to naučíš, tím líp pro tebe. Tudíž slušně odmítni a je to. Nemusíš jí nic vysvětlovat. Prostě: "Děkuji ti za nabídku, ale nebudu u tebe spát." Samozřejmě k tomu můžeš říct, že spíš nejraději doma, rodiče tě nepustí nebo cokoliv. Ale to už jsou výmluvy a to není dobrý. Člověk, kterej je odmítnutej bude vždycky trochu zklamanej, ale ty nejsi zodpovědná za štěstí ostatních a je nesmysl, abys cítila pocit viny nebo něco podobnýho.

hodnocení

2x

A pokud to nezvladnes s pravdou, vzdycky ji muzes sdelit, ze ve spanku chrapes a prdis.

asd1
hodnocení

1x

Nic neokecávej, nevymýšlej historky atd. ale slušně odmítni, např. "Díky za pozvání, ale radši přespim doma, jsem zvyklá na svojí postel."

hodnocení

1x

Ahoj, jaképak výmluvy, prostě a jednoduše nepřijdu, nezlob se , ale nechce se mi, děkuji za pozvání, ale nepřijdu. Člověk není povinen zdůvodňovat to, co dělá, nebo co nedělá. Když budeš neustále brát ohledy, abys neranila city ostatních, tak se potom musíš neustále přetvařovat a přizpůsobovat, vlastně to už nebudeš ty, bud svá a dělej, coti vyhovuje.

amo

Pišeš "bývalá kamarádka" , takze proč bys mela u ni spát, kdyz uz se s ni nekamaradis, ona to snad nevi? Jinak je nejlepsi rict, ze se dobre vyspis jen ve sve vlastni posteli a basta :)

hodnocení

1x

Nevymlouvat se ! Poděkovat za nabídku ale říci nechci!

vykuk*
hodnocení

0x

Nejjednodušší je říct, že ti to rodiče nedovolí a tečka. Žádné další vysvětlování.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]